Σε κλίμα έντασης και καταγγελιών για μεθοδεύσεις συνεχίστηκε την Πέμπτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, με την κατάθεση του πρώην προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν» Κωνσταντίνου Κρέτση.
Τα «αίματα άναψαν» όταν ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην Επιτροπή Γιώργος Γεωργαντάς ρώτησε τον μάρτυρα «εάν βρέθηκε χθες στη Βουλή και για ποιον λόγο», με τον κ. Κρέτση να παραδέχεται ότι πράγματι βρέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή το απόγευμα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη για να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε και ο κ. Μπαλωμενάκης, εξηγώντας ότι και άλλες φορές έχει δει πρόσωπα που εξετάζονται ως μάρτυρες στην Επιτροπή για να συζητήσει μαζί τους θέματα καθαρά διαδικαστικά.
Ο κ. Γεωργαντάς αμέσως μετά την εξέταση του μάρτυρα από τον ίδιον εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε «συνεννοήσεις μαρτύρων προκειμένου να μεθοδευτεί το πόρισμα». Ο Γιώργος Γεωργαντάς στην γραπτή δήλωσή του έκανε λόγο για «πρωτοφανές περιστατικό», το οποίο «καθιστά έωλη όλη τη διαδικασία, καθώς και το κύρος και την αξιοπιστία εντός της οποίας υποχρεούται να κινείται ο πρόεδρος της Επιτροπής». Ακόμη αναφέρει ότι ο μάρτυρας «στο ερώτημα πόση ώρα έμεινε και τι συζητήθηκε, αρνήθηκε να απαντήσει» και πως «ο μάρτυρας είναι ενεργό κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ» και καταλήγει: «Είναι ξεκάθαρο πια σε όλους ότι η κυβέρνηση επέρχεται μέχρι και σε προ συνεννοήσεις μαρτύρων προκειμένου να μεθοδεύσει το πόρισμα που επιθυμεί».
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη ο οποίος απαντώντας «on camera» έκανε λόγο για «αστεία προσπάθεια αντιπερισπασμού». Σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του μάρτυρα, και διήρκησε «δέκα λεπτά, επτά λεπτά μάλιστα, στο διάδρομο του δευτέρου ορόφου, ακριβώς για να του πω τα διαδικαστικά και πως θα γίνει η διαδικασία σήμερα». Ο κ. Μπαλωμενάκης επανέλαβε ότι έχει δει αρκετούς μάρτυρες, και σημείωσε ότι «μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μου είναι ακριβώς να διερευνώ αν και εφόσον οι μάρτυρες ή οι υποψήφιοι μάρτυρες έχουν κάτι να πουν και να προσθέσουν και να προσδιορίσω το εύρος και το περιεχόμενο της εξέτασης τους». «Δεν νομίζω να είναι παράξενο, να μην επεκτείνεται πολύ η συζήτηση», σημείωσε και επισήμανε: «Εγώ έχω την εντύπωση, και είπα τη λέξη, αντιπερισπασμός, διότι πιο πολύ πιστεύω ότι εξερέθισε το συγκεκριμένο συνάδελφο, τα όσα είχε πει μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος μάρτυρας» αναφορικά με την τράπεζα Πειραιώς και τότε υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Αμέσως μετά ο κ. Μπαλωμενάκης δεσμεύτηκε στο Σώμα, μετά από απαίτηση και άλλων βουλευτών, ότι θα ενημερώνει εκ των προτέρων για τις τυχόν επαφές του με μελλοντικούς μάρτυρες με σκοπό να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα.
Νωρίτερα ο μάρτυρας Κωνσταντίνος Κρέτσος επιβεβαίωσε, σε ερώτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα προσπάθειες της Τράπεζας Πειραιώς προς τον τότε υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για αλλαγή του διοικητικού Συμβουλίου του «Ερρίκος Ντυνάν» αφότου είχαν περιέλθει στην τράπεζα τα δάνεια της Marfin.
Κατά τα λοιπά, ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν» υποστήριξε ότι το νοσοκομείο με τη σημερινή του μορφή έχει χάσει τον κοινωφελή του χαρακτήρα και σημείωσε ότι βούληση του σωματείου είναι να γίνει ξανά «Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου».
Ερωτηθείς εάν γνώριζε τις καταγγελίες «για αργομισθίες ή δωρεάν νοσήλεα» ο κ. Κρέτσος απήντησε ότι δεν είχε προσωπική γνώση ή στοιχεία, αλλά ότι άκουγε από φήμες και αυτά που είχε συμπεριλάβει στην έκθεσή του ο κ. Λιαρόπουλος. Ωστόσο σε άλλο σημείο της κατάθεσής του υποστήριξε ότι υπήρχαν δωρεάν νοσηλείες και τόνισε ότι «οι πολιτικοί ασέλγησαν στο Ερρίκος Ντυνάν» χωρίς βεβαίως να κατονομάσει κανέναν πολιτικό. Επίσης δήλωσε ότι «το κράτος εφόσον συνδιοικούσε το νοσοκομείο θα όφειλε να έχει γνώση για τα τεκταινόμενα». «Δεν μπορεί να νίπτουν τα χείρας τους» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος υποστήριξε ότι για τους εργαζόμενους η πώληση του «Ντυνάν» «δεν ήταν πλειστηριασμός αλλά συναλλαγή».
Στην ερώτηση του εκπροσώπου του Ποταμιού κ. Σπύρου Μαυρωτά «εάν το προσωπικό του Ντυνάν έχριζε ειδικής μεταχείρισης στα νοσήλια» ο κ. Κρέτσης δήλωσε ότι «υπήρχαν διευκολύνσεις σε εξετάσεις και νοσήλια σε συγγενείς πρώτου βαθμού που δεν είχαν μεγάλη οικονομική δυνατότητα».
Ο κ. Κρέτσης σε όλη τη διάρκεια της εξέτασής του επαναλάμβανε ότι «κακοδιαχείριση και πολιτικές ευθύνες υπάρχουν για την κατάντια του νοσοκομείου».
Αναφορικά με τα προβλήματα της μισθοδοσίας και απαντώντας σε ερώτηση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρου Παπαθεοδώρου υποστήριξε ότι «τα προβλήματα αυτά άρχισαν να γίνονται σοβαρά από τον Σεπτέμβριο του 2010 και το 2012 φαινόταν ότι έπρεπε να βρεθεί λύση γιατί δεν πήγαινε άλλο», ενώ ερωτηθείς «αν έγιναν απολύσεις αφότου πέρασε το νοσοκομείο στην Ημιθέα» ο μάρτυρας απήντησε ότι δεν έγινε καμία απόλυση». Επίσης πριν την πώληση του Ντυνάν είχαν ενδιαφερθεί να το αγοράσουν και άλλα νοσοκομεία όπως το «Μετροπόλιταν» το οποίο ωστόσο ζητούσε να γίνουν 500 απολύσεις κάτι που εύρισκε αντίθετους τους εργαζομένους.
Πέραν αυτών, ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ήταν ο προηγούμενος μάρτυρας που εξετάστηκε από την Εξεταστική Επιτροπή, κατέθεσε την Πέμπτη ένα υπόμνημα στον πρόεδρο κ. Μπαλωμενάκη αναφορικά με το εξώδικο Βγενόπουλου σχετικά με την αξιοποίηση του Ντυνάν και εξέφρασε τη δυσφορία του προς τον κ. Μπαλωμενάκη ότι ισχυρίστηκε ότι ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος «υποδείκνυε τροπολογίες στο υπουργείο Υγείας κατά την περίοδο που ήμουν υπουργός».
Την επόμενη Τετάρτη η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας θα εξετάσει (λήγοντας τις εργασίες της για τους καλοκαιρινούς μήνες) τον τέως υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη μετά την απαίτηση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη να εξεταστεί τώρα ο μάρτυρας για το «Ερρίκος Ντυνάν».