Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε την Τρίτη την κίνηση της Ελλάδας να εκδώσει ομόλογο για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και να ολοκληρώσει εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου ήταν και είναι ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Για αυτό χαιρετίζουμε το ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές βήμα-βήμα», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle η εκπρόσωπός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή, της εξόδου στις αγορές, οφείλεται στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις από κοινού με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. Το ζητούμενο είναι τώρα να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε και να κλείσει εμπρόθεσμα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης».
Ο γερμανικός Τύπος
Για πλήρη μεταστροφή στο θέμα της φερεγγυότητας της Ελλάδας κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σε δημοσίευμά του, με αφορμή την έξοδο της Αθήνας στις αγορές, και με τίτλο «H Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα» σημειώνει: Ο δρόμος ήταν μακρύς, αλλά τώρα φαίνεται πως έχει επιτευχθεί η πλήρης μεταστροφή. Για πρώτη φορά μετά το 2014 οι ιδιώτες επενδυτές εγγυώνται δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων. Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μια μακρά απουσία στις διεθνείς αγορές.
Επίσης στην εφημερίδα Bild καταγράφεται δήλωση του Β.Σόιμπλε με την οποία χαιρετίζει την επιστροφή των Ελλήνων στις αγορές κεφαλαίων, ενώ στο Deutschlandfunk (Δημόσιο Γερμανικό Ραδιόφωνο / DLF) σημειώνεται ότι «H Aθήνα επιστρέφει με επιτυχία στις αγορές» και ότι «ο υπουργός Οικoνομικών Β.Σόιμπλε χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa κάνει λόγο για την επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, και σημειώνει ότι η έξοδος στις αγορές είναι το πρώτο βήμα επιστροφής στην ομαλότητα. Παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε σαφώς πάνω από το 4% ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μιλά πλέον για επιτυχία του εγχειρήματος, μιας και η ζήτηση για τα ομόλογα ξεπέρασε πολύ την προσφορά.
Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές έχει κυρίως πολιτικά κίνητρα, εκτιμά το γερμανικό πρακτορείο, μιας και η χώρα δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα. Απλά η Ελλάδα ήθελε να δοκιμάσει αν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δανείσουν και πάλι της χώρα.