Σε ρόλο οδηγού της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης περνούν Κίνα, Ιαπωνία, ευρωζώνη και Καναδάς, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε χθες.
Στη μελέτη του το Ταμείο αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για τη φετινή ανάπτυξη τόσο της Κίνας που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,7%, του Καναδά (2,5%), της ευρωζώνης (1,9%) και της Ιαπωνίας (1,3%). Στον αντίποδα, το μήνυμα του Ταμείου είναι ότι οι ΗΠΑ και Βρετανία θα πάψουν φέτος να πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια της παγκόσμιας ανάκαμψης, αφού οι οικονομίες τους αναμένεται να αναπτυχθούν φέτος με 2,1% και 1,7% αντίστοιχα, κάτω δηλαδή από τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ.
Στην τριμηνιαία του έκθεση για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία θα επεκταθεί φέτος κατά 3,5% από 3,2% το 2016 και κατά 3,6% το 2018, διατηρώντας δηλαδή αμετάβλητες τις προβλέψεις του σε σχέση με εκείνες του Απριλίου.
Στα καινούργια στοιχεία της έκθεσης ξεχωρίζει η εκτίμηση του Ταμείου ότι η φετινή δυναμική της ευρωζώνης θα είναι υψηλότερη από εκείνη των ΗΠΑ. Εν προκειμένω το ΔΝΤ αναβάθμισε την πρόβλεψη για την ευρωζώνη τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου. Για το μεν 2017 «βλέπει» ρυθμό αύξησης κατά 1,9% (από 1,7% στην προηγούμενη έκθεση του Απριλίου), ενώ για το 2018 μιλά για 1,7% (έναντι 1,6% τον Απρίλιο). Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ταμείου, η αναμενόμενη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη υποδηλώνει «ισχυρότερη δυναμική της εγχώριας ζήτησης από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη για την οικονομία των ΗΠΑ. Το ΔΝΤ πήρε πίσω τις προηγούμενες υποθέσεις του, ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ θα ενίσχυαν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. «Και αυτό επειδή δεν έχουν ανακοινωθεί καθόλου λεπτομέρειες των σχεδίων αυτών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ετσι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ, στο 2,1% για το 2017 και το 2018 έναντι 2,3% και 2,5% αντίστοιχα, πριν από μόλις τρεις μήνες.
Αναφορά κάνει η έκθεση και στη ρητορική Τραμπ για λήψη μέτρων προστατευτισμού της αμερικανικής οικονομίας. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Οι απειλές Τραμπ, όπως αυτή για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα, βρίσκονται χαμηλά στη σκέψη μας. Δεν έχουν ενσωματωθεί στη βασική μας πρόβλεψη, επειδή ελπίζουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι», όπως ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος και διευθυντής ερευνών του ΔΝΤ Μορίς Ομπστφελντ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Οσο για τη Βρετανία, το Ταμείο «ψαλιδίζει» κατά 0,3%, δηλαδή στο 1,7%, τον προβλεπόμενο για φέτος ρυθμό ανάπτυξης, λόγω της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η εν εξελίξει διαπραγμάτευση του Λονδίνου για την έξοδο από την ΕΕ.