Οι αποκαλύψεις από το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη ρίχνουν φως στην επτάμηνη περιπέτεια του 2015, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να αναφέρει ήδη από τον πρόλογό του πως πολλές από τις συνομιλίες που υπάρχουν στις σελίδες του βιβλίου «Ενήλικοι στο δωμάτιο» έχουν καταγραφεί ηχητικά. Οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν από τα «ΤΑ ΝΕΑ» την περασμένη Πέμπτη, για τις «κλωτσιές» στον Γιάννη Στουρνάρα, και συνεχίστηκαν την Κυριακή στο «Βήμα» και το «Πρώτο Θέμα», ρίχνουν φως στον τρόπο που σχηματίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και στις κρίσιμες μέρες του δημοψηφίσματος.

2011, η πρώτη γνωριμία. Ο Βαρουφάκης γνωρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά: «Γρήγορα κατέστη σαφές ότι για πολιτικούς λόγους ο Αλέξης αμφιταλαντευόταν γύρω από ένα βασικό ζήτημα: το αν η Ελλάδα θα διατηρούσε ως νόμισμα το ευρώ. (…) Καθώς μιλούσαμε, η στάση του Αλέξη μου φάνηκε επιπόλαιη και ανώριμη. Εστίαζε μάλλον στο να κρατήσει υπό έλεγχο τις αντιμαχόμενες πλευρές μέσα στο κόμμα του παρά στο να ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό του ποια ήταν η ορθή πολιτική επιλογή. Ελεγε πράγματα όπως “γιατί να μην πούμε στους πιστωτές ότι αν δεν δεχτούν τη μονομερή απόρριψη εκ μέρους μου του δικού τους προγράμματος θα φύγουμε από το ευρώ;”. (…) Προσπάθησα να βγάλω τον Αλέξη από αυτή την επιχειρηματολογία της πλάκας που χρησιμοποιούσε».

Αύγουστος 2014. Ο Βαρουφάκης εκφράζει τις αμφιβολίες του για τον Γιάννη Δραγασάκη: «”Αλέξη, (…) ακούω ότι ο Δραγασάκης παραείναι κοντά στους τραπεζίτες. Και, γενικότερα, ίσως φαίνεται πως συμπλέει με το δικό μας σχέδιο απόδρασης, ενώ την ίδια ώρα στην πραγματικότητα δουλεύει για τη συντήρηση του κατεστημένου. Ο Αλέξης δεν μου απάντησε αμέσως. Αντιθέτως, γύρισε το βλέμμα του προς την Πελοπόννησο στο βάθος πριν στραφεί ξανά σε εμένα για να μου πει “όχι, δεν το πιστεύω. Ο Δραγασάκης είναι ΟΚ”».

Ιανουάριος 2015, πριν από τις εκλογές. Η γέννηση του Plan X: «”Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε, σε περίπτωση που μας ωθήσουν εκτός ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό”. “Θα το κάνω, Αλέξη”».

Απρίλιος 2015. «Εάν με το “συμφωνία” εννοούσε το να υποκύψουμε στις απαιτήσεις του Βίζερ και του Ντεϊσελμπλούμ, τότε ο Σταθάκης είχε απόλυτο δίκιο. Ο Γιώργος Χουλιαράκης ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να υπογράψει τη συνθήκη παράδοσής μας».

Ιούνιος 2015, τα πρώτα αδιέξοδα. «Τα μάτια του Αλέξη άστραψαν. “Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά, παραπεταμένα εδώ κι εκεί κι εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;”. Προσπάθησα να συγκρατήσω τον Πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα, γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. “Μα, Γιάνη”, διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, “όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτό που ζούμε;”. “Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;” ρώτησα. Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του. “Έχουμε κάθε δικαίωμα”, ούρλιαξε, “να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου”».

Ιούλιος 2015, με το ένα πόδι εκτός ευρώ. «Παρουσίασα στον Αλέξη την τελική μορφή του Plan X. (…) Καθώς του το έδινα, με ρώτησε: “Είναι κάτι εφικτό, που μπορεί να εφαρμοστεί;”. Του απάντησα έντιμα: “Διάβασέ το και κλάψε”. Η μετάβαση στη νέα δραχμή θα ήταν τόσο επώδυνη ως του σημείου της εξόντωσης».

Τη νύχτα του δημοψηφίσματος. «Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: “Τα κάναμε σαλάτα”. (…) Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες –αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του». «”Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. (…) Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν”». «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μου εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν το περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στο Γουδή, αν επιμέναμε. (…) Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό». «Ο Τσίπρας συνέχισε: “Υπάρχει όμως κάτι στην ιδέα να προχωρήσουμε με δύο τρόπους, έναν δημόσιο και έναν κρυφό. Δημοσίως να προσεγγίσουμε τους δανειστές με έναν δεξιό τρόπο, ότι τώρα είμαστε «τα καλά παιδιά», και ταυτόχρονα, στο παρασκήνιο, να ετοιμάζουμε την αντεπίθεσή μας”».

Μετά την αντικατάστασή του. Μήνυμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έπειτα από συνεδρίαση του επιτελείου στις Βρυξέλλες: «”Δεν αντέχω την επιπολαιότητά τους”».