Μαθαίνω ότι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος έχει σηκώσει μανίκια για τα καλά και, ως επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, άρχισε να δουλεύει συστηματικά για το αδιάβλητο και απρόσκοπτο της διαδικασίας ανάδειξης ηγεσίας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο έγκριτος συνταγματολόγος δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται να φέρει εις πέρας ειδικές αποστολές. Σας θυμίζω μόνο ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης τον πρότεινε ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αρθεί το αδιέξοδο με την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ενώ στον Αλιβιζάτο ανατέθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη η κατάρτιση νομοθετικής πρότασης για τη γρήγορη μετάβαση στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, αλλά μάλλον η πρότασή του ήταν αρκετά τολμηρή για τα τότε κρατούντα και δεν την είδε να ευδοκιμεί.
Το στοίχημα του καθηγητή δεν είναι και εύκολο. Το στραπάτσο της ΝΔ με την κατάρρευση του συστήματος στην εσωκομματική κάλπη δεν ξεχνιέται. Οι προθεσμίες άλλωστε είναι σφιχτές, με κυριότερους σταθμούς την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, την προεκλογική περίοδο, τον καθορισμό των δύο γύρων για την εκλογή και την ημερομηνία για το συνέδριο. Πληροφορούμαι ότι ο Αλιβιζάτος έχει εντρυφήσει στο παραταξιακό τοπίο και ήδη έχει συναντήσει τη Φώφη Γεννηματά, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Αλιβιζάτος συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος ουδέποτε έχει κρύψει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον χώρο.
Μεγαλώνει ο χορός κατά Γαβρόγλου
Ψηλά έχει αρχίσει να σηκώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη το θέμα της παιδείας. Με αφορμή και τα επεισόδια που έγιναν πριν από λίγες μέρες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την όλη συζήτηση για το άσυλο, η ΔΗΣΥ αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου με παρέμβαση και της Φώφης Γεννηματά. Χθες, αναφερόμενο στην επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων, το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του σχολίασε πως «η πρακτική του κ. Γαβρόγλου και των “συνεργατών” του δείχνει ότι εγκλωβίζεται και πάλι σε μια παρωχημένη, ιδεοληπτική, ρεβανσιστική και μικροκομματική λογική», αποκαλώντας τον υπουργό «τραγικό, σε μια τραγωδία χωρίς τέλος». Λίγες μέρες πριν, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης έκανε λόγο για ένα «απελευθερωμένο δημόσιο πανεπιστήμιο», το οποίο μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο μοχλό στήριξης του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και η ΔΗΣΥ στον χορό κατά του υπουργού Παιδείας λοιπόν. Αντε, γιατί πολύ άργησε –άσε που ο μόνος νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που άξιζε κάτι είναι δημιούργημα μιας παλιάς γνωστής…