Ο Κένεντι τής πρόσφερε μια φωτογραφία με ιδιόχειρη αφιέρωση, ο Μαντέλα μια ταπισερί, ο Ολάντ ένα πορσελάνινο άλογο. Στα 65 χρόνια βασιλείας της, η Ελισάβετ Β’ έλαβε βουνά από δώρα, τα πιο εμβληματικά από τα οποία εκτίθενται για όλο το καλοκαίρι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Η έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο και θα διαρκέσει έως την 1η Οκτωβρίου στην κατοικία της βασίλισσας στο Λονδίνο προσφέρει μέσα από 200 και πλέον δώρα μια πρωτοφανή ματιά στον ρόλο της αρχηγού του κράτους, στις συναντήσεις με προσωπικότητες της Σύγχρονης Ιστορίας και στα ταξίδια της στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.
Από την ενθρόνισή της το 1952, η Ελισάβετ Β’, ξεχωριστή πρέσβειρα της χώρας της, διένυσε περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια χλμ. σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιώντας 89 επισκέψεις ως αρχηγός κράτους, ενώ υποδέχτηκε περισσότερους από 100 επίσημους στη Βρετανία.
«Η ανταλλαγή δώρων είναι μια από τις οικουμενικές πλευρές των συναντήσεων της βασίλισσας με άλλους αρχηγούς κρατών», εξηγεί η Σάλι Γούντσιρ, αναπληρώτρια επιμελήτρια της έκθεσης «Royal Gifts» (βασιλικά δώρα).
«Χειρονομία καλής θέλησης, σύμβολο φιλίας, αρχή και ολοκλήρωση μιας διπλωματικής συνεργασίας, τα δώρα είναι και ένας τρόπος εξύμνησης του πολιτισμού μιας χώρας, της χειροτεχνίας της, των χαρακτηριστικών της», υπογραμμίζει η Γκούνστιρ. Και «ένα από τα δώρα που ανταλλάσσονταν ως επί το πλείστον είναι η φωτογραφία με αφιέρωση», προσθέτει. Όπως αυτή που προσέφερε ο Τζον Κένεντι στη βασίλισσα σε ένα ταξίδι του στο Λονδίνο το 1961, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Τζάκι, δείπνησε με την Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ.
Η φωτογραφία μέσα σε ασημένια κορνίζα του κοσμηματοπωλείου Tiffany εκτίθεται στο τμήμα «Δώρα από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική» και φέρει ιδιόχειρη αφιέρωση του Κένεντι στην οποία ο αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την «πολύ μεγάλη εκτίμησή του» προς τη μονάρχη.
Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η Ελισάβετ θα υποδεχτεί μια άλλη μορφή του 20ού αιώνα, τον Νέλσον Μαντέλα. Μια ευκαιρία για τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής να προσφέρει στη βασίλισσα μια μεταξωτή ταπισερί που παρουσιάζει παράσταση από το κυνήγι της άλκης, της μεγαλύτερης αντιλόπης της Αφρικής, στο Κέιπ Τάουν. Η σκηνή εκτυλίσσεται στα βουνά του Ντράκενσμπεργκ, στο ανατολικό τμήμα της Νότιας Αφρικής, «όπου ο Μαντέλα μεγάλωσε», εξηγεί η Γκούντσιρ.
Δίπλα στην ταπισερί, ένα εντυπωσιακό πορτρέτο της Ελισάβετ Β’ προσελκύει την προσοχή. Δόθηκε από τον πρόεδρο της Ρουάντας Πολ Καγκάμε το 2003. Το έργο τέχνης είναι φτιαγμένο από μπανανόφλουδες, χρωματισμένες και πλεγμένες μεταξύ τους.
Λίγο πιο πέρα, κάτω από τους μεγαλοπρεπείς πολυελαίους της αίθουσας χορού του Μπάκιγχαμ όπου είναι συγκεντρωμένα τα δώρα από την Ασία, υπάρχει ένα κουτί από λάκα διακοσμημένο με ένα ασημένιο ψαρόνι, δώρο του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Σόουα (Χιροχίτο) για τη στέψη της βασίλισσας το 1953. Η επίσκεψη του αυτοκράτορα που ακολούθησε, τη δεκαετία του 1970, αποτελούσε την πρώτη φορά που αυτοκράτορας έφευγε από την Ιαπωνία για να μεταβεί σε άλλη χώρα.
Η Ελισάβετ Β’ έλαβε επίσης ως δώρο πλήθος ζωντανών: έναν κροκόδειλο από την Γκάμπια το 1961, έναν ελέφαντα από το Καμερούν το 1972, έξι καγκουρό από την Αυστραλία το 1977, όλα εντάχθηκαν στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου.
Λάτρης των αλόγων, η βασίλισσα έλαβε ως δώρα καμιά εικοσαριά. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επέλεξε να της προσφέρει ένα άλογο από πορσελάνη Sevres κατά την επίσκεψή της στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2014.
Η βασίλισσα γέμισε από δώρα ξένων ηγετών αλλά και υπηκόων της, βρετανικών οργανώσεων και ιδρυμάτων.
Η έκθεση ολοκληρώνεται με ένα αφιέρωμα στην Νταϊάνα Σπένσερ για την 20ή επέτειο του θανάτου της και παρουσιάζει μια σειρά από προσωπικά αντικείμενα της πριγκίπισσας – το γραφείο της, κασέτες, φωτογραφίες, στιλό – που σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου του 1997.