Αν με το ένα χέρι η κυβέρνηση αναζητεί το κατάλληλο περιβάλλον για να βγει δοκιμαστικά στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, με το άλλο επιχειρεί να υποβαθμίσει τους τόνους του τυφώνα Γιάνη Βαρουφάκη.

Ολο το Σαββατοκύριακο σφραγίστηκε από τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών από το βιβλίο του «Ενήλικοι στο δωμάτιο» –που παρεμπιπτόντως έχει κυκλοφορήσει από τον Απρίλιο στα αγγλικά.

Οι απίστευτοι διάλογοι με τον Αλέξη Τσίπρα –όπως τους καταθέτει ο Βαρουφάκης –αλλά και όσα λέει για το plan B της κυβέρνησης κατά το πρώτο επτάμηνο της διαπραγμάτευσής της με τους δανειστές το 2015 προκαλούν αναταράξεις στο Μέγαρο Μαξίμου και παγιδεύουν όλο το τωρινό αφήγημα για άλμα προς τα μπρος σε μια περιδίνηση του παρελθόντος με σοβαρές παρενέργειες και γκρίνιες στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την εξής λεπτομέρεια ειδικού βάρους: ενώ όλοι μέχρι χθες αργά ανέμεναν την απάντηση του Πρωθυπουργού για όσα του καταλογίζει ο Βαρουφάκης, τελικώς –μέχρι την ώρα που γράφουμε το ρεπορτάζ –επιλέχθηκε να δοθεί απάντηση μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να μην «πάρει πάνω του» και νομιμοποιήσει ο ίδιος ο Τσίπρας τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, κάτι που θα διαμόρφωνε προνομιακό πεδίο για την αξιωματική αντιπολίτευση να σφυροκοπήσει κι άλλο.

«Είναι βέβαιο ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του: τη ΝΔ και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού. Η πολιτική όμως δεν είναι κουτσομπολιό και ο δήθεν ριζοσπαστικός λόγος του αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι η άλλη όψη των πιο αντιδραστικών απόψεων μέσα και έξω από τη χώρα. Του ευχόμαστε καλές πωλήσεις στο νέο του βίπερ», ήταν η αιχμηρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και σύμφωνα με μια δεύτερη ανάγνωση μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον Βαρουφάκη θα εξέθετε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αφού, όπως θυμίζουν πολλοί, στον Αλέξη Τσίπρα χρεώνεται το φλερτ με Βαρουφάκη για συμμετοχή στην κυβέρνηση, από το 2013 μάλιστα, όπως κατά καιρούς έχει επιβεβαιώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Ετσι, πέραν της Κουμουνδούρου, την αποδόμηση Γιάνη ανέλαβαν περιφερειακά και άλλα στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης που υπογράμμισε με νόημα χθες σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 πως σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκέφτηκε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, καθώς ακόμη και η πρόταση Βαρουφάκη αφορούσε εναλλακτικό τρόπο πληρωμών εντός ευρώ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός μάλιστα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για μια υπόθεση που έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό και να αντεπιτεθεί πολιτικά στο κυβερνών κόμμα.
Πιο γλαφυρή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου είπε στον Σκάι πως ο Γιάνης Βαρουφάκης «βουγιουκλακίζει». Και συνέχισε: «Εχετε δει απατημένο σύζυγο; Ετσι δρα ο άνθρωπος. Ο κ. Τσίπρας άκουσε τις προτάσεις του κι αφού τον άκουσε είπε “όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω”. Και όχι μόνο είπε “ευχαριστώ, δεν θα πάρω”, τον έστειλε κιόλας. Και τώρα είναι σαν απατημένος σύζυγος που προσπαθεί και κάνει ό,τι μπορεί… Λέει ψέματα, λέει υπερβολές, θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο».

Το σχέδιο εξόδου. Η δίνη που δημιουργεί η «βαρουφακιάδα», από την άλλη, ενισχύεται και από τη συνέντευξη Παναγιώτη Λαφαζάνη στον Βήμα FM, όπου και επιβεβαίωσε σχέδιο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη κατά το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα. «Η πρόταση εξόδου από την ευρωζώνη στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποκλειστικά δική μου πρόταση και των υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας. Κανένας άλλος δεν την υιοθετούσε. Αντίθετα, την πολεμούσαν αδίστακτα και γι’ αυτό συνθηκολόγησαν» δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας συμπληρωματικά χθες και μετά τον σάλο της δικής του συνέντευξης, απαντώντας στη ΝΔ αλλά και αφήνοντας τεράστια ερωτηματικά αφού ο ίδιος τότε ήταν μέλος της κυβέρνησης.