Αλλαγή ατζέντας, αλλιώς καήκαμε. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί το γενικό πρόσταγμα της κυβέρνησης. Σε μια συγκυρία που συνδυάζονται πολλοί και ασύμμετροι παράγοντες που στριμώχνουν τους κυβερνώντες για μια σειρά ζητημάτων (αποκαλύψεις Γιάνη Βαρουφάκη, πόλεμος με Δικαιοσύνη, εμπλοκή Πάνου Καμμένου σε υπόθεση «Noor 1» κ.ά.), η αναζήτηση εξιτηρίου από το «δωμάτιο πανικού» αναζητείται με όλους τους τρόπους και σε πρώτο επίπεδο περνάει από τη χθεσινή ανακοίνωση τελικώς για έξοδο στις αγορές –και την έκδοση ομολόγου –με αφορμή και την επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΠιερ Μοσκοβισί.
Kατ’ αρχάς, το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου, που μίλησε με σαφήνεια για τη διάκριση των εξουσιών και έστειλε καθαρό μήνυμα πως οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη στρέφονται κατά του κράτους δικαίου, ερμηνεύθηκε ως υψηλή θεσμική διατύπωση της εύθραυστης σχέσης κυβέρνησης και Δικαιοσύνης και επιβεβαίωση πως η οριοθέτηση των εξουσιών έχει προ πολλού διαρραγεί από κυβερνητικά στελέχη, όπως τονίζει συνεχώς η αξιωματική αντιπολίτευση. Και μπορεί υπό μια ενδοκυβερνητική ανάγνωση να συμφέρει το Μέγαρο Μαξίμου ένας διαρκής «πόλεμος» με τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, για μια πιο θεσμική μερίδα όμως των κυβερνώντων υπάρχει η άποψη πως δεν πρέπει να δοθεί συνέχεια, τουλάχιστον όπως δόθηκε το προηγούμενο διάστημα με επιθέσεις από τα κοινωνικά δίκτυα και δηλώσεις στελεχών.
Τον τόνο πάντως τον έδωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του: «Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να είναι πιο φειδωλή όταν απευθύνεται στην Αριστερά για μαθήματα δημοκρατίας. Διότι η Αριστερά μάτωσε για να μπορούν σήμερα οι εν λόγω κύριοι να βρίσκονται πάνω στις έδρες τους.Είναι επικίνδυνο ωστόσο το ότι η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ένα επαγγελματικό σωματείο, παρασύρεται σε ρόλο γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας» είπε με οξύτητα, αν και η δήλωση έγινε πριν από το διάγγελμα του προέδρου του ΣτΕ και περιόριζε την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Ενωση Δικαστών και μόνο.
Από την άλλη, ο τυφώνας Βαρουφάκης, με τις αποκαλύψεις του για το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αντιμετωπίστηκε χθες επίσης κεντρικά και η επιχείρηση αποδόμησης του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν κλιμακώθηκε από άλλα στελέχη, πλην Τζανακόπουλου: «Η αποτίμηση αυτής της περιόδου θα πρέπει να γίνει με όρους πολιτικούς και όχι με όρους μυθοπλασίας και κουτσομπολιού» είπε επίσης χθες ο Τζανακόπουλος (real.gr) δίνοντας μια συνέχεια στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που «βλέπει» τις αποκαλύψεις από το βιβλίο του Βαρουφάκη σαν βίπερ. Ο ίδιος βέβαια ο Πρωθυπουργός στάθηκε αυτοκριτικά σε συνέντευξή του στην «Guardian» και όπως είπε «έκανα λάθη, μεγάλα λάθη», ενώ διευκρίνισε πως το μεγαλύτερο από αυτά μπορεί να ήταν η λανθασμένη «επιλογή ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά».
Ο Μοσκοβισί και οι αγορές. Η κυβέρνηση, δε, από την άλλη και για να αλλάξει την ατζέντα που την πιέζει στα προηγούμενα δύο πεδία επιχειρεί από χθες να αλλάξει το μείγμα επικοινωνιακής πολιτικής και να εστιάσει στην έξοδο στις αγορές που τελικώς επετεύχθη. Η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα αντιμετωπίστηκε σαν χρυσή ευκαιρία για να καταδειχθεί το «θετικό κλίμα» και το αφήγημα της «βήμα βήμα ανάταξης» που και ο επίτροπος περιέγραψε χθες σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Ετσι κι αλλιώς ο γάλλος υπήρξε εξαρχής σύμμαχος της χώρας στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και αυτό θέλει να το εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση σε μια συγκυρία που η μπάλα έχει επιστρέψει στη μικρή περιοχή της.