Διαψεύδει τις κατηγορίες για συμμετοχή σε καρτέλ και για παραποίηση στοιχείων αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων στα πετρελαιοκίνητα οχήματά της η BMW.

Στον απόηχο του θορύβου που προκάλεσαν οι πληροφορίες για πιθανή συμμετοχή της σε καρτέλ με άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι οι συζητήσεις με τους ανταγωνιστές σχετικά με τις δεξαμενές AdBlue (αντιρρυπαντική τεχνολογία) επικεντρώνονταν μόνο στην προώθηση της υποδομής τροφοδοσίας στην Ευρώπη. Σημειωτέον ότι η BMW είναι η πρώτη από τις «κατηγορούμενες» γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (ανάμεσα στις οποίες οι Daimler και Volkswagen) που παίρνει επισήμως θέση για το όλο θέμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της BMW, η εταιρεία έχει καταφέρει να διασφαλίσει ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι οι ανταγωνιστές της ότι τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της τηρούν τις ρυθμιστικές οδηγίες, εμφανίζοντας ταυτόχρονα καλές επιδόσεις στους δρόμους. Υποστηρίζει ότι τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα επίσημων ερευνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και δεν βλέπει λόγο να ανακαλέσει ή να αναβαθμίσει τα τελευταία μοντέλα των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της. Και αυτό, όπως υποστηρίζει, καθώς η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογία που συνδυάζει το υγρό AdBlue για την εξουδετέρωση των ρύπων με ένα σύστημα που αποθηκεύει τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου. «Ως αποτέλεσμα, αυτό μας επιτρέπει ένα βελτιστοποιημένο μέγεθος δεξαμενής, επιτυγχάνοντας επίσης πολύ χαμηλές εκπομπές σε πραγματικές συνθήκες» καταλήγει η ανακοίνωση της BMW.

Επισημαίνεται ότι στο μικροσκόπιο των Αρχών ανταγωνισμού της Γερμανίας έχει μπει το σύνολο των αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας και ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε προηγηθεί έφοδος στα γραφεία πολλών εξ αυτών, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel». Σύμφωνα με αυτό, οι BMW, Daimler και Volkswagen, περιλαμβανομένων των σημάτων Audi και Porsche (που πλέον ανήκουν στην VW), βρίσκονταν σε μεταξύ τους συζητήσεις από τη δεκαετία του 1990, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την τεχνολογία ρύπων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι γερμανικές Αρχές διενεργούν έρευνα για το θέμα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο.