Επιχείρηση χειραγώγησης και πλήρους υποταγής της Δικαιοσύνης καταγγέλλουν με μια ανακοίνωση – «κατηγορώ» οι δικαστές απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις συνεχιζόμενες βολές της κυβέρνησης.
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία με τις εκατέρωθεν βολές έχει λάβει εδώ και πολύ καιρό… πολεμικές διαστάσεις, παρά το γεγονός ότι σε όλους τους τόνους οι δικαστικοί λειτουργοί εκπέμπουν το δικό τους σήμα ζητώντας να επανέλθει ηρεμία στα ταραγμένα νερά της Δικαιοσύνης την οποία υπηρετούν.
Από την πλευρά τους, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης τόσο με αναρτήσεις τους στα social media όσο και με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο εξαπολύουν βολές με τον ίδιο πάντα στόχο: τη Δικαιοσύνη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του επιτίθεται στον Αρειο Πάγο, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφέρεται σε ορισμένους κύκλους στη Δικαιοσύνη που κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και υπερβαίνουν τα όρια της εξουσίας τους, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή του μίλησε για την ύπαρξη υπερσυντηρητικού θυλάκου μέσα στη Δικαιοσύνη, που στην πραγματικότητα επιχειρεί να επέμβει στη νομοθετική και την πολιτική εξουσία.
Πάντως, όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα «Παραπολιτικά», στην κυβέρνηση σκέφτονται στο σχέδιο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ακόμα και τη διενέργεια δημοψηφίσματος που θα περιλαμβάνει ως ερώτημα ακόμα και την κατάργηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«ΘΕΛΟΥΝ ΥΠΟΤΑΓΗ». «Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία, αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός. Υπουργοί και βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του κυβερνητικού έργου», απαντά η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, φτάνοντας στο σημείο να συγκρίνει τις μεθοδους της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις στην Πολωνία ακόμη και στην Τουρκία.
«Επιχειρούν έτσι να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και “γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος” ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» σημειώνουν οι δικαστές. Θυμίζουν δε ότι «για τις εξελίξεις στην Πολωνία έχει εκδοθεί ήδη αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών στον πρόεδρο της χώρας και υπάρχει μεγάλο κύμα διεθνών αντιδράσεων». Και υπερασπιζόμενοι τον θεσμικό τους ρόλο προσθέτουν: «Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων, που θωρακίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από κρατικές αυθαιρεσίες, θεωρείται πλέον εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίστηκε, όπως λέει –ως ήταν υποχρεωμένη –με σθένος και αποφασιστικότητα τη συνταγματική νομιμότητα. Και απαριθμεί όλες τις θεσμικές παρεμβάσεις τους για να εμποδίσουν τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν: «Προτάξαμε θεσμικά θέματα και εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών. Εμποδίσαμε ακόμη τους σχεδιασμούς κυβερνητικών παραγόντων σε σειρά ζητημάτων που αφορούσαν νομοθέτηση αντίθετη προς το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στηρίξαμε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι λόγω της δικαιοδοτικής κρίσης που εξέφεραν, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την εχθρότητα ορισμένων».
ΒΡΩΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ. Στη συνέχεια κάνουν λόγο για απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας «τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων “δημοσιογράφων” – έμμισθων κονδυλοφόρων». Οι εντολείς τους συμφωνα με τους δικαστές «καλύπτονται συχνά πίσω από “ασυλίες” και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους».
Στο στόχαστρο αυτών των κύκλων, καταλήγει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων «μπήκε από χθες και ο α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ενωσης για τη Δικαστική Ανεξαρτησία και τη δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες. Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ενωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες)».
Αντιδράσεις. Καταιγίδα αντιδράσεων από την κυβέρνηση και τα κόμματα προκάλεσε η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται στην Ενωση σημειώνοντας πως «καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου Τύπου της ΝΔ», ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύουν πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας απαντήσεις για το αν ο πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου έδωσε χάρη σε έμπορο κοκαΐνης.
Επίθεση στο Μαξίμου εξαπολύει η ΝΔ χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση της Ενωσης ιστορική. Οπως επισημαίνει, η ανακοίνωση «καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση για το σύνολο των παρεμβάσεων και επιθέσεων στη Δικαιοσύνη, που στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και χειραγώγησή της» και αποτελεί ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης προς όλους τους έλληνες πολίτες. Παράλληλα, η ΝΔ ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα «να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Και μόνο η σύγκριση της Ελλάδας με την Τουρκία του Ερντογάν και την Πολωνία συνιστά ηχηρό μήνυμα για το οποίο δεν επιτρέπεται σε καμιά δημοκρατικήδύναμηνα αδιαφορήσει, τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.
Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως όλες οι Ενώσεις των δικαστών όλων των κλάδων έχουν επισημάνει τις μεθοδικές και στοχευμένες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση και καταλήγει: «Τελικά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας στον τόπο».