Ιδιαιτέρως ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί της Κω μετά την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα και προκάλεσε αρκετά προβλήματα.
Η ζωή στο νησί κινείται στους φυσιολογικούς ρυθμούς, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις κάποιες εκ των οποίων γίνονται ακόμη αισθητές.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι του νησιού, λόγω ζημιών που έχουν προκληθεί και που το έχουν κάνει μη λειτουργικό. Ως εκ τούτου αναμένονται γρήγορες παρεμβάσεις πιθανόν και από αύριο, για να δοθεί η δυνατότητα να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
Αυτή την ώρα στο χώρο του λιμανιού βρίσκεται ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας και του Δήμου Κω για να εκτιμηθεί, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ποιες θα είναι οι άμεσες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές του νησιού, εκτός από μικρές περιπτώσεις που χρειάστηκε να υπάρξουν επεμβάσεις από συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας.
Οι μηχανισμοί τόσο του κράτους, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός, για να συνδράμουν όπου χρειαστεί, ενώ βεβαίως αρκετός κόσμος εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένος από αυτό που έζησε τις προηγούμενες ώρες, αφού ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν έχει προκληθεί σχεδόν κανένα πρόβλημα σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες.
Θέμα συζήτησης βέβαια εξακολουθεί να παραμένει ο θάνατος των δύο τουριστών και ο τραυματισμός άλλων πέντε, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση μέρους του κτιρίου στο club που διασκέδαζαν.
Σημειώνεται ότι οι νεκροί αλλά και οι τραυματίες βρίσκονταν στην αυλή του κέντρου διασκέδασης.
Πέντε σοβαρά τραυματίες
Οι πέντε σοβαρά τραυματίες είναι δύο Σουηδοί, μία Νορβηγή, ένας Ελληνας και μία Ελληνίδα.
Στο νοσοκομείο της Κω, στο διάστημα από τις 02.00 – 04.00 π.μ., διακομίστηκαν ή προσήλθαν μόνοι τους συνολικά 95 τραυματίες. Οι 85 αναχώρησαν άμεσα μετά την παροχή Πρώτων Βοηθειών, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν για νοσηλεία. Τέσσερις από αυτούς είναι σοβαρά τραυματίες και μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C 130 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στην Κρήτη.
Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς άντρες, εκ των οποίων ο ένας ακρωτηριάστηκε στα κάτω άκρα κι ο άλλος υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία, για έναν Ελληνα που φέρει κατάγματα γνάθου και προσώπου, καθώς και για μία γυναίκα (από τη Νορβηγία) που φέρει κατάγματα κνήμης.
Λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού των 6,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με νεότερη αναθεώρηση, ακολούθησε δεύτερη σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 26 χλμ βόρεια της Λέρου.
Οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν και πετάχτηκαν στους δρόμους όπου και παραμένουν, αφού καταγράφονται διαρκώς δονήσεις, μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες.
Κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και υπέστησαν σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην Πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια και το Μεσαιωνικό Κάστρο. Δεκάδες είναι τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.
Στην Κω έφτασαν με αεροσκάφος C-130 οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.
Κλειστό το λιμάνι, εκτεταμένες οι ζημιές
Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα στο λιμάνι της Κω, καθώς υπέστη σοβαρότατες ζημιές και είναι προς το παρόν ανενεργό μέχρι να ελεγχθεί από ειδικά κλιμάκια.
Το μεσημέρι επρόκειτο να φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές.
«Το λιμάνι θα αποκατασταθεί σύντομα για να λειτουργήσει και πάλι κανονικά» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός
Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.
Το βράδυ δεν μπόρεσε να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros.
Το αεροδρόμιο της Κω λειτουργεί κανονικά, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, δήλωσε ο κ. Σαντορινιός, τονίζοντας ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το λιμάνι.
Στο νησί μετέβη εσπευσμένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κω. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά.
Τις ζημιές καταγράφουν ειδικά κλιμάκια
Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην Πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.
Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί με σκοπό να διεξάγουν μακροσκοπικό έλεγχο στα κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση.
Κατά τον κ. Γλυνό, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών και τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».
«Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω.
Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για τυχόν εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται. Στην Κω βρίσκονται από τα ξημερώματα 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο νησί, που είναι 25 πυροσβέστες με επτά οχήματα.
Δεν υπάρχουν τραυματίες και ζημιές στο hotspot της Κω
Δεν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί στο hotspot της Κω, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Κλειστό θα παραμείνει για σήμερα το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, το οποίο θα λειτουργήσει ξανά εκτός απροόπτου τη Δευτέρα.
Επίσης, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματίες στα διαμερίσματα που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο και στους δύο ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά του νησιού.
Πηγές του διεθνούς οργανισμού αναφέρουν ότι υπάρχει επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να υπάρξει συνδρομή σε σκηνές, κοντέινερ και άλλη βοήθεια, αν παραστεί ανάγκη.
Η θάλασσα σκέπασε την προβλήτα
Με την εκδήλωση του σεισμού η θάλασσα σκέπασε την προβλήτα στο λιμάνι της Κω, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.
Λίγο αργότερα, το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ανάρτηση στο Twitter του Ευρω-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC) για πιθανή εκδήλωση μικρού τσουνάμι, προτρέποντας την απομάκρυνση των κατοίκων από τις ακτές.
Την πιθανότητα να υπάρξουν κύματα εξαιτίας του σεισμού ανέφεραν και οι τουρκικές αρχές.
Στην Κάλυμνο έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε περιφερειακούς δρόμους και κατέρρευσαν μπαλκόνια σε παλιά κτίρια.
Στην Τουρκία
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, σημαντικά τουριστικά θέρετρα στην περιοχή της Μούγλας.
Περισσότεροι από 350 άνθρωποι, από τους οποίους 25 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, έλαβαν ιατρική φροντίδα στην Αλικαρνασσός, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Υγείας.
«Τριακόσια πενήντα οκτώ πρόσωπα τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Από αυτά, 272 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα και τα υπόλοιπα έφθασαν εκεί με ίδια μέσα», δήλωσε ο υπουργός Αχμέτ Ντεμιρτζάν.
Ο υπουργός πρόσθεσε πως 25 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται. «Ορισμένοι από αυτούς έχουν υποστεί κατάγματα”, αλλά κανένας δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση», διευκρίνισε.
Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί προς το παρόν μικροί τραυματισμοί.
Ο δήμαρχος της Μούγλας δήλωσε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν έκανε λόγο για μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.
Η τουρκική τηλεόραση NTV μετέδωσε ότι υπήρχαν αρκετοί αισθητοί μετασεισμοί, με έναν 4,6 βαθμών να σημειώνεται την 01:52.
Δικαστικές υπηρεσίες και φυλακές δεν έχουν υποστεί ζημιές
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαϕάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, λόγω του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε, επικοινώνησε με τον πρόεδρο Πρωτοδικών Κω κ. Δημήτρη Κίτσιο και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου του νησιού κ. Παναγιώτη Αβρίθη.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας Αντλεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης είχε επικοινωνία με τον διευθυντή της Φυλακής Κω. Όπως ενημερώθηκαν, δεν υπάρχουν ζημιές στα κτίρια που στεγάζονται οι δικαστικές υπηρεσίες και οι ϕυλακές.
Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται επίσκεψη του κ. Κοντονή στην Κω.
Το νησί επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς του, λέει ο Περιφερειάρχης
Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε ότι η Κως άντεξε, τόνισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί της Κω, συντονίζοντας τις προσπάθειες επούλωσης των πληγών που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση.
«Από εδώ και πέρα, κάθε λεπτό που περνά δείχνει ότι το νησί επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς του χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
Όπως σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος, «το δυσάρεστο είναι ότι είχαμε το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων (πρόκειται για 22χρονο Σουηδό και 30χρονο Τούρκο που είχαν έρθει για διακοπές στο νησί) και τον τραυματισμό πέντε άλλων επισκεπτών».
«Τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις υποδομές εντοπίζονται στο λιμάνι της Κω και αναμένεται πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να γίνει ξανά λειτουργικό και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι συγκοινωνίες», κατέληξε ο περιφερειάρχης.
Παράλληλα, σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος, επισημαίνει ότι «απαιτείται η ψυχραιμία όλων και η αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για να επουλώσουμε τις πληγές που άφησε η επέλαση του εγκέλαδου στην Κω». «Ήδη συνεργεία μηχανικών έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους για την καταλληλότητα των κτιρίων και για τον καθαρισμό των δρόμων», υπογράμμισε ο κ. Κόκκινος.
Τόσκας: «Συντονισμένη προσπάθεια που απέδωσε»
Την ετοιμότητα και τον σχεδιασμό που έγινε σε σύντομο χρονικό, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
«Την ίδια στιγμή που γινόταν η μεταφορά η δική μας ξεκίνησε και το Σινούκ με τον περιφερειάρχη και διασώστες ώστε να μεταφέρουν τραυματίες. Πήγε ένα δεύτερο αεροπλάνο που μετέφερε τραυματίες στο νοσοκομείο Ηρακλείου και μια άλλη μεταφορά στο Θριάσιο. Αρχίσαμε από τον έλεγχο του αεροδρομίου για να μπει σε κυκλοφορία. Οι μηχανισμοί δούλεψαν εντός του νησιού και όλες οι αρχές συνεργάστηκαν πολύ καλά μαζί μας», είπε ο κ. Τόσκας και τόνισε: «Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια που απέδωσε από την πρώτη στιγμή».
«Μετά από αυτή την πρώτη αντιμετώπιση υπάρχει μια κανονικότητα. Το αεροδρόμιο δεν σταμάτησε η άφιξη στο νησί τουριστών, ο κόσμος ζει μια κανονικότητα, οι τουρίστες κάνουν ποδήλατο στην παραλία χωρίς κανένα πρόβλημα. Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι, γίνονται, όμως, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας. Το νησί αυτή τη στιγμή λειτουργεί χωρίς πανικό και αν έφτανε κανείς τώρα στο νησί, χωρίς να ήξερε τι έγινε, δεν θα αντιλαμβανόταν ότι υπήρξε αυτή η φυσική καταστροφή», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Τηλεφώνημα Γιούνκερ σε Τσίπρα
Τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δέχθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον κ. Γιούνκερ να εκφράζει τα συλλυπητήριά του, καθώς και τη συμπαράσταση της Επιτροπής προς την Ελλάδα για τον σεισμό που έπληξε την Κω.
Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την ετοιμότητα της Επιτροπής να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.