Στη σκιά της αποτυχημένης διάσκεψης του Κραν Μοντανά για το Κυπριακό ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Κοτζιά και Αϊντα κορυφώνεται, με την ελληνική πλευρά να στέλνει διάβημα στον ΟΗΕ για τη στάση του ειδικού διαμεσολαβητή, η οποία, σύμφωνα με την Αθήνα, δεν είναι ούτε αντικειμενική ούτε αμερόληπτη. Να τα πάρω όμως με χρονολογική σειρά, αφού το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και οι δύο άνοιξαν τα χαρτιά τους και έδωσαν συνεντεύξεις παρουσιάζοντας διαφορετικές εκδοχές για το τι συνέβη στην Ελβετία. Θα ξεκινήσω με τον υπουργό Εξωτερικών ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για στάση ανειλικρίνειας. «Ελεγε ψέματα σε αρκετές περιπτώσεις στη διάρκεια της Διάσκεψης. Δεν τον ένοιαζε που τον πιάναμε στα πράσα να το κάνει» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Κοτζιάς, σύμφωνα με τον οποίο ο νορβηγός διπλωμάτης λειτούργησε παρασκηνιακά, βλέποντας στα κρυφά συγκεκριμένους επιχειρηματίες οι οποίοι συνδέονταν με συγκεκριμένες επιλογές για το Κυπριακό.
Η απάντηση αυτή του Αϊντα και η επίμαχη φράση «δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσαβούσογλου» άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Ως απάντηση το υπουργείο Εξωτερικών με μια ειρωνική ανακοίνωση πρότεινε στον ειδικό διαμεσολαβητή να ακολουθήσει μια νέα καριέρα ως πορτ παρόλ της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ απέστειλε διάβημα και στον ΟΗΕ. Ο Αϊντα πάντως (φαντάζομαι πριν πληροφορηθεί για το διάβημα) δήλωνε έκπληκτος για τις κατηγορίες τού επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος τώρα περιμένει πώς και πώς μια συνέντευξη του Νορβηγού σε τουρκική εφημερίδα για να δει τι ακριβώς θα δηλώσει σχετικά με τις ευθύνες της Αγκυρας. Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, που έλεγε και ο Ηλιόπουλος.
n Την ίδια ώρα, οι γεωτρητικές εργασίες στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης συνεχίζονται κανονικά και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας, σύμφωνα με όσα είπε ο κύπριος υπουργός Ενέργειας. Πάντως ο Γιώργος Λακκοτρύπης δεν άνοιξε περαιτέρω τα χαρτιά του και ξεκαθάρισε ότι δηλώσεις θα γίνουν μόνο αν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό. Ελπίζουμε το πρώτο.
Στον πάγο η πώληση του 17% της ΔΕΗ
Το κενό που άφησε η αιφνίδια αποχώρηση του Λάμπη Ταγματάρχη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ κλείνει με την επερχόμενη τριανδρία κορυφής και την κυβερνητική βούλα. Ο νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος, πρόταση του υπουργού Νίκου Παππά, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μαζί μαθαίνω θα είναι και δύο ακόμα πρόσωπα ως προτεινόμενα μέλη από τον υπουργό, τα οποία θα αντικαταστήσουν εκείνους που παραιτήθηκαν πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ενας εξ αυτών, ο Γιώργος Θαλασσινός, ιδρυτικό στέλεχος του 902 Αριστερά στα FM, αν θυμάστε. Με την έγκριση της Επιτροπής ο υπουργός θα εκδώσει –αύριο εκτός απροόπτου –τη σχετική απόφαση και ώς το τέλος της εβδομάδας –ή στις αρχές της επόμενης –ο Κωστόπουλος θα αναλάβει και τυπικά καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΡΤ. Στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ με τη νέα σύνθεσή του πια, ο Γιώργος Θαλασσινός αναμένεται να οριστεί αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Με ενημερώνουν ότι στη νέα ΕΡΤική περίοδο πιο ενεργό ρόλο θα έχει και ο πρόεδρος Τσακνής, διότι στην Αλέξανδρου Πάντου θέλουν να δοκιμάσουν επιμερισμό αρμοδιοτήτων και να ξεχάσουν το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης της προηγούμενης περιόδου.