Θα θυμάστε βέβαια ότι πέρυσι, περίπου τέτοιο καιρό, είχε αρχίσει σιγά σιγά να φουντώνει η αντιπαράθεση της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Η κόντρα ήταν κυρίως για το μάθημα των Θρησκευτικών και παραλίγο να βάλει… φωτιά και στη σχέση της Εκκλησίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για τη συντριπτική πλειονότητα της Ιεραρχίας ο Φίλης ήταν persona non grata. Τελικά, μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Νοεμβρίου, το τιμόνι του υπουργείου Παιδείας ανέλαβε ο Κώστας Γαβρόγλου, μια επιλογή που –μέχρι στιγμής –ικανοποιεί την Εκκλησία.

Απόδειξη πως οι δύο πλευρές συνεργάζονται καλά παρά τις διαφωνίες –μάλιστα ξεπερνιούνται εμπόδια και «συννεφούλες», όπως έγινε πρόσφατα με το μάθημα των Θρησκευτικών –είναι η συνάντηση που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος με τον υπουργό Παιδείας στο υπουργείο την περασμένη Παρασκευή. Στόχος του τετ α τετ ήταν η εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος μεταξύ Εκκλησίαςκαι πολιτείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Οπως τονίζεται και από τις δύο πλευρές, η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα. Αλλωστε Ιερώνυμος και Γαβρόγλου μιλούν ο ένας για τον άλλον με πολύ θερμά λόγια. Στην καλή χημεία βοηθάει και το γεγονός ότι ο Κωνσταντινουπολίτης Γαβρόγλου έχει φαναριώτικη αύρα και καλές σχέσεις με την Εκκλησία.

Στην ουσία τώρα. Επρόκειτο για την πρώτη «αναγνωριστική» επαφή προκειμένου να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία με τη συνεργασία Εκκλησίας και πολιτείας θα οδηγήσουν έπειτα στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται κι άλλες επαφές των δύο πλευρών.