Εντονες διαλυτικές τάσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην κυβέρνηση Τραμπ με δύο υπουργούς να βρίσκονται στον δρόμο προς την έξοδο. Χθες, πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από το τέλος του χρόνου, εξαιτίας των πολλών διαφωνιών που έχει με άλλα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και με τον ίδιο τον πρόεδρο. Ο Τίλερσον σκέφτεται να παραιτηθεί μέσα στους επόμενους μήνες επειδή έχει πολλές διαφορές με τον Λευκό Οίκο, μεταξύ των οποίων και σχετικά με την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν, μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Μάλιστα, δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν θα τους εξέπληττε εάν ο Ρεξ Τίλερσον αποχωρούσε από το τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών ακόμα νωρίτερα. Και οι δύο είπαν ότι γνωρίζουν τις συζητήσεις που έχει κάνει ο Τίλερσον με φίλους του εκτός Ουάσιγκτον και επεσήμαναν ότι έχει ενταθεί η αγανάκτηση του υπουργού, ενώ έχουν αυξηθεί οι αμφιβολίες του ότι θα τερματιστεί σύντομα η αντιπαράθεσή του με την Ουάσιγκτον. Ο πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil εκφράζει τους τελευταίους μήνες τη δυσαρέσκειά του με κάθε ευκαιρία.

Αν αυτή η εξέλιξη ήταν σχετικά άγνωστη για τους περισσότερους, η κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο Τραμπ του είχε ζητήσει εδώ και καιρό να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος της αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση του προσωπικού της e-mail όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών, κάτι που ο Σέσιονς αρνήθηκε. Επίσης, ο Τραμπ θύμωσε επειδή ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαίρεσε τον εαυτό του –όπως όφειλε –από την ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανή συμπαιγνία, προεκλογικά, μεταξύ συνεργατών του Τραμπ και ρώσων αξιωματούχων.

Με μια σειρά δημόσιων παρατηρήσεων και μηνυμάτων ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί, λένε οι γνωρίζοντες, να ωθήσει τον Σέσιονς σε παραίτηση ώστε να μην τον απολύσει. Σε χθεσινό του tweet ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι ο Σέσιονς έχει υιοθετήσει «μια πολύ αδύναμη στάση» απέναντι στην Κλίντον, ενώ μία ημέρα πριν τον είχε χαρακτηρίσει «ταλαίπωρο».

Από συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής που είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα, διαρρέει στα ΜΜΕ ότι ο Σέσιονς είναι βαθιά προσβεβλημένος από τη δημόσια διαπόμπευση που του κάνει ο πρόεδρος, είναι όμως αποφασισμένος να μην παραιτηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι οι δημόσιες επιθέσεις του προέδρου προς ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου και κάποτε στενό πολιτικό του σύμμαχο έχουν προκαλέσει έκπληξη στην Ουάσιγκτον. Ο Τραμπ φαίνεται να έχει σκίσει ακόμα μια σελίδα από τον οδηγό καλής πολιτικής συμπεριφοράς –συνήθως ένας πρόεδρος μεταφέρει τη δυσαρέσκειά του προς κάποιον υπουργό ιδιωτικά.

Η δημόσια κριτική προς τον Σέσιονς ξεκίνησε με συνέντευξη στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ανέφερε πως δεν θα του είχε αναθέσει το υπουργείο εάν γνώριζε ότι θα εξαιρούσε τον εαυτό του από την έρευνα για τη Ρωσία. Ακολούθησαν πολλά επικριτικά tweets και στενοί συνεργάτες στον Λευκό Οίκο, όπως και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου Αντονι Σκαραμούτσι, εμφανίσθηκαν στην τηλεόραση τις τελευταίες ημέρες για να τονίσουν τη δυσαρέσκεια του Τραμπ προς τον Τζεφ Σέσιονς. Σε αυτό προστέθηκαν και οι φήμες ότι ο πρόεδρος ήδη εξετάζει την πιθανότητα να ορίσει στη θέση του, είτε τον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, είτε τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι.