Ενα από τα επιφανέστερα μέλη των πραιτοριανών των άλλοτε ηγεμόνων του ποδοσφαίρου Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί, ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας (RFEF) Ανχελ Μαρία Βιγιάρ Γιόνα, συνελήφθη χθες μαζί με τον γιο του Γκόρκα και τρία ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη της RFEF.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά της διαφθοράς με την κωδική ονομασία «SOULE».

Οι σημαντικότερες κατηγορίες που βαραίνουν τον 67χρονο Βιγιάρ είναι κακοδιαχείριση, υπεξαίρεση και παραποίηση εγγράφων για αποκόμιση κερδών από τη διοργάνωση διεθνών αγώνων.

Τον Απρίλιο ο Βιγιάρ επανεξελέγη για όγδοη φορά πρόεδρος της RFEF εν μέσω καταγγελιών για νοθεία και στις 29 Ιουλίου θα συμπλήρωνε 29 χρόνια στην ηγεσία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Θεωρείται εκ των εμπίστων των άλλοτε επικεφαλής της FIFA Ζεπ Μπλάτερ και UEFA Μισέλ Πλατινί, οι οποίοι έχουν αποβληθεί από την ποδοσφαιρική οικογένεια με βαρύτατες κατηγορίες. Ενόσω ήταν σε εξέλιξη η έρευνα κατά των Μπλάτερ και Πλατινί για τη γνωστή υπόθεση της μεταξύ τους οικονομικής συναλλαγής, ο Βιγιάρ εκτελούσε χρέη εκτελεστικού προέδρου τόσο της Διεθνούς Ομοσπονδίας όσο και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Προσπάθησε επίσης να προωθήσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της UEFA, μετά την τιμωρία του Πλατινί, αλλά αντιλήφθηκε πως δεν είχε καμία τύχη και την απέσυρε.

Πρόσφατα είχε τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο από τη FIFA για την άρνησή του να συνεργαστεί με τον αμερικανό δικηγόρο Μάικλ Γκαρσία που ερευνούσε την υπόθεση ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων της Ρωσίας του 2018 και του Κατάρ το 2022.

Οταν ο Γκαρσία τον κάλεσε να καταθέσει, έπειτα από καταγγελίες που είχε κατά του Βιγιάρ, ο τελευταίος παραδέχτηκε: «Λοιπόν, έχεις αρχ…». Κατόπιν όμως ζήτησε από τον Γκαρσία να κλείσει την υπόθεση «για το δικό σου καλό».

Η θρυαλλίδα που πυροδότησε την έρευνα εις βάρος του Βιγιάρ ήταν μία καταγγελία του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού (CSD), όταν αποκαλύφθηκε πως τα 1,2 εκατ. ευρώ που είχε δώσει στην RFEF για κατασκευή ποδοσφαιρικού σχολείου στην Αϊτή είχαν κάνει φτερά. Η ομοσπονδία επέστρεψε τελικά τα χρήματα, αλλά η υπόθεση είχε ήδη ανοίξει με τα χθεσινά αποτελέσματα.

Ο γιος του Γκόρκα Βιγιάρ, δικηγόρος με ειδίκευση στο αθλητικό δίκαιο, είχε βοηθήσει αρκετές φορές τον πατέρα του στις εκλογικές του μάχες, ενώ μέχρι πέρυσι κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή στη Συνομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής, απ’ όπου παραιτήθηκε με την κατηγορία πως εκβίαζε συλλόγους της Ουρουγουάης.

«Ο νόμος είναι για όλους ο ίδιος και κανείς δεν είναι πάνω από αυτόν» ήταν το σχόλιο του ισπανού υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Ινίγκο Μέντεθ ντε Βίγκο.