Σε νομοσχέδιο – σκούπα εξελίχθηκε το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην πολύπαθη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που κατατέθηκε τελικά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Ετσι, αντί για τα αναμενόμενα 24 άρθρα, κατατέθηκαν συνολικά 94 με αποτέλεσμα στις δεκάδες σελίδες του να συμπεριλαμβάνονται πολλαπλάσιες διατάξεις για την αντιμετώπιση ισάριθμων προβλημάτων και εκκρεμοτήτων που κλυδωνίζουν το ΕΣΥ και τις λοιπούς φορείς Υγείας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ίδρυση νοσηλευτικής μονάδας στη νήσο Κάρπαθο δυναμικότητας 22 κλινών, η κατασκευή της οποίας είναι στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης. Στόχος είναι η «αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού του νησιού, η οποία στερείται δευτεροβάθμιας περίθαλψης ευρισκόμενη σε μεγάλη απόσταση από μεγάλα νοσοκομεία». Επιπλέον, θεσμοθετούνται κίνητρα για τη στελέχωση του… αποδεκατισμένου Νοσοκομείου Σαντορίνης, αλλά και η παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ δεδομένου ότι η αποχώρησή τους θα οδηγούσε στη… λειτουργική παράλυση των δημόσιων νοσοκομείων. Ψηλά στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων είναι και η διαγραφή των χρεών των ανασφάλιστων πολιτών για νοσηλείες προηγούμενων ετών.