Θεσμικό ατόπημα; Γκάφα ολκής; Ερασιτεχνισμός; Ολα μαζί; Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, είναι δικηγόρος. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατον να μην κατανοεί τη σημασία που έχει να συναντά κατ’ ιδίαν μάρτυρα μία ημέρα πριν από την κατάθεσή του και μάλιστα στη Βουλή. Αυτό αποκαλύφθηκε χθες στη συνεδρίαση, όπου προσήλθε να καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Ερρίκος Ντυνάν, Κώστας Κρέτσης, από τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Γεωργαντά, ο οποίος τον αιφνιδίασε ρωτώντας τον αν βρισκόταν στη Βουλή προχθές. «Δεν θυμάμαι» απάντησε εκείνος, για να σπεύσει να προσθέσει «νομίζω ναι»! Ενώ δεν δίστασε να ειρωνευτεί τον βουλευτή λέγοντάς του: «Χαίρομαι που ψάχνετε ποιος μπαίνει στη Βουλή και ποιος βγαίνει…». Η ουσία είναι ότι ήρθε στη Βουλή και είδε τον Μπαλωμενάκη για να συζητήσουν. Τι; «Τα διαδικαστικά» εξήγησε ο ίδιος ο πρόεδρος, ο οποίος προφανώς δεν αντιλήφθηκε ότι με τους χειρισμούς του εκθέτει την επιτροπή και το έργο που έχει να επιτελέσει. Τα διαδικαστικά επικαλέστηκε και ο μάρτυρας. «Δηλαδή πώς θα είστε ντυμένος;» τον ρώτησε ο Γεωργαντάς κι εκείνος του απάντησε: «Εχω γυναίκα να μου πει πώς θα είμαι ντυμένος…». Ο δε Μπαλωμενάκης παρενέβη για να πει: «Κατά σύμπτωση του υπέδειξα και αυτό, να βάλει σακάκι».

Η επιμονή τού Γεωργαντά προκάλεσε την οργή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και καβγάδες. Σύμφωνα δε με δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, όλα εξηγούνται από ότι ο εν λόγω μάρτυρας είναι «ενεργό κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ». Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέρχεται μέχρι και σε προσυνεννοήσεις μαρτύρων προκειμένου να μεθοδεύσει το πόρισμα που επιθυμεί».

Μπερδεμένοι ρόλοι

Επαρκείς εξηγήσεις από τον μάρτυρα δεν δόθηκαν. Είπε μόνο ότι «υπήρχαν κάποια διαδικαστικά που ήθελα να γνωρίζω» και ότι «δεν υποχρεούμαι να απαντήσω τίποτα άλλο». Οσον αφορά τον Μπαλωμενάκη, σε δήλωσή του έκανε λόγο για «εντελώς αστεία προσπάθεια αντιπερισπασμού», διευκρινίζοντας ότι «κατόπιν αιτήματος του μάρτυρα» τον συνάντησε για δέκα λεπτά στον διάδρομο του 2ου ορόφου της Βουλής για να του πει τα διαδικαστικά και πώς θα γίνει η διαδικασία, όπως έχει κάνει και με άλλους μάρτυρες. Μάλιστα ενέταξε τη συνάντηση αυτή στο πλαίσιο των καθηκόντων του, που είναι, όπως δήλωσε, «να διερευνώ αν και εφόσον οι μάρτυρες ή οι υποψήφιοι μάρτυρες έχουν κάτι να πουν και να προσθέσουν και να προσδιορίσω το εύρος και το περιεχόμενο της εξέτασής τους, δηλαδή τι γνωρίζει ο κάθε μάρτυρας». Το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι τι ρόλο παίζει τότε η Εξεταστική Επιτροπή και με ποιο θεσμικό κύρος περιβάλλεται η δουλειά της.