Αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Παναγιώτης Μπρακουμάτσος σχετικά με τις σοβαρές καταγγελίες του ισοβίτη Ευθύμιου Γιαννουσάκη περί πιέσεων που δέχθηκε για να εμπλέξει τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση του «Νoor 1».

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος χθες ζήτησε διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του και έλαβε προθεσμία για να ενημερωθεί επί της δικογραφίας και να προετοιμάσει τις εξηγήσεις του. Την ίδια ώρα, χθες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, η οποία επίσης έχει κληθεί ως ύποπτη τέλεσης αξιόποινων πράξεων για το ίδιο ζήτημα, κατέθετε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπόμνημα έγγραφων εξηγήσεων, δίνοντας τη δική της απάντηση για τη μετάβασή της –εκτός δικαιοδοσίας της –νύχτα στις φυλακές Αυλώνα προκειμένου να λάβει κατάθεση από τον Γιαννουσάκη.

Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν για την ενέργειά της αυτή είχε πάρει και από ποιον σχετική εντολή και επ’ αυτού δύο λογικές εξηγήσεις φαίνεται να υπάρχουν. Είτε πήρε εντολή από τον Σταύρο Κοντονή είτε από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος πάντως έχει παραδεχθεί ότι ενημέρωσε σχετικώς τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο κύκλος των υπόπτων συμπληρώνεται με την κλήση για εξηγήσεις του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, ο οποίος έχει, όπως όλα δείχνουν, πολλά να απαντήσει.

Ταξιδιάρα ψυχή

Προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αμερική την ερχόμενη εβδομάδα επικαλέστηκε –όπως μου λένε κατάσκοποί μου στους διαδρόμους της Βουλής –ο Πάνος Καμμένος, ενημερώνοντας σχετικά τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος αναζητούσε νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συζήτησης επί του αιτήματος της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση «Noor 1» και την εμπλοκή Καμμένου, η οποία μετατίθεται χρονικά για Σεπτέμβριο λόγω βεβαρημένου κοινοβουλευτικού έργου. Πάντως, στο πρόγραμμα του υπουργού Αμυνας δεν βλέπω κάποιο επίσημο ταξίδι να διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το διευκρινίζω, γιατί μάλλον θα πρόκειται για ταξιδι αναψυχής, εκτός και αν βρεθεί μια κάποια λύση που να δικαιολογεί την υπερατλαντική ταλαιπωρία.

Χρησμοί και προφητείες

Μπορεί το δικαστικό έτος τυπικά να έχει κλείσει και η Δικαιοσύνη να βρίσκεται σε… φάση θερινών διακοπών, αλλά οι συζητήσεις για τις επιλογές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου φουντώνουν μέρα τη μέρα. Ποιος θα είναι ο διάδοχος της Βασιλικής Θάνου στο τιμόνι του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας; Θα τη διαδεχθεί άνδρας ή γυναίκα; Ο νέος πρόεδρος θα έχει μονοετή ή διετή θητεία; Ερωτήματα που κυριαρχούν στα «πηγαδάκια» μεταξύ των ανώτατων δικαστικών λειτουργών και όχι μόνο… Τις τελευταίες μέρες, πάντως, όλο και πληθαίνουν οι φωνές που εκτιμούν πως η επιλογή της νέας ηγεσίας ενδέχεται να γίνει στις αρχές Αυγούστου. Κάποιοι μάλιστα πιο… προφητικοί μού λένε να κρατήσω ως κρίσιμη ημερομηνία την 6η Αυγούστου 2017. Κι αυτό γιατί τότε συμπληρώνεται τετραετία για συγκεκριμένους αρεοπαγίτες, χρονικό διάστημα που είναι αναγκαία προϋπόθεση σε περίπτωση που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει… βουτιά και να επιλέξει νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου όχι από τους αντιπροέδρους, αλλά από τους αρεοπαγίτες. Οποια κι αν είναι η εξέλιξη πάντως, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εκτός από νέο πρόεδρο θα επιλεγούν και πέντε νέοι αντιπρόεδροι. Συσχετισμοί ικανοί, όπως λένε οι επαΐοντες, να αλλάξουν τον χάρτη του Αρείου Πάγου. Για την ιστορία, πάντως, μέχρι την κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου καθήκοντα προέδρου στον Αρειο Πάγο ασκεί εκ του νόμου ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Ιωάννης Γιαννακόπουλος.