Περισσότεροι από εννέα δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί από τη δεκαετία του 1950, με το μεγαλύτερο μέρος τους να έχει απορριφθεί σε χωματερές ή στο περιβάλλον, προκαλώντας ζημιά στο οικοσύστημα και στην ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη παγκόσμια ανάλυση για την παραγωγή πλαστικών ειδών.
Σχεδόν το 80% αυτού του πλαστικού έχει καταλήξει είτε σε χωματερές είτε στο περιβάλλον, ενώ η παραγωγή του αυξάνεται γρήγορα, ανέφεραν στην έρευνα ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Λιγότερο από το 10% ανακυκλώνεται και περίπου το 12% αποτεφρώνεται.
«Αν αυτό το πλαστικό μοιραστεί ισομερώς σε ένα ύψος που να φτάνει έως τον αστράγαλο, θα καλύψει μια έκταση στο μέγεθος της Αργεντινής», δήλωσε ο Ρόλαντ Γκάιερ καθηγητής Βιομηχανικής Οικολογίας και βασικός συντάκτης της έκθεσης. «Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα υλικού που δεν είναι βιοδιασπώμενο. Ανησυχώ πολύ», πρόσθεσε.
Η αποτέφρωση πλαστικού συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, ενώ η συσσώρευση του υλικού αυτού μπορεί να βλάψει το περιβάλλον, σύμφωνα με τον Γκάιερ.
Το πλαστικό χρησιμοποιείται ευρέως ως υλικό συσκευασιών, γεγονός που έχει προκαλέσει αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο από τη χρήση ανακυκλώσιμων συσκευασιών, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό πλαστικού στις χωματερές των πόλεων σε χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος αυξήθηκε σε περισσότερο από 10% το 2005, από λιγότερο από 1% που ήταν το 1960.
Σε αντίθεση με άλλα υλικά, το πλαστικό μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια, τόνισε ο Γκάιερ.
Στους ωκεανούς επιπλέουν περισσότερα από πέντε τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, σύμφωνα με έρευνα του 2014 που δημοσιεύθηκε στο «Public Library of Science Journal».
Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, περισσότεροι από 13 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού θα καταλήξουν στο περιβάλλον ή στις χωματερές έως το 2050, τονίζουν οι ερευνητές.