Δεν είναι νέο, αλλά αυτή η λεπτομέρεια αποκτάει συνεχώς μεγαλύτερη σημασία. Το streaming ή η αναπαραγωγή τραγουδιών μέσω Διαδικτύου κατά το ελληνικότερον, αρχίζει να επηρεάζει σημαντικά την μουσική βιομηχανία, φέρνοντας στον αφρό συγκεκριμένα είδη που στο παλιό παραδοσιακό μοντέλο λειτουργίας της δεν θα είχαν αντίστοιχη επιρροή και δύναμη πάνω στο κοινό.

Η Nielsen Music έβγαλε στη δημοσιότητα την εξαμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας μέσα στο 2017, μαζί με τις λίστες για τα άλμπουμ και τα τραγούδια με τις περισσότερες πωλήσεις. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα το κομμάτι «Shape of you» του Εντ Σίραν βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ενώ το «DAMN» του Κέντρικ Λαμάρ είναι το πρώτο άλμπουμ. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των στατιστικών της Nielsen κρύβεται αλλού. Σε κάτι πιο ρυθμικό με δυναμικό στίχο.

Για πρώτη φορά από τότε που η εταιρεία μέτρησης άρχισε να επεξεργάζεται τα στοιχεία της μουσικής παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήτοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το ροκ δεν είναι το είδος με το μεγαλύτερο μέρισμα στην αγορά. Το χιπ-χοπ και το R’n’B πήραν το στέμμα του βασιλιά της αγαπημένης μουσικής σκηνής των Αμερικανών. Οπως δείχνει η έρευνα, αυτά τα δύο είδη ευθύνονται για το 25,1% της μουσικής κατανάλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που το ροκ μένει στο 23%. Οσο κι αν τα συγκεκριμένα δύο είδη παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες, η δυναμική τους μοιάζει να αυξάνεται διαρκώς μιας και κυριαρχούν στην αγορά χάρη στο streaming που αλλάζει τις αναλογίες.

Παρ’ όλα αυτά, το ροκ συνεχίζει να διατηρεί την παραδοσιακή αγορά των CD. Σε αυτήν την κατηγορία, οι εκπρόσωποί του έχουν το 40% των πωλήσεων από το συνολικό μερίδιο της αγοράς. Μολονότι το νούμερο είναι αρκετά εντυπωσιακό, οι συγγραφείς της αναφοράς σημειώνουν πως οι πωλήσεις των δίσκων συρρικνώνονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, αφήνοντας χώρο στην ηλεκτρονική διακίνηση των μουσικών αγαθών. Σε αυτόν τον τομέα, επικρατεί το χιπ-χοπ με το R’n’B, που φθάνουν το 29% των ακροάσεων τραγουδιών μέσω Διαδικτύου. Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις τους σε πλατφόρμες όπως το Spotify και το Apple Music, που ξεπερνούν τις αντίστοιχες του ροκ και της ποπ μαζί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως τουλάχιστον 7 στα 10 πιο δημοφιλή τραγούδια του 2017 στις εν λόγω πλατφόρμες ανήκουν σε αυτό το είδος, ενώ άλλα όπως του Μπρούνο Μαρς το «That’s what I like», χρησιμοποιούν αρκετές ηχητικές αναφορές σε αυτά.