Κλίμα διχασμού με αφορμή τη Δικαιοσύνη φτιάχνει η κυβέρνηση. Μάλιστα η κλιμάκωση της επίθεσης, που επανεκκινήθηκε προχθές από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, υπήρξε ακόμη πιο έντονη με αφορμή την καταδικασμένη σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Ηριάννα.

Μια επίθεση που έλαβε πολλές διαστάσεις, οργανώθηκε σε πολλά επίπεδα και απασχόλησε και το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ (σήμερα το πρωί μάλιστα συνεδριάζει και το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Τσίπρα στη Βουλή) που πέταξε για λίγο την μπάλα μακριά από την αναβαλλόμενη τελικά έξοδο στις αγορές. «Εμείς θα πάρουμε την απόφαση για την έξοδο στις αγορές όταν εκτιμήσουμε ότι είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο και υπάρχει το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο» είπε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του χθες, αποτυπώνοντας το timing και τον τρόπο εξόδου που θα επιλέξει η κυβέρνηση.

Μακριά όμως από το παιχνίδι με τις αγορές, είχαμε χθες δεκάδες κυβερνητικά βέλη κατά της Δικαιοσύνης. Το πρώτο σκέλος της επίθεσης αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που η κυβέρνηση έσπευσε να σχολιάσει και να ερμηνεύσει πολιτικά. Το δεύτερο αφορά την παράταση της προφυλάκισης της Ηριάννας μετά την απόρριψη της αίτησης αναστολής ποινής της.

Προσθέστε εδώ τη χθεσινή κόντρα στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, όπου φάνηκε να παίρνει παράταση η ακρόαση του Πάνου Καμμένου για την εμπλοκή του στην υπόθεση του «Noor 1» και τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη.

Τώρα όμως η επίθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ εκπορεύτηκε με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, που από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε την απόφαση του εν λόγω Εφετείου για την Ηριάννα ως δυσάρεστη, ενώ αίσθηση προκάλεσε πως προανήγγειλε ο ίδιος τη νέα σύνθεση του δικαστηρίου: «Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες και επειδή δυσφημούν τον αγώνα της κοπέλας για να αποδείξει τη βασιμότητα των ισχυρισμών της, αλλά και διότι και οι δικαστές είναι άνθρωποι. Και οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Προβλέπεται υποβολή νέας αίτησης και εξέτασή της από το ίδιο δικαστήριο, πιθανώς με νέα σύνθεση» είπε, αλλά το μπαράζ των βολών δεν σταμάτησε εδώ. Μάλιστα η επίθεση δεν εκδηλώθηκε από περιφερειακά στελέχη της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο είπε πως η απόφαση για την Ηριάννα «καταγράφεται στο μαύρο βιβλίο της Δικαιοσύνης». Είπε ειδικότερα: «Νομίζω ότι πλέον η Δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει τις υποθέσεις και με κριτήρια πέραν της αυστηρής νομικής κρίσης. Εχω την άποψη ότι είναι μάλλον μια κακή εξέλιξη το γεγονός ότι τη στιγμή που άλλοι καταδικασμένοι για πράξεις πολύ μεγάλης κοινωνικής απαξίας έχουν θεωρηθεί άξιοι του ευεργετήματος της αναστολής, σε δύο νέα παιδιά δεν θεωρήθηκε ότι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του ευεργετήματος και σήμερα θα παραμείνουν στη φυλακή. Νομίζω ότι αυτή η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο μαύρο, αν θέλετε, βιβλίο της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ. Σχεδόν με τα ίδια λόγια τη σκυτάλη σφυροκοπήματος της Δικαιοσύνης παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αντανακλά τον συντονισμό κυβέρνησης και Κουμουνδούρου για το ζήτημα: «Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, συνιστά μια απόφαση που προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως σημειώνει, «πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Τη στιγμή που κυκλοφορούν ελεύθεροι άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί για εξαιρετικά σοβαρά κακουργήματα, το Πενταμελές Εφετείο επέλεξε να μην προχωρήσει στην αναστολή εκτέλεσης των ποινών της Ηριάννας και του Περικλή (σ.σ. του συγκατηγορουμένου της Ηριάννας)».

Το κλίμα αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη φαίνεται εξάλλου πως τη διευκολύνει ακριβώς για να προσπαθήσει να αποποιηθεί την κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «χειραγωγεί» και επιχειρεί να ελέγξει αυτόν τον πυλώνα της δημοκρατίας. Καθόλου τυχαία, εξάλλου, τον χορό που άνοιξαν οι Τσίπρας – Κοντονής και Τζανακόπουλος συνέχισαν με δηλώσεις τους χθες (κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα) κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με μια ανάγνωση, η κυβέρνηση αναζητά τη χαμένη τιμή της στο πεδίο των δικαιωμάτων και των κινημάτων αλληλεγγύης –όπως εκφράζεται σήμερα για την υπόθεση της Ηριάννας –και επιχειρεί δειλά να επαναοικειοποιηθεί έναν χώρο που βέβαια είχε θητεία και πείρα για δεκαετίες (κυρίως ο κινηματικός ή και «δικαιωματικός» ΣΥΡΙΖΑ).

Αυτή βέβαια την απόπειρα επέλεξε να πλαγιοκοπήσει σε συνέντευξή της στον Σκάι η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της δημοκρατίας, είναι προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής και δυστυχώς η Δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή αποτελεί στόχο των δανειστών και του καθεστώτος. Θέλουν να την καθυποτάξουν και σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το καταφέρνουν» είπε μεταξύ άλλων η Κωνσταντοπούλου και η δήλωσή της προκάλεσε αίσθηση.
ΤΟ ΚΚΕ. Τα πυρά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε δε και το ΚΚΕ, αλλά από τη δική του σκοπιά: «Οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης κατά της δικαστικής απόφασης υπηρετούν άλλους σχεδιασμούς, στο φόντο της γενικότερης αντιπαράθεσης γύρω απ’ τη Δικαιοσύνη, ενώ περιέχουν κι αρκετή δόση υποκρισίας όσο δεν ακουμπούν το αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα αυτό της λεγόμενης “αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας”» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περισσός.