Μόνο επιτυχία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θεωρεί η ΝΔ την έξοδο της χώρας στις αγορές. Η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε χθες δριμεία κριτική στον κυβερνητικό συνασπισμό, επισημαίνοντας πως αν το 2014 δεν είχε διακοπεί η πορεία της οικονομίας επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, τότε η χώρα θα δανειζόταν με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, θα είχε απαλλαγεί από τα Μνημόνια και δεν θα είχε επιβαρυνθεί με 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΝΔ επιχειρεί να αποδομήσει, παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς, τη θριαμβολογία της κυβέρνησης. «Η χώρα, ύστερα από τρία χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές. Αντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό» σχολιάζει με καυστικό τρόπο. Και προσθέτει: «Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογούν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο. Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι. Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ». Μάλιστα, το γαλάζιο στρατόπεδο υπενθυμίζει ότι από αύριο «οι πολίτες θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς».

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η φράση που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ημασταν στον πρώτο όροφο, μας πήγαν στον υπόγειο και τώρα αγωνιζόμαστε να βρεθούμε στο ισόγειο». Μάλιστα, η ΝΔ επικρότησε την κίνηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μέσω tweet παρότρυνε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη από τους Σαμαρά και Στουρνάρα για όσα έλεγε το 2014, όταν η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές. Και κάλεσε τον πρώην υπουργό να το πράξει μαζί με τον Τσίπρα.

Τα στοιχεία του Βενιζέλου. Την ίδια ώρα με επικριτικά σχόλια υποδέχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης την έξοδο της χώρας στις αγορές. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος στηλίτευσε τη θριαμβολογία της κυβέρνησης για την έκδοση ομολόγου, επισημαίνοντας ότι τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2014 «η έξοδος στις αγορές χαρακτηριζόταν από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του “στημένη θεατρική παράσταση” και “πάρτι τοκογλύφων”. Σήμερα η επανάληψη, μύστερα από τρία χαμένα χρόνια, εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία». Στη συνέχεια μάλιστα παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν δανείστηκε με καλύτερους όρους. «Η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσης, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσης. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186. Επιπλέον η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημόσιου χρέους, συμβολικά κρίσιμη».

Πέραν δε όλων αυτών, συνεχίζει ο Βενιζέλος, τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένα, καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των ομολόγων του 2014. «Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα Μνημόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία».

Πυρά από ΚΚΕ. Σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό εξαπέλυσε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως το τίμημα που πληρώνει ο λαός για την όποια «εμπιστοσύνη» των αγορών «είναι η διαιώνιση και η επέκταση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, για να έρθει η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και για να επιτευχθούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι το 2060, που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο, επεσήμανε (Alpha 9,89) στην αυστηρή κριτική του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θοδωράκης. «Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2% και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7%. «Εμείς λοιπόν θα πανηγυρίσουμε στο τέλος της ημέρας που θα δανειστούμε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάνεστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας;». Για τεχνητό success story της κυβέρνησης έκανε λόγο μιλώντας στον Σκάι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.