Δύο αυταρχικοί ηγέτες, που απεχθάνονται τη φιλελεύθερη δημοκρατία, συναντήθηκαν χθες στη Βουδαπέστη. Οικοδεσπότης ήταν ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, που θεωρεί τον εαυτό του μια «εκδοχή τσέπης του προέδρου Πούτιν», όπως έγραψε ο Φιλ Στίβενς στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Και φιλοξενούμενός του ήταν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επισκέπτεται την Ουγγαρία παρά τα αντισημιτικά σχόλια της ηγεσίας της.

Τον περασμένο μήνα, ο Ορμπαν εξήρε τον Μίκλος Χόρτι, τον εθνικιστή ηγέτη που συνεργάστηκε στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τους Ναζί για να σταλούν στα στρατόπεδα 565.000 Εβραίοι της χώρας. Σύμφωνα με τον Ορμπαν, ο Χόρτι ήταν ένας εξαίρετος ηγέτης. Η δήλωση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των εβραϊκών οργανώσεων, όχι όμως και την ακύρωση του ταξιδιού του Νετανιάχου.

Στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο ούγγρος πρωθυπουργός ακολούθησε διαφορετική γραμμή. «Χρέος κάθε ουγγρικής κυβέρνησης είναι να υπερασπίζεται τους πολίτες της ανεξαρτήτως της κληρονομιάς τους», είπε. «Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουγγαρία δεν τήρησε αυτή την ηθική και πολιτική υποχρέωση. Κι αυτό είναι έγκλημα, γιατί προτιμήσαμε τη συνεργασία με τους Ναζί από την υπεράσπιση της εβραϊκής κοινότητας».

Κοινό «μέτωπο». Ο Νετανιάχου, ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ισραήλ που επισκέπτεται την Ουγγαρία μετά την πτώση του κομμουνισμού, ευχαρίστησε τον Ορμπαν επειδή υπερασπίζεται το Ισραήλ στα διεθνή φόρουμ και χαρακτήρισε την Ουγγαρία πρωτοπόρο στη μάχη εναντίον «ενός νέου αντισημιτισμού που εκφράζεται με τη μορφή του αντισιωνισμού».

Η πραγματικότητα όμως άλλα δείχνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απέχθεια που χαρακτηρίζει τους δύο ηγέτες απέναντι στο πρόσωπο του Τζορτζ Σόρος, ενός ανθρώπου που γλίτωσε από το Ολοκαύτωμα και σήμερα υπερασπίζεται και ενισχύει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επικρίνουν την πολιτική του Ισραήλ και της Ουγγαρίας. Στις αρχές του μήνα, μάλιστα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του Σόρος, σε μια προφανή προσπάθεια να ευθυγραμμίσει την Ιερουσαλήμ με τη Βουδαπέστη ενόψει της επίσκεψης Νετανιάχου.

Οι επιθέσεις της ουγγρικής κυβέρνησης εναντίον του αμερικανούγγρου επενδυτή και φιλάνθρωπου ξεκίνησαν με έναν νόμο που έκλεισε το κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, ένα ίδρυμα που χρηματοδοτούσε ο Σόρος για την προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Η χώρα έχει γεμίσει τώρα με αφίσες που καταγγέλλουν τον Σόρος επειδή καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης Ορμπαν απέναντι στους πρόσφυγες. Ο Σόρος κατηγορείται ότι στηρίζει τη «λαθρομετανάστευση». Στην πραγματικότητα, αυτό που υποστηρίζει είναι να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί για την απομάκρυνση όσων έχουν παγιδευτεί στον πόλεμο της Συρίας και να γίνουν σεβαστές οι ποσοστώσεις της ΕΕ.

Αλλά ο Ορμπαν αδιαφορεί γι’ αυτά τα πράγματα. Πέρυσι ηγήθηκε μιας ισλαμοφοβικής εκστρατείας εναντίον των προσφύγων, ισχυριζόμενος ότι θα κλέψουν τις δουλειές των Ούγγρων και θα φέρουν στο ουγγρικό έδαφος την τρομοκρατία. Η κυβέρνησή του έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ποσόστωση για το Προσφυγικό. Και χθες, ο Ορμπαν το είπε ανοιχτά: «Η Ουγγαρία δεν θέλει έναν ανάμεικτο πληθυσμό», είπε, «δεν θέλει να αλλάξει τη σημερινή της εθνική σύνθεση και δεν θα υποκύψει σε καμιά εξωτερική πίεση».

Τοξικές αφίσες. Οι αφίσες που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Βουδαπέστης και άλλων πόλεων καλούν τον πληθυσμό να μην αφήσει τον Σόρος να γελάσει τελευταίος. Η αντισημιτική παραπομπή είναι σαφής: οι Εβραίοι υποτίθεται ότι γελούν τελευταίοι εις βάρος των θυμάτων τους. Ο ίδιος ο Σόρος γλίτωσε από το Ολοκαύτωμα επειδή κρύφτηκε στη Βουδαπέστη και στη συνέχεια διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αντρέας Χάισλερ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ουγγαρίας, λέει ότι οι αφίσες αυτές μεταφέρουν τοξικά μηνύματα άλλων εποχών. Και ο ίδιος ο ισραηλινός πρεσβευτής στη Βουδαπέστη Γιόσι Αμράνι έχει ζητήσει να απομακρυνθούν οι αφίσες επειδή υποθάλπουν το μίσος και τον φόβο. Κατά τον πρωθυπουργό του, όμως, η Ουγγαρία είναι μπροστάρης στη μάχη κατά του αντισημιτισμού…