Ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο οι τόνοι μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας με αλλεπάλληλες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές. «Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη» τόνισε ο επιτελάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ, σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έκανε προσωπική επίθεση στον πρόεδρο Ερντογάν λέγοντας ότι «προσπαθεί να κόψει και να ράψει τη χώρα στα μέτρα του. Οι εναπομείναντες, εξ όσων ασκούν κριτική ή κάνουν αντιπολίτευση, φυλακίζονται και φιμώνονται». Από την άλλη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες τη Γερμανία «να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας του.
«Η Τουρκία είναι μια από τις δημοκρατικότερες χώρες στην περιοχή και δεν εννοώ βέβαια καθόλου με αυτό τον Ερντογάν, αλλά τη χώρα και την τουρκική κοινωνία συνολικά. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν κέρδισε το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος με 90%, όπως είναι σύνηθες στις δικτατορίες, αλλά με 51%», είπε ο Αλτμάιερ. Απέρριψε την πρόταση για ανταλλαγή γερμανών πολιτών που κρατούνται στην Τουρκία με τούρκους αξιωματούχους και διπλωμάτες οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος: «H Γερμανία είναι κράτος δικαίου και για τα θέματα αυτά αποφασίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τα δικαστήρια, όχι οι πολιτικοί» δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος τόνισε ότι «δεν γίνεται, σε καμία περίπτωση, να εκβιασθεί η Γερμανία».
Ο επιτελάρχης της Μέρκελ είπε επίσης ότι δεν θεωρεί καθόλου καλή την ιδέα της αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ούτε την απομάκρυνση των γερμανών στρατιωτών από την αεροπορική βάση του Ικονίου, διότι «δεν θα έβλαπτε την Τουρκία, αλλά το ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους».
Λάβρος ΣταΪνμάγερ. Ακόμα πιο σκληρός στην κριτική του προς τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από το δεύτερο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Χαρακτήρισε «ορθή» την κριτική που ασκεί η κυβέρνηση του Βερολίνου στην Αγκυρα, διότι «δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία. Είναι θέμα αυτοεκτίμησης».
Ο γερμανός πρόεδρος χαιρέτισε την ανοικτή επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που απηύθυνε προς τους Τούρκους οι οποίοι ζουν στη Γερμανία και δημοσιεύθηκε και στα τουρκικά στην «Bild»: «Μπορώ να φανταστώ ότι η πικρία των τριών εκατομμυρίων Τούρκων είναι πολύ μεγάλη όταν βλέπουν πως οι γέφυρες οι οποίες χτίστηκαν από πολλούς, γκρεμίζονται από την Αγκυρα. Είναι πραγματικά πικρό και επομένως ήταν αναγκαίος ένας καλός λόγος προς τον τουρκικής καταγωγής πληθυσμό» ανέφερε.
Αντίδραση. Ολα αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας» ανέφερε, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου για τις πρόσφατες γερμανικές επικρίσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Επειτα από τη σύλληψη και την προφυλάκιση ακτιβιστών στην Τουρκία –ανάμεσα στους οποίους και ένας Γερμανός –το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την πολιτική του απέναντι στην Αγκυρα, στον οικονομικό τομέα.
Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα ότι υπάρχει λίστα με 68 γερμανικές εταιρείες ή με στελέχη εταιρειών που κατηγορούνται από την Τουρκία ότι παρέχουν υποστήριξη στην τρομοκρατία, ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν υπάρχει ούτε έρευνα, ούτε δίωξη εις βάρος γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς, λανθασμένες, είναι μυθεύματα. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο».

Μέσο πίεσης οι επενδύσεις και τα οπλικά

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία και θα αποφασίσει, εάν χρειαστεί, την επιβολή κυρώσεων, δήλωσε ο επιτελάρχης της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ. Το Βερολίνο τις τελευταίες ημέρες αυξάνει την πίεση προς την Αγκυρα, απειλώντας με μέτρα που θα περιορίσουν τις γερμανικές επενδύσεις και λέγοντας ότι θα επανεξετάσει προτάσεις για οπλικά προγράμματα.