Σε μια πρωτόγνωρη για τα δικαστικά χρονικά της χώρας μας θεσμική παρέμβαση υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που και ο ίδιος επί δεκαετίες υπηρετεί προχώρησε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, στέλνοντας με το συνταγματικό βάρος που του προσδίδει η ιδιότητά του ως επικεφαλής του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την εκτελεστική εξουσία.
Ο Νίκος Σακελλαρίου επέλεξε φορώντας την τήβεννό του μπροστά στις κάμερες τις τηλεοπτικές –σε απευθείας μάλιστα σύνδεση –με την τριπλή ιδιότητά του (πρόεδρος του ΣτΕ, αρχαιότερος έλληνας δικαστής και πρόεδρος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου), να απευθυνθεί σε όλους τους έλληνες πολίτες και να καταδικάσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες επιθέσεις που στρέφονται ευθέως κατά του κράτους δικαίου.
Στην ηχηρή παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας μίλησε για «θεσμική κρίση» και καταδίκασε τις «παντελώς αδικαιολόγητες» –όπως τις χαρακτήρισε –επιθέσεις κυβερνητικών παραγόντων κατά της Δικαιοσύνης.
Ο Νίκος Σακελλαρίου έκανε λόγο για επιχείρηση κατά συστηματικό τρόπο «να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».
Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου επέλεξε τη χθεσινή ημέρα που συνέπεσε με τον εορτασμό της 43ης επετείου από την πτώση της δικτατορίας για να τονίσει ότι η επέτειος σκιάζεται από «παντελώς αδικαιολόγητες» επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης, τις οποίες σε άλλο σημείο της δήλωσής του χαρακτήρισε «απρόκλητες».
«Καταδικάζω», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο «τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις απ’ όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις που στρέφονται ευθέως κατά του κράτους δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν. Με άκριτες ενέργειες, λοιδορίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές τους υποχρεώσεις επιχειρείται», τόνισε ο πρόεδρος του ΣτΕ, «κατά συστηματικό τρόπο να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».
«Καλώ», πρόσθεσε ο Νίκος Σακελλαρίου, «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στη θλιβερή αυτή αντιπαράθεση να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και τη συνοχή».
«Η Δικαιοσύνη», πρόσθεσε, «σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου».
Ο πρόεδρος του ΣτΕ τόνισε ότι η κριτική των δικαστικών αποφάσεων επιβάλλεται και είναι αποδεκτή, αλλά διαχώρισε την κριτική από την προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και του ρόλου της.
Η προειδοποίηση. Ο πρόεδρος του ΣτΕ εκδήλωσε την απόλυτη αντίθεση του ιδίου και του δικαστηρίου σε ενδεχόμενο νομοθετικής μεταβολής για ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.«Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι υπό τις παρούσες αμιγώς μνημονιακές συνθήκες θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνο κάθε συνταγματικό πειραματισμό, ο οποίος θα οδηγούσε σε έλλειμμα δικαιοσύνης» είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ. Και πρόσθεσε πως «το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές για να αντιμετωπιστεί η κρίση και η αποτελεσματική λειτουργία του εξασφαλίζεται πλήρως από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η οποία και το απαιτούμενο σθένος έχει αλλά και τη βούληση να πράξει ό,τι απαιτείται, όπως έχει άλλωστε αποδειχθεί με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Κλείνοντας, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός κάλεσε όλους τους συναδέλφους του, αγνοώντας επιθέσεις και προσβολές με νηφαλιότητα να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους υπενθυμίζοντας προς όλους το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο για τον αδικούμενο πολίτη.