Δυόμισι μήνες αφότου εξελέγη θριαμβευτικά στην προεδρία της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει σιγά σιγά την περίοδο χάριτος που του προσέφεραν οι πολίτες να εξαντλείται. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA που δημοσιεύτηκε χθες θέλει τη δημοτικότητά του να βρίσκεται πλέον στο 54%, από 59% τον προηγούμενο μήνα και 62% έναν μήνα νωρίτερα. «Εξω», στη διεθνή σκηνή, ο Εμανουέλ Μακρόν πηγαίνει καλά∙ όπως επισημαίνει ωστόσο η «Monde», εντός των τειχών βλέπει τις εστίες κρίσεων να πολλαπλασιάζονται, ειδικά μετά την προαναγγελία από την κυβέρνησή του, την περασμένη εβδομάδα, ενός καθολικού δημοσιονομικού σφιξίματος της ζώνης το 2017, με περικοπή των δημόσιων δαπανών κατά 4,5 εκατ. ευρώ. Από τις ένοπλες δυνάμεις έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι κριτικές πέφτουν βροχή.
Πολλοί περίμεναν πως η πρώτη «εξέγερση» της προεδρίας Μακρόν θα καταγραφόταν στο κοινωνικό μέτωπο, με αφορμή τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα, μέσω προεδρικών διαταγμάτων που έχει προαναγγείλει. Και εντούτοις, ήρθε από το στρατιωτικό μέτωπο. Ανακοινώνοντας περικοπές ύψους 850 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017 για την άμυνα, ο γάλλος πρόεδρος και η κυβέρνησή του πυροδότησαν έντονη δυσφορία στις τάξεις του στρατού, σε σημείο που αυτός τον οποίο οι Γάλλοι αποκαλούν «ο μεγάλος βουβός» έσπασε τη σιωπή του προκειμένου να επικρίνει, μέσω του αρχηγούτουεπιτελείου των ενόπλων δυνάμεωνΠιερ ντε Βιλιέ, τις επιλογές της κυβέρνησης. Οποια και αν είναι η έκβασή του –αποχώρηση ή διατήρηση του στρατηγού Ντε Βιλιέ -, αυτό το μπρα ντε φερ θα αφήσει αναπόφευκτα σημάδια στη σχέση εμπιστοσύνης που (πρέπει να) υπάρχει ανάμεσά τους. Πόσω μάλλον αφού ο Εμανουέλ Μακρόν είχε φροντίσει, τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή του, να στείλει απανωτά θετικά μηνύματα στους γάλλους στρατιωτικούς. Προεκλογικά, τους είχε δελεάσει με την υπόσχεση να αφιερώσει έως το 2025 στην αμυντική προσπάθεια το 2% του ΑΕΠ. Ο στόχος βέβαια διατηρείται, αλλά οι δημοσιονομικές θυσίες που καλούνται να κάνουν νωρίτερα οι στρατιωτικοί γίνονται ακόμα πιο δυσκολοχώνευτες.
Ναρκοπέδια. Το ίδιο συναίσθημα μιας οικονομικής ψυχρολουσίας υφίσταται, σύμφωνα πάντα με τη «Monde», στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα. Ως υποψήφιος πρόεδρος, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει ως ιερούς τους προϋπολογισμούς των δύο αυτών τομέων. Η προαναγγελία, λοιπόν, της ακύρωσης πιστώσεων ύψους 331 εκατ. ευρώ για το 2017 πυροδότησε την οργή των συνδικαλιστικών ενώσεων φοιτητών και καθηγητών. Και οι μειώσεις αυτές έρχονται τη χειρότερη δυνατή στιγμή, ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε, τη Δευτέρα, δημόσια διαβούλευση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταρρύθμιση του συστήματος εισόδου στα πανεπιστήμια: η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα αποδεικνύεται πλέον ανήμπορη να απορροφήσει τη δημογραφική άνθηση του αριθμού των επίδοξων φοιτητών και το αποτέλεσμα είναι να περιμένουν ακόμη 87.000 υποψήφιοι μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Και ακόμα ένα ναρκοπέδιο για τη γαλλική κυβέρνηση: οι οικονομίες που ζητούνται από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, καλούνται να εξοικονομήσουν 13 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, 3 δισ. περισσότερα από αυτά που προέβλεπε το προεδρικό πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν. Οι επίμαχες περικοπές δαπανών καταγγέλλονται τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά και περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από την κατάργηση του φόρου κατοικίας για το 80% των φορολογουμένων από το 2018 που διεκδίκησαν τη Δευτέρα τόσο ο γάλλος πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός του, ο Εντουάρ Φιλίπ. Πολλοί τοπικοί άρχοντες θεωρούν το ποσοστό υπερβολικό και το χρονοδιάγραμμα βεβιασμένο. Και η δέσμευση του Εμανουέλ Μακρόν να επισπευσθεί κατά δύο χρόνια, από το 2022 στο 2020, η επέκταση του Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας δεν θεωρείται αρκετή για να τους κάνει να καταπιούν αυτό το πικρό χάπι.
Μόλις35%των Γάλλων δήλωναν τον Μάιο πως έχουν αρνητική γνώμη για τον Εμανουέλ Μακρόν. Το ποσοστό τους έχει πλέον φτάσει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA, στο 44%: του προσάπτουν κυρίως αλαζονεία, αυταρχισμό, περιφρόνηση προς τις λαϊκές τάξεις και υπερβολική έμφαση στον επικοινωνιακό τομέα.