Το πρώτο παιδί στον κόσμο που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών μπορεί πλέον να γράφει, να τρώει και να ντύνεται μόνο του, δήλωσαν την Τρίτη γιατροί στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση επιτυχία έπειτα από 18 μήνες.
Η σχετική έκθεση, που φιλοξενείται στην επιθεώρηση The Lancet Child & Adolescent Health, περιλαμβάνει την πρώτη επίσημη ιατρική ενημέρωση για την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο 10χρονος Ζάιον Χάρβεϊ για την αντικατάσταση και των δύο χεριών του, τον Ιούλιο του 2015.
«Δεκαοκτώ μήνες μετά το χειρουργείο, το παιδί είναι πιο ανεξάρτητο και ικανό να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες»είπε η Σάντρα Αμαράλ, γιατρός στον Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια, όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση.
«Εξακολουθεί να βελτιώνεται καθώς υποβάλλεται σε καθημερινή θεραπεία για να αυξήσει τη λειτουργικότητα των χεριών του και σε ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες απαιτήσεις του χειρουργείου του»σημείωσε.
Το παιδί χρειάστηκε να υποστεί ακρωτηριασμό των χεριών και των ποδιών του σε ηλικία δύο ετών έπειτα από σηψαιμία, ενώ υποβλήθηκε και σε μεταμόσχευση νεφρού.
Ηδη λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για να καταστείλει τυχόν ανοσολογική αντίδραση στον νεφρό του, σημαντικός παράγοντας για τον οποίο επελέγη για να υποβληθεί στη δεκάωρη και πλέον μεταμόσχευση χεριού.
Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται διαρκώς για να αποφευχθεί η απόρριψη του μοσχεύματος από τον οργανισμό του ασθενούς, αλλά τα φάρμακα αυτά ενέχουν και κινδύνους, περιλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και λοιμώξεων.
Ο μικρός υπέστη «οκτώ απορρίψεις των χεριών, περιλαμβανομένων σοβαρών επεισοδίων στη διάρκεια του τέταρτου και του έβδομου μήνα μετά τη μεταμόσχευση»αναφέρεται στην ιατρική έκθεση.
«Ολες αυτές ανατράπηκαν με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία των χεριών του».
Ο Χάρβεϊ εξακολουθεί να λαμβάνει τέσσερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και ένα στεροειδές.
Τα χέρια βρέθηκαν από δωρητή -ένα νεκρό παιδί- τον Ιούλιο του 2015.
Οκτώ μήνες μετά την επέμβαση, ο Χάρβεϊ χρησιμοποιούσε το ψαλίδι και ζωγράφιζε με μαρκαδόρους.
Μέσα σε έναν χρόνο μπορούσε να κρατήσει το μπαστούνι του μπέιζμπολ και με τα δύο του χέρια.
«Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών σε παιδί στον κόσμο ήταν επιτυχής υπό προσεκτικά μελετημένες συνθήκες»αναφέρει η ιατρική έκθεση.
Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση χεριών σε ενήλικα ολοκληρώθηκε το 1998.