Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής για την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του «Noor 1», αλλά και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει το απόγευμα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες μέσω του εκπρόσωπου της τον νέο οδικό της χάρτη.
Το κυβερνητικό αφήγημα περνάει από την πειθαρχία και επίσπευση του κυβερνητικού έργου που ζήτησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς, ενώ ζητούμενο είναι πώς θα συγχρονιστεί κόμμα και κυβέρνηση για το υπόλοιπο του πολιτικού χρόνου, ενσωματώνοντας όλες τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που, προς το παρόν, δεν εκδηλώνονται πιο κεντρικά. Πάντα φυσικά με ένα άρωμα φθινοπωρινού ανασχηματισμού (ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε χθες, βέβαια, πως οι ανασχηματισμοί δεν διαψεύδονται και δεν επιβεβαιώνονται, αλλά ανήκουν στην προνομία του Πρωθυπουργού…).
ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ. Στα των ζητημάτων τώρα του «ναρκοπεδίου» της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να αγνοήσει τον προβληματισμό στελεχών για την εμπλοκή Καμμένου και παρά το γεγονός πως ο τελευταίος σε όλους τους τόνους επιβεβαιώνει τη συνοχή της κυβέρνησης, αποτελεί έναν πονοκέφαλο που επιχειρούν να ξεπεράσουν διά του νέου success story. «Ανοησίες» και «δημιουργία σκανδάλου» χαρακτήρισε ο Τζανακόπουλος τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα της οικονομίας και των νομοσχεδίων που έρχονται. Ακόμη και το νομοσχέδιο για τη διαστημική υπηρεσία «έχει πάρει τον δρόμο του», τόνισε σε ερώτηση. Και παρά την υπόγεια αντιπαράθεση –σύμφωνα με πληροφορίες –των Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου με αφορμή αυτό.
Χαμηλώνοντας τους τόνους για την επικείμενη έξοδο στις αγορές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα δεν προκλήθηκε από τους κυβερνώντες και πως η έξοδος έχει να κάνει με μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης με προοπτική το καλοκαίρι του 2018 και το τέλος της επιτροπείας της χώρας.
Ειδικότερα, περιέγραψε τη συγκυρία ως ένα «θετικό momentum» για την ελληνική οικονομία. Παρέθεσε μάλιστα μεταξύ άλλων και αριθμούς, όπως τη μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017 αλλά και τη μείωση της ανεργίας, ενώ συμπύκνωσε τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα επικεντρωθεί το κυβερνητικό έργο από εδώ και πέρα.
Λίγο – πολύ γνωστοί, θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν ως επιστροφή στις αγορές χρήματος, παρεμβάσεις για την τόνωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, μια σειρά παρεμβάσεων για την κοινωνική προστασία, αντιμετώπιση της διαφθοράς και εκδημοκρατισμό των θεσμών με την ενίσχυση της αναλογικότητας στη λαϊκή εκπροσώπηση.
Εξάλλου, το μακροσκελές non paper που ακολούθησε το πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο έδινε τον τόνο, αφού συγκεφαλαίωνε όλα τα νομοθετήματα που έρχονται ή τρέχουν ή έχουν περάσει.
Πάνω σε όλα αυτά κινείται η στρατηγική της κυβέρνησης που θα κορυφωθεί στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και τις ανακατατάξεις που πιθανά θα έχουμε περίπου τότε. Η βέλτιστη διαχείριση του δημόσιου χρέους και η προετοιμασία του εδάφους για την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 είναι πάντως ένα αφήγημα που ενοποιεί κυβέρνηση και κόμμα. Και πολύ περισσότερο βρίσκει σύμφωνη και την εσωκομματική αντιπολίτευση των 53+. Το προηγούμενο διάστημα στελέχη της εξέφραζαν σποραδικά έναν προβληματισμό και για το πόσο επώδυνα έγινε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και το πώς λειτουργούσαν συγκεκριμένα υπουργεία.
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος σήμερα και αύριο δεν θα υπάρξουν ηχηρές φωνές από τη μεριά τους. Η αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την προφυλάκιση της Ηριάννας, εξάλλου, άναψε μια συζήτηση στο εσωτερικό των πιο αριστερών φωνών του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο ρεβανσιστική θα γίνει μια ενδεχόμενη «δεξιά παλινόρθωση». Οχι τυχαία, ακόμη και ο Τζανακόπουλος ανέφερε χθες πως η ΝΔ επιχειρεί να κάνει «αντιπερισπασμούς» μετά τις «θετικές ειδήσεις για την οικονομία» και συμπλήρωσε πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν διστάζει να στήσει «προβοκάτσιες», όπως με τη ματαιωθείσα εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ στην Πλατεία Εξαρχείων.
«Με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης μπορούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και με ένα θετικό οικονομικό κλίμα, το οποίο έχει διαψεύσει όλα τα καταστροφολογικά σενάρια της προηγούμενης περιόδου, να αξιοποιήσουμε όλες τις θετικές δυνατότητες που δημιουργούνται για τη χώρα, με τελικό στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη δηλαδή που δεν θα είναι στα νούμερα και στα χαρτιά μόνο, αλλά πραγματικά θα αποτυπωθεί στην καθημερινότητα των πολιτών και στο εισόδημά τους» είπε επίσης, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της χθες (Alpha Radio), εκφράζοντας την Κουμουνδούρου και τον κοινό βηματισμό που θα επιχειρηθεί να υπάρξει στο προσεχές διάστημα.