Στην τελική και πλέον κρίσιμη ευθεία για την ποινική αξιολόγηση των σοβαρών καταγγελιών του κρατουμένου Ευθύμιου Γιαννουσάκη, ο οποίος εκτίνει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την υπόθεση του «Noor 1», μπαίνει η έρευνα που διενεργεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, αφού μελέτησε το περιεχόμενο της αναφοράς Γιαννουσάκη, ο οποίος ευθέως καταγγέλλει ότι δέχθηκε πιέσεις για να στοχοποιήσει τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, και αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο της εξέτασης των μαρτύρων, προχώρησε στο επόμενο δικονομικό βήμα που είναι η ώρα των εξηγήσεων για τα ελεγχόμενα πρόσωπα.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης –όπως προβλέπει ο νόμος –καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων ο λιμενικός Παναγιώτης Χριστοφορίδης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, καθώς και ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

Και οι τρεις, είτε αυτοπροσώπως είτε διά πληρεξούσιου δικηγόρου, θα κληθούν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σε όλα όσα καταγγέλλει ο εν λόγω κρατούμενος, με αφορμή την καταγγελία του οποίου ο εισαγγελέας στρέφει τον προβολέα των ερευνών του στα μη πολιτικά πρόσωπα.

Μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος θα αξιολογήσει τα υπομνήματα και τα επιχειρήματα των προσώπων που καταγγέλλονται προκειμένου να καταλήξει αν στοιχειοθετείται ή όχι και για ποιο ή ποια από αυτά η αξιόποινη πράξη που ερευνά.

Σε περίπτωση που ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός κρίνει ότι στοιχειοθετείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ διαφορετικά θα κλείσει τη δικογραφία θέτοντάς την, όπως προβλέπει ο νόμος, στο αρχείο.

Οι καταγγελίες. Υπενθυμίζεται ότι ο καταδικασμένος για εμπλοκή στην υπόθεση του «Noor 1» έχει καταγγείλει πιέσεις προκειμένου να εμπλέξει με κατάθεσή του τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χέρια του Μπρακουμάτσου βρίσκεται και η μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του Βασίλη Δημακόπουλου και ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, με την οποία στρέφεται εναντίον του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος με τον οποίο φέρεται να συνομιλεί ο ισοβίτης Ευθύμιος Γιαννουσάκης, που εκτίνει ποινή για την υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Με τη μηνυτήρια αναφορά του ο Μαρινάκης στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ο οποίος είχε οποιασδήποτε μορφής συμμετοχική δράση στη σκευωρία, που, όπως επισημαίνει σε δήλωσή του, «μεθοδεύτηκε συστηματικά για να αξιοποιηθεί δημόσια την κατάλληλη στιγμή προς τον σκοπό να εκβιαστώ και να παραμερίσω, για να αλωθεί ο ευαίσθητος χώρος του Τύπου και της ενημέρωσης».

Ο εισαγγελικός λειτουργός, πάντως, που έχει αναλάβει τον χειρισμό των σχετικών αναφορών έχει ήδη διαχωρίσει τη δικογραφία και σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις εκ μέρους πολιτικών προσώπων έχει ήδη διαβιβάσει –κατά τον νόμο και το Σύνταγμα –τον φάκελο στη Βουλή, τα μέλη της οποίας έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφαίνονται για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών.