Στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος. Ο ίδιος δίνει σοκαριστικά στοιχεία για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, αποκαλύπτοντας ότι έρχονται συνταξιούχοι στα γραφεία του Ενιαίου Δικτύου, στο Σύνταγμα, «και άλλοι κλαίνε και μας ζητούν δανεικά»!
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους συνταξιούχους;
Δραματική. Οι οκτώ στους δέκα συνταξιούχους έχουν φθάσει στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο. Ερχονται συνταξιούχοι στα γραφεία μας στο Σύνταγμα, άλλοι κλαίνε και μας ζητούν δανεικά. Πρόκειται για εξευτελισμό και καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματά μας είναι μεγάλες, γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στη σύνταξή μας, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας και όλα αυτά τα χαράτσια που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς. Οι συντάξεις, οι οποίες αντιστοιχούν στις κρατήσεις των κόπων μιας ολόκληρης ζωής, μετατρέπονται πλέον μέσα από τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε φιλοδωρήματα. Υπάρχει μια πρωτοφανής οργή στους συνταξιούχους. Σήμερα, περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.
Ποια είναι τα στοιχεία που έχετε για τις επικουρικές συντάξεις;
Οι επικουρικές συντάξεις έφθασαν πλέον στα 160 ευρώ κατά μέσον όρο. Εχουν πλέον εξαϋλωθεί και μάλιστα παρατηρείται στάση πληρωμών. Καμία νέα επικουρική σύνταξη δεν έχει εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2015, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει, ως ώφειλε, τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων μετά την κατάργηση του προηγούμενου τύπου που ίσχυε από το 2013.
Η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να καταβάλει τη 13η σύνταξη. Αντίθετα, όμως, προχώρησε σε δραματικές περικοπές στις συντάξεις, με αποκορύφωμα τον νόμο Κατρούγκαλου.
Ο νόμος Κατρούγκαλου «δημιουργεί» συντάξεις πείνας, από 200 ώς 700 ευρώ κατά μέσον όρο. Οι πρώτοι που θίγονται με τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου είναι περίπου 65.000 ασφαλισμένοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016. Ο νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε συμπιεσμένες αποδοχές θα αγγίξει ακολούθως 200.000 ασφαλισμένους που εκτιμάται πως θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη πενταετία. Η μείωση επέρχεται γιατί όσοι αποχωρούν θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης, η οποία θα καταβάλλεται –με αυστηρές όμως προϋποθέσεις –και της ανταποδοτικής σύνταξης, που θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά, αλλά και με νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταργηθεί πλήρως η προσωπική διαφορά μετά το 2019 για τους σημερινούς συνταξιούχους.
Είχαμε πρώτοι επισημάνει ότι το τρικ της προσωπικής διαφοράς στήθηκε για να γίνει οριζόντια μείωση στους σημερινούς συνταξιούχους (αλλάζουν την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης). Εκτιμώ ότι στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως η προσωπική διαφορά. Το 2021 οι συντάξεις θα φθάσουν στα 620 ευρώ (μεικτά) η μέση κύρια σύνταξη και στα 144 ευρώ (μεικτά) η μέση επικουρική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή πάνω στο Ασφαλιστικό και στις «ουρές» φθάνει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα Μνημόνια μαζί (3,5 δισ. ευρώ το 1ο Μνημόνιο και 3,9 δισ. ευρώ το 2ο Μνημόνιο)! Συνολικά έγιναν 28 περικοπές στις συντάξεις – επιδόματα από την αρχή των Μνημονίων.
Τι γίνεται με τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά στις κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ;
Για έξι χρόνια, από το 2010 έως το 2016, υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ. Η παρακράτηση γινόταν επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού όπως ορίζεται στην νομοθεσία. Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι σε καθέναν συνταξιούχο κινείται έως και τα 3.000 ευρώ. Εκτιμάμε ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο για να βοηθήσει τους συνταξιούχους στην υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων έχει συντάξει έντυπη αίτηση για κάθε Ταμείο. Απαραίτητα για τη συμπλήρωση της αίτησης και του υπολογισμού του παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού είναι η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης και το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης.
Ποια είναι η εκτίμησή σας για το μέλλον του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας;
Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, για να λειτουργήσει, χρειάζεται έσοδα τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν όταν έχεις 1.500.000 ανέργους, μερική απασχόληση, μαύρη εργασία λόγω των συνθηκών που επικρατούν, που σημαίνει απώλεια εισφορών, μικρότερο αριθμό γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους και μηδενική ανάπτυξη. Εκτός από τα παραπάνω, εμείς έχουμε και το πρόβλημα της φυγής μισού εκατομμυρίου νέων στο εξωτερικό. Είναι γεγονός ότι η δημογραφική γήρανση και το περιβάλλον υψηλής ανεργίας, εισφοροδιαφυγής και υψηλών ελλειμμάτων (ανισορροπίας εισροών – εκροών) έχουν «βουλιάξει» το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει δεσμευθεί για διατήρηση των συνταξιοδοτικών δαπανών στο επίπεδο του 15,5% έως το 2060, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, και μάλιστα χωρίς να επιδεινωθεί περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων, είναι η επίτευξη ετήσιων ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ της τάξεως του 2,5% με 3%. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, κάθε χρόνο θα βρίσκουμε μπροστά μας το πρόβλημα στην κοινωνική ασφάλιση με την «προσφιλή» μέθοδο των περικοπών στις συνταξιοδοτικές δαπάνες.