Το νοσοκομείο Σωτηρία –το μοναδικό οργανωμένο πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας –χρειάζεται εννέα νέους αναπνευστήρες για τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Μάλιστα, η ανάγκη αυτή δεν έχει προκύψει τώρα –το συγκεκριμένο αίτημα εκκρεμεί από το 2014!
Εκείνη τη χρονιά είχε αποσταλεί το πρώτο σχετικό έγγραφο με το οποίο το νοσοκομείο ζητούσε από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής επιχορήγηση ύψους 200.000 ευρώ για την εν λόγω αγορά.
Περίπου δύο χρόνια μετά η κατάσταση παραμένει η ίδια: «Δεδομένης της “στενότητας” του προϋπολογισμού 2017, δεν υπάρχει δυνατότητα προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού για την προμήθεια των αναπνευστήρων με κάλυψη από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, καθώς επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα προμήθειάς τους μέσω ανακατανομής πιστώσεων», αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του ΔΣ του νοσοκομείου.
Μοιραία, στις αρχές Ιουλίου το αίτημα για την αγορά μόλις εννέα αναπνευστήρων παραμένει επίκαιρο, με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών της, καθώς το ιατρικό προσωπικό επιμένει ότι ο εξοπλισμός είναι αναγκαίος και «πολύτιμος για τη νοσηλεία και τη ζωή των ασθενών».
Δυστυχώς, το παράδειγμα του Σωτηρία δεν είναι το μοναδικό. Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες –σε οικονομικούς, ανθρώπινους και υλικούς πόρους –στα δημόσια νοσοκομεία αποδεικνύουν ότι το ΕΣΥ χρήζει…σωτήριας.
Μεταξύ άλλων, το νοσηλευτικό ίδρυμα είχε εγκρίνει πέρυσι τη διενέργεια διαγωνισμών για την προμήθεια υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης ιατρικού και χειρουργικού εξοπλισμού, για τον εφοδιασμό των Εργαστηρίων με αντιδραστήρια βιοχημικών αναλυτών, αιματολογικών τεστ και αντιδραστηρίων για την εξακρίβωση ομάδας αίματος αλλά και σχετικό διαγωνισμό για την παροχή βιοϊατρικού εξοπλισμού. Τελικά, «λόγω μη ύπαρξης πιστώσεων στους σχετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού», το νοσοκομείο ενημέρωσε την 1η ΥΠΕ για την αδυναμία διενέργειας των σχετικών διαγωνισμών.
Στη Χίο
Κι όμως, στο μοναδικό δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του πέμπτου μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας λείπουν ειδικότητες πρώτης γραμμής. Ειδικότερα, δεν διαθέτει οδοντίατρο, δερματολόγο, νευρολόγο, ογκολόγο, διαβητολόγο, γαστρεντερολόγο. Αλγεινή εντύπωση δε, προκαλεί το γεγονός ότι στην Παθολογική Κλινική υπηρετούν μόνον ο συντονιστής διευθυντής και ένας επιμελητής γιατρός, ενώ στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού προσφέρει υπηρεσίες μία επικουρική νεφρολόγος.
Η πρόσφατη κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής στην Παθολογική Κλινική –που σημειωτέον έπεσε πάνω σε άδεια (ευτυχώς) ράντζα –δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με την αυτοψία της Ομοσπονδίας στο ίδιο νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι δηλητηριάζονται από τις αναθυμιάσεις πτητικών ουσιών, καθώς μέσω του εξαερισμού του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου περνούν και στους υπόλοιπους χώρους των εργαστηρίων.
«Από τις αναθυμιάσεις μια παρασκευάστρια αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και μετακινήθηκε» σημειώνει το ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στην Αιμοδοσία αποκαλύπτουν ότι το ψυγείο συντήρησης του αίματος είναι παλαιό και ακατάλληλο, καθ’ ότι «δεν παρέχει την κατάλληλη θερμοκρασία συντήρησης του αίματος» και ζητούν την άμεση αντικατάσταση του.
Στη Σπάρτη
Ετσι, οι γιατροί της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τη διαμονή των ασθενών κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο, έκαναν πρόσφατα έκκληση στο ΔΣ για προμήθεια γραμμής ADSL Internet.