Στην Κίνα ως επίσημος προσκεκλημένος του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ πρόκειται να ταξιδέψει την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιουλίου ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η πρόσκληση από τον κινέζο πρωθυπουργό σε έναν πρώην πρωθυπουργό θεωρείται ασυνήθιστη. Φαίνεται όμως ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών συνεχίζουν να είναι αρκετά θερμές, παρά το γεγονός ότι ο Σαμαράς έχασε την πρωθυπουργική θέση το 2015. Παράλληλα η πρόσκληση φανερώνει και πως οι σχέσεις της χώρας μας με την Κίνα παραμένουν φιλικές και θερμές. Σαμαράς και Λι γνωρίζονται αρκετά καλά. Είχαν συζητήσεις, συναντήσεις και επαφές τον Ιούνιο του 2014 με αφορμή την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Τότε ο κινέζος πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Ελλάδα. Μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά ο Λι είχε περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις της COSCO αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους όπως στην Ακρόπολη και την Κνωσό. Είχαν ακολουθήσει μάλιστα κι άλλες επαφές των δύο πρωθυπουργών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί με τον κινέζο πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της COSCO Σου Λίρονγκ, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής της Κίνας Γου Χαϊλόνγκ αλλά και με ανώτατους αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι κεντρικός ομιλητής σε διεθνές Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Κουμπούτσι στην περιοχή της κινεζικής Μογγολίας.