Ο γαλλικός Τύπος μιλά για μια «ιστορική κρίση». Είναι άλλωστε η πρώτη φορά στην ιστορία της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας που ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων υποβάλλει την παραίτησή του –κι αυτό μόλις 20 ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας τού ζήτησε και ο ίδιος δέχθηκε να παραμείνει στη θέση του για ακόμη έναν χρόνο. «Στις παρούσες συνθήκες, θεωρώ πως δεν είμαι πλέον σε θέση να διασφαλίσω τη βιωσιμότητα του στρατιωτικού μοντέλου το οποίο κρίνω ικανό να εγγυηθεί την ασφάλεια της Γαλλίας και των Γάλλων, σήμερα και αύριο, και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας μας» επεσήμανε ο στρατηγός Πιερ ντε Βιγέ, αιτιολογώντας την απόφασή του να εγκαταλείψει το πόστο που ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014. Στην πραγματικότητα, η παραίτηση αυτή είχε προαναγγελθεί εδώ και μέρες. Χωρίς αυτό να μετριάζει τη σφοδρότατη κριτική που δέχεται ο Εμανουέλ Μακρόν τόσο από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά όσο και από την Αριστερά.
Ολα ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου, από μια συνέντευξη του υπουργού Δημόσιων Οικονομικών Ζεράρ Νταρμανέν στην «Parisien», όπου ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, περικοπές ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017 για την άμυνα. Προεκλογικά, ο στρατηγός Ντε Βιγέ είχε δώσει μάχη ώστε να αυξηθούν έως το 2025 οι αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, φτάνοντας τα 50 δισ. ευρώ, από 32,7 δισ. φέτος. «Εχω έναν καλό στρατό, αλλά κάνει το 130% αυτού που προβλέπεται» δήλωνε, σε μια περίοδο που οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών από το Μάλι έως το Ιράκ και τη Συρία, περιπολώντας παράλληλα στους δρόμους της Γαλλίας. Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία, συμπεριλαμβανομένου του Μακρόν, ενστερνίστηκαν τον στόχο του 2%. Και θεωρητικά, ο στόχος παραμένει. Οι προαναγγελθείσες περικοπές, ωστόσο, προκάλεσαν έντονη δυσφορία στον στρατηγό Ντε Βιγέ. Και στις 12 Ιουλίου, μιλώντας στην Επιτροπή Αμυνας της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, το κατέστησε σαφές. «Δεν θα επιτρέψω να με γ*** έτσι!» φέρεται μάλιστα να δήλωσε, καταχειροκροτούμενος.
«Δεν πρέπει να φτάσουμε σε σημείο να χάσει τη ζωή του ένας στρατιώτης λόγω ελαττωματικού εξοπλισμού. Ο στρατός μας χρειάζεται πόρους» δήλωσε εκ των υστέρων στον Τύπο, υπερασπιζόμενος τον στρατηγό, ο Ζαν-Ζακ Μπριντέ, ο (μακρονικός) πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, δεν εκτίμησε καθόλου αυτό το ξέσπασμα του Ντε Βιγέ. Και το επόμενο βράδυ, παραμονή της Ημέρας της Βαστίλλης, κατά την παραδοσιακή δεξίωση που παρατίθεται στο γαλλικό υπουργείο Αμυνας, τον επέπληξε δημόσια: «Θεωρώ πως δεν είναι αξιοπρεπές να εκθέτουμε ορισμένες συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα. Εχω αναλάβει τις δεσμεύσεις μου. Είμαι ο αρχηγός σας. Τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνω ενώπιον των συμπολιτών μας και ενώπιον των ενόπλων δυνάμεών μας θα τις τηρήσω. Και δεν έχω ανάγκη, ως προς αυτό, από καμία πίεση και κανένα σχόλιο». «Να επιπλήττεις τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων μπροστά σε τόσους στρατηγούς και υφισταμένους είναι η απόλυτη φρίκη, ποτέ δεν πρέπει να αμφισβητεί κανείς κατ’ αυτόν τον τρόπο έναν στρατιωτικό ηγέτη» σχολίασε, υπό το κράτος του σοκ, ένας γνωστός προκάτοχος του στρατηγού Ντε Βιγέ, ο Ανρί Μπεντεζεά.
Καλά λόγια για τον νέο αρχηγό
Ως έναν «ήρωα, αναγνωρισμένο ως τέτοιο στους κόλπους του στρατού» χαιρέτισε χθες τον νέο αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Φρανσουά Λεκουάντρ, ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο 55χρονος Λεκουάντρ έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων στη Ρουάντα, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στο Ιράκ, στο Τζιμπουτί, στη Σομαλία και στο Μάλι, ενώ τελούσε από τον Αύγουστο του 2016 επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου του γάλλου πρωθυπουργού – πρώτα του Μανουέλ Βαλς, κατόπιν του Μπερνάρ Καζνέβ, στη συνέχεια του Εντουάρ Φιλίπ.