Και ενόσω διογκώνεται η «μαύρη τρύπα» σε μόνιμο προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό), εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και πόρους, οι πολίτες, οι ΜΚΟ, πολιτιστικοί και φιλανθρωπικοί σύλλογοι, ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνδράμουν το ΕΣΥ με δωρεές σε μια ύστατη προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ενδεικτικό το παράδειγμα του Νοσοκομείου της Χίου –εκεί όπου την περασμένη Τρίτη υποχώρησε τμήμα της ψευδοροφής του διαδρόμου, έξω από το δωμάτιο 5 της παθολογικής κλινικής και κρίνεται αναγκαία η άμεση επισκευή και συντήρηση της κτιριακής εγκατάστασης. Πώς; Οπως αναφέρεται στον τοπικό Τύπο, η μελέτη του έργου που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες «έγινε χάρη στη συμβολή των πλοιοκτητών Λουκά Κτιστάκη και Παναγιώτη Τσάκου». Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής, θα υπάρξει ενίσχυση και από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το Σωτηρία πάλι –το νοσοκομείο όπου η προμήθεια εννέα αναπνευστήρων έχει μετατραπεί σε χρόνιο… νόσημα –έχει γίνει δέκτης πληθώρας δωρεών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσέφεραν 600 κουβέρτες, εταιρεία που ειδικεύεται στην ιατρική τεχνολογία προσέφερε έναν φορητό υπολογιστή, έξι καρέκλες και έναν μεταλλικό καναπέ, ενώ το νοσηλευτικό ίδρυμα έλαβε ένα μηχάνημα εργοσπιρομετρίας από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Εργου «Αιγέας».

Αξονικό απέκτησε, στο μεταξύ, και το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας. Πρόκειται για καινούργιο και αμεταχείριστο αξονικό τομογράφο αξίας 274.000 ευρώ –ποσό που κάλυψε ιδιώτης!

Για τη σίτιση

Στο… έλεος των δωρεών έχουν αφεθεί τα δημόσια νοσοκομεία ακόμη και για τη σίτιση των νοσηλευομένων. Ετσι, στις αρχές Ιουλίου το Νοσοκομείο Δράμας «ενέκρινε την αποδοχή 400 κιλών πιπεριών α’ ποιότητας». Αντίστοιχα και το Νοσοκομείο Καλύμνου γέμισε τα ψυγεία του με 120 κιλά κοτόπουλο και 37 κιλά κιμά για τις ανάγκες των ασθενών. Σημειωτέον, δε, ότι έγινε αποδέκτης δωρεάς υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού από το Δημοτικό Σχολείο Χώρας Καλύμνου. Επιπλέον, σουπερμάρκετ στη Ρόδο έκανε δωρεά στο νοσοκομείο το χρηματικό ποσό των 1.602 ευρώ, καθώς και 36 κιλά μακαρόνια, γάλα εβαπορέ 410 γρ., 20 κιλά ρύζι καρολίνα (18 τεμάχια), γάλα διαρκείας 1 λίτρου (48 τεμάχια), 10 κιλά φτερούγες κοτόπουλου και 27 κιλά μπιφτέκι κοτόπουλο παναρισμένο.