Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητεί η ΝΔ μετά τις νέες αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και του Παναγιώτη Λαφαζάνη «σχετικά με τα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό για τη σιωπή του. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως τα καινούργια στοιχεία που ήρθαν στο φως μέσα στο Σαββατοκύριακο «εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα» και κάνουν ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για εκείνη την περίοδο.

Η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ για το Βαρουφάκης-γκέιτ δεν έχει αλλάξει· επιμένει στην άποψη πως πρέπει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Εντούτοις, κάθε φορά που προκύπτουν νέα κομμάτια από το «παζλ» του πρώτου εξαμήνου του 2015, όπως τώρα με τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Βαρουφάκη, η ΝΔ αναπροσαρμόζει την τακτική της. Ετσι, το γαλάζιο στρατόπεδο στη σκληρή ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «τα στοιχεία που δημοσιεύονται απαιτούν και τη διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Είναι χρέος της να παρέμβει, να επιτελέσει το καθήκον της και να συμβάλει στην αποκάλυψη ολόκληρης της αλήθειας». Μάλιστα, δεν αποκλείεται στον σημερινό πρωινό καφέ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του γαλάζιου επιτελείου, στον τρίτο όροφο των κεντρικών γραφείων της ΝΔ, να διερευνηθούν και άλλες πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ σχολιάζει δηκτικά πως «οι κ. Βαρουφάκης και Λαφαζάνης περιέγραψαν με σαφήνειατα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.Αν αυτά υλοποιούνταν έως το τέλος, η χώρα θα οδηγούνταν σε δραματικές καταστάσεις τύπου Βενεζουέλας με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες».

Θύελλα αντιδράσεων. Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις των Βαρουφάκη και Λαφαζάνη έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η Δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα για όσααποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του το asset της πρώτηςκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κ. Βαρουφάκης» είναι το επικριτικό σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Συμπληρώνει δε πως «ο κ. Τσίπρας δεν επιτρέπεται άλλο να κρύβεται. Οφείλει να τοποθετηθεί και να δεχθεί τώρα Εξεταστική στη Βουλή».

Στην ίδια κατεύθυνση, Το Ποτάμι επικρίνει τον Πρωθυπουργό για τη σιωπή του και τον καλεί να «τοποθετηθεί και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά σενάρια που λέει ότι έχει καταγράψει ο πρώην κορυφαίος υπουργός του (το asset για τη χώρα, όπως τον αποκαλούσε)». Μάλιστα με προσωπικό του σχόλιο στο twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Ο Βαρουφάκης έχει τεράστιες ευθύνες, αλλά ψεύτης δεν είναι. Το ’15 αγγίξαμε το χάος. Φωνάζαμε αλλά οι περισσότεροι δεν ήθελαν να ακούσουν. Τώρα;».

Επικριτικό είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ και το σχόλιο του ΚΚΕ, το οποίο επισημαίνει πως

αν κάτι αποδεικνύει η αναζωπύρωση της συζήτησης για το 2015, «είναι το πώς οι κυρίαρχοι κύκλοι, του συστήματος και της ΕΕ, αξιοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό του για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική, που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και για να σπείρουν στον λαό την απογοήτευση».

Για αμηχανία της κυβέρνησης και ειδικά του Τσίπρα από τις αποκαλύψεις κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας πως οι «ευθύνες δεν μπορεί παρά να διερευνηθούν γιατί ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει ζημιές δεκάδων δισ. ευρώ που προκάλεσαν οι πολιτικές φαντασιώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».