Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την άκαρπη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, το blame game για την αδυναμία λύσης του Κυπριακού κορυφώνεται με αφορμή τη 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί. Σε ρόλο αποστολέα εμπρηστικών μηνυμάτων ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Εργοντάν συντηρεί τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης και προαναγγέλλει ότι η Αγκυρα δεν θα μείνει θεατής μπροστά στο αδιέξοδο.
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις διαφαινόμενες προθέσεις του να βγάλει από μια ενδεχόμενη νέα συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού τις παραμέτρους του ΟΗΕ, ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε χθες να χρεώσει αποκλειστικά την αποτυχία της διάσκεψης σε Λευκωσία και Αθήνα.
«Στη στάση καλής θέλησης και ειλικρίνειας που επιδείξαμε, η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκρίθηκε με αδιάλλακτη στάση» είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να επαναλάβει μια διάσκεψη υπό τους ίδιους όρους, τη στιγμή που η Λευκωσία δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να επέλθει συμβιβασμός.
Με πρόσχημα τους περιορισμούς που υφίστανται οι Τουρκοκύπριοι, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Αγκυρα βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας εναλλακτικού σχεδίου.
Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν –χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του –αφήνει να αιωρείται η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου για την Κύπρο, προκαλώντας προβληματισμό και ανησυχία για τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις.
Οι εμπρηστικές δηλώσεις του όπως και κορυφαίων υπουργών του φαίνεται πως τροφοδοτούνται και από το μομέντουμ που διαμορφώνεται. Aφενός μετά την αδιέξοδη διάσκεψη και αφετέρου με την έναρξη των ενεργειακών δραστηριοτήτων της Λευκωσίας στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπό μια άτυπη ευρωαμερικανική στήριξη.
Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, η φετινή επέτειος της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο φαίνεται πως έδωσε μία ακόμη αφορμή στην Αγκυρα να συντηρήσει την ένταση και να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά –προς εσωτερική κατανάλωση –το τάιμινγκ, με φιέστες και πανηγυρικές εκδηλώσεις στα Κατεχόμενα παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Ο Κοτζιάς. Τις ευθύνες για το ναυάγιο της Ελβετίας απέκρουσε πάντως η Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να επιστρέφει στην Αγκυρα τις κατηγορίες περί αδιαλλαξίας σε ένα μήνυμα με παραλήπτη και τη διεθνή κοινότητα. «Σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν έχει θέση ο εγγυητικός ρόλος τρίτων κρατών που έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει και να κατέχει έκτοτε με στρατεύματα το 37% του νησιού» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει στοχοποιηθεί από την Τουρκία ως βασικός υπαίτιος για την άκαρπη κατάληξη της διάσκεψης στην Ελβετία.
Κοινή γραμμή. Την εθνική γραμμή πλεύσης στο Κυπριακό επαναβεβαίωσαν με τα μηνύματα που απέστειλαν, με αφορμή τη συμπλήρωση 43 χρόνων από την τουρκική εισβολή, ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αθήνα και Λευκωσία, σε αντίθεση με τις επιδιώξεις Ερντογάν, φαίνεται πως επιδιώκουν να μην κλείσει ο κύκλος των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, παρότι αναγνωρίζουν ότι δύσκολα θα αναθερμανθούν σύντομα οι σχετικές διαβουλεύσεις. «Χρωστάμε στην πατρίδα τον αγώνα για λύση του Κυπριακού. Αποτελεί προτεραιότητα να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε αυτόν τον τόπο να υπάρξει πόλεμος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ωστόσο, η Τουρκία μοιάζει απρόθυμη να μπει και πάλι στο παιχνίδι, αφού φαίνεται να θεωρεί ότι η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου σε συνδυασμό με την επιθετική της πολιτική θα της αποφέρει μάλλον περισσότερα.
Στη βάση αυτή, μετά τον Ερντογάν και ο Γιλντιρίμ μίλησε χθες για «εκατοντάδες ώρες στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν το 2008 και συνεχίζονται εδώ και εννιά χρόνια με το ζόρι», ξεκόβοντας ουσιαστικά την επιστροφή της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου.