Οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης της Δικαιοσύνης και γενικότερης υπονόμευσης των θεσμών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλέπει η ΝΔ πίσω από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και επιθέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού στη δικαστική εξουσία. Γι’ αυτό τον λόγο κρίνει επιβεβλημένο να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της και να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ένταση της αντιπαράθεσής της με την κυβέρνηση. Ο λόγος δεν είναι τυπικά αντιπολιτευτικός. Πλέον η ΝΔ και από τη θεσμική της θέση –ως αξιωματική αντιπολίτευση -, λένε στην Πειραιώς, έχει χρέος να υπερασπιστεί τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς διότι κάθε κυβερνητική παρέμβαση σε δικαστικές υποθέσεις «τραυματίζει τη δημοκρατία».

Το γαλάζιο στρατόπεδο ούτως ή άλλως ήταν αποφασισμένο να μη σταματήσει τη σκληρή αντιπολίτευση όλο το καλοκαίρι, καθώς θεωρούσε μεγάλη «πληγή» για την κυβέρνηση την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Αμυνας στη Δικαιοσύνη και την ποινική υπόθεση του «Noor 1». Μέσα σε μερικές ημέρες όμως –όπως τονίζεται από τη ΝΔ –οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Θέμιδα πολλαπλασιάστηκαν με την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο, τη συνάντησή της με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αλλά και τα συνεχή σχόλια υπουργών για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Αποκορύφωμα αυτών των παρεμβάσεων θεωρεί η γαλάζια παράταξη τον σχολιασμό της δικαστικής υπόθεσης για την Ηριάννα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Η οργισμένη αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη» που τραυματίζουν βαριά τη Δημοκρατία και οι οποίες δείχνουν ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της», ήταν ενδεικτική των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η γαλάζια κινητοποίηση για την ανάδειξη των παρεμβάσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση στη Θέμιδα θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ξεκαθαρίζει με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Οσο υπάρχουν αυτές οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη από τα κυβερνητικά στελέχη και αυτή η συμπεριφορά, εμείς θα συνεχίσουμε να τα επισημαίνουμε. Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης της Δικαιοσύνης από πλευράς της κυβέρνησης». Οπως προσθέτει, «η ΝΔ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να περιφρουρήσει τη λειτουργική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η οποία πλήττεται από τις συνεχείς παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών». Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι σκοπός τους είναι η απαξίωση της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών, «ώστε να είναι πιο εύκολος ο έλεγχος των δικαστών από την κυβέρνηση». Σχολιάζει μάλιστα δηκτικά τις κυβερνητικές πρακτικές λέγοντας πως σε κάθε χώρα του δυτικού κόσμου μια παρέμβαση στη Δικαιοσύνη θεωρείται ανεπίτρεπτη και πρόβλημα για τη δημοκρατία. «Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ως πρότυπα άλλες χώρες…».

Μοναδική αλλαγή στον κεντρικό σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αναβολή για τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου –εκτός απροόπτου –της συζήτησης στη Βουλή για Εξεταστική Επιτροπή αναφορικά με την υπόθεση «Noor 1» και την εμπλοκλή σ’ αυτήν του Πάνου Καμμένου. Το γαλάζιο στρατόπεδο ήταν καλά προετοιμασμένο προκειμένου να δώσει χθες τη μάχη στη Βουλή για την Εξεταστική. Εντούτοις, η συζήτηση αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση λόγω του σεισμού στην Κω. Πάντως, αν τελικά η συζήτηση οριστεί σε μια ημερομηνία στις αρχές του Σεπτεμβρίου, αυτό εκτιμάται πως θα βοηθούσε επικοινωνιακά τη ΝΔ, καθώς η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση θα είναι πολύ κοντά στην επίσκεψη του κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Κατά τα άλλα, η ΝΔ είναι αποφασισμένη να μην αφήσει αναπάντητη καμία παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο έργο της Δικαιοσύνης. Πηγές της Πειραιώς επισημαίνουν πως η επίθεση της συγκυβέρνησης στον θεσμό της Δικαιοσύνης εντάσσεται σε μια γενικότερη συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία προκαλεί «βαριά βλάβη στη δημοκρατία». Βασικοί άξονες αυτής της κυβερνητικής μεθόδου, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, είναι οι απροκάλυπτες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, οι απόπειρες ελέγχου των ΜΜΕ, οι απόπειρες ποδηγέτησης των ανεξάρτητων Αρχών». Μάλιστα, από την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνεται πως σ’ αυτή την ενορχηστρωμένη επίθεση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και στους θεσμούς πρωταγωνιστής είναι ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. «Αλλες φορές χαρακτηρίζει τη Δικαιοσύνη “θεσμικό εμπόδιο” και άλλες πάλι καταγγέλλει ότι “αποφασίζει υπέρ των εργοδοτών” σχολιάζεται δηκτικά. «Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας μέσα από τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη αναζητά τη χαμένη του “επαναστατικότητα”, αυτή που έχει πληγεί από την υπογραφή δύο Μνημονίων, μακράς λιτότητας και αμέτρητων φόρων».

Η «μαύρη» λίστα

Βασική στόχευση του γαλάζιου επιτελείου είναι να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά μεθοδικά στην υπονόμευση των θεσμών και της Δικαιοσύνης. Τρανταχτή απόδειξη είναι όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες –υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση –και τα οποία προστίθενται σε μια μακρά «μαύρη» λίστα αντιθεσμικών κυβερνητικών παρεμβάσεων. Αυτές, σύμφωνα με την καταγραφή που έχει κάνει η ΝΔ, είναι:

18 Ιουλίου. Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Σχολιάζοντας την απόφαση του Εφετείου Αναστολών υπογράμμισε: «Νομίζω ότι η αυτή η απόφαση καταγράφεται στο “μαύρο βιβλίο” της ελληνικής Δικαιοσύνης».

17 Ιουλίου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για την απόφαση του Εφετείου Αναστολών δήλωσε: «Αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη».

5 Ιουλίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε: «Οι μίζες έπεφταν βροχή –καταιγίδα και μάλιστα τροπική -, αλλά εισαγγελείς και δικαστές έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν».

30 Ιουνίου. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζομένους του υπουργείου Υγείας, απαντώντας σε ανακοίνωση δικαστικών ενώσεων χαρακτήρισε «αστοιχείωτη» την κριτική εναντίον της Δικαιοσύνης και δήλωσε: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση. Και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε».

29 Ιουνίου: Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του στο facebook, έγραψε: «Ελλάς Ελλήνων Δικαστών. Απαλλαγμένη των Λιστών. Για προστασία των Ληστών. Σύνταγμα λάστιχο λοιπόν. Για χάρη των καναλαρχών… Αν είσαι λήσταρχος φοροφυγάς στην πενταετία την πηδάς. Και μετά θα τα γλεντάς. Αυτή ΔΕΝ είναι δικαιοσύνη και μάλιστα τυφλή. Είναι η προστασία του κάθε “νταβατζή”».

Ακόμη, η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει πως παρόμοιες επιθέσεις της κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη είχαν παρατηρηθεί και όταν το ΣτΕ είχε καταρρίψει τον αντισυνταγματικό διαγωνισμό Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ενδεικτικό της σκληρής γραμμής που επιδιώκει να διατηρήσει η ΝΔ γι’ αυτά τα θέματα είναι πως δεν άφησε ασχολίαστο το ραντεβού της προϊσταμένης –πλέον –του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Θάνου αλλά και στο Μαξίμου, διερωτώμενη «ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνάντησης» αλλά και με «με ποιο δικαίωμα η κυρία Θάνου συναντά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χωρίς να ανακοινώνονται η συνάντηση και το περιεχόμενό της».

Ο λόγος στους πολίτες

Σημαντικό κομμάτι της γαλάζιας στρατηγικής θα εξακολουθήσει να αποτελεί η επαφή της ΝΔ με τους πολίτες και την κοινωνία. Αυτό θα υλοποιηθεί με συνεχείς περιοδείες και επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλη την Ελλάδα, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Λακωνία την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, το γαλάζιο επιτελείο υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται για συνηθισμένες πολιτικές εξορμήσεις του αρχηγού της ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνει ομιλίες σε θέατρα ή πλατείες με ακροατήριο αποκλειστικά γαλάζιους προσκεκλημένους. Οι περιοδείες του δεν θυμίζουν δηλαδή τις γνωστές κομματικές εκδηλώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να επισκεφτεί καφενεία, χώρους εργασίας, μαγαζιά, χωράφια, παραγωγικούς φορείς, βιοτεχνίες και να έχει άμεση προσωπική επαφή με τους πολίτες. Στόχος του είναι κυρίως να ακούσει τα προβλήματά τους, όπως είχε επισημάνει πρόσφατα και στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. «Δεν είμαστε έτοιμοι μόνο να μιλήσουμε, είμαστε έτοιμοι και να ακούσουμε και θέλουμε να ακούσουμε και θέλουμε να μιλήσουν οι πολίτες».