«Και η καγκελάριος χρειάζεται διακοπές» έγραψε κοσμική επιθεώρηση. Επισήμως η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε άδεια από την προηγούμενη εβδομάδα. Ουσιαστικά οι διακοπές της άρχισαν από χθες το βράδυ «μετά μουσικής», με τα εγκαίνεια του φετινού φεστιβάλ Ρίχαρντ Βάγκνερ με την όπερα «Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης» στη βαυαρική πόλη Μπαϊρόιτ, που αποτελεί σταθερό ετήσιο ραντεβού. Στη συνέχεια η Ανγκελα Μέρκελ και ο σύζυγός της Γιόαχιμ Ζάουερ θα περάσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες στη μικρή πόλη Ζούλντεν στο ιταλικό Νότιο Τιρόλο, όπως πληροφορήθηκε η εφημερίδα «Μπιλντ». Επιλέγει χρόνια το συγκεκριμένο μέρος για αναψυχή, ξεκούραση και τους περιπάτους της σε υψόμετρο 1.900. «Ενδέχεται κάποιοι πεζοπόροι να συναντήσουν τη Μέρκελ, αλλά δεν υπάρχουν άλλες πιθανότητες επαφής» έλεγε ο δήμαρχος της πόλης Χάρτβιγκ Τσένετ το 2014 για να εξηγήσει την προτίμηση της Μέρκελ με την απομόνωση που προσφέρει το τουριστικό θέρετρο.

Η Μέρκελ μένει πιστή στις επιλογές της –και για τις θερινές διακοπές. Ακόμη και φέτος που είναι προεκλογική χρονιά. Δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου επιλέγει την απομόνωση στο Νότιο Τιρόλο αντί για την επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες της χώρας της. Θα μπορούσε φυσικά η επιλογή αυτή να έχει και πολιτική ερμηνεία. Στην ουσία η καγκελάριος θέλει να δείξει ότι δεν χρειάζεται να κυνηγήσει τον ψηφοφόρο. Μπορεί ο αντίπαλός της Μάρτιν Σουλτς να κατηγορεί τη Μέρκελ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία η τακτική της «ασύμμετρης αποστράτευσης» που ακολουθεί η Μέρκελ αποφεύγοντας τη θεματική επί της ουσίας αντιπαράθεση. Αλλά το μήνυμα της Μέρκελ είναι δυό λέξεις: «Με γνωρίζετε». Και οι ψηφοφόροι δείχνουν να την εμπιστεύονται.

Πολύ γρήγορα ξεφούσκωσε το το κύμα ευφορίας που προκάλεσε στο SPD η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σουλτς για την καγκελαρία.

Και η πολιτική απειλή από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) μειώθηκε αισθητά με την ύφεση της προσφυγικής κρίσης. Με την πτωτική πορεία που έχει το εθνικολαϊκιστικό AfD στις δημοσκοπήσεις, στο επιτελείο της Μέρκελ δεν αποκλείουν στο τέλος το κόμμα αυτό να μείνει και εκτός Βουλής.

Αλλά τι θα συμβεί εάν το προσφυγικό οξυνθεί μέσα στο καλοκαίρι, όπως το 2015, αυτή τη φορά με αιχμή την Ιταλία; «Στην περίπτωση αυτή η Μέρκελ θα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, γιατί ο κόσμος θα αναζητήσει την ασφάλεια που του παρέχει η καγκελάριος» πιθανολογεί ο γραμματέας του CDU Πέτερ Τάουμπερ, δεξί χέρι της Μέρκελ στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Το ελληνικό ζήτημα δεν υπάρχει στην προεκλογική αντιπαράθεση στη Γερμανία. «Στις κομματικές προεκλογικές συγκεντρώσεις δεν γίνεται ούτε μία ερώτηση για την Ελλάδα» λέει ο Τάουμπερ, «στη βάση του κόμματος η Ελλάδα δεν είναι θέμα».

Η Μέρκελ έχει το πάνω χέρι στα ευρωπαϊκά θέματα. «Δεν αποφεύγει τα προβλήματα, αλλά επιδιώκει τη λύση τους σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους» λέει ο Πέτερ Τάουμπερ. Και αυτή «είναι η ενδεδειγμένη στάση για την πολιτική της Γερμανίας στον 21ο αιώνα». Αλλωστε, προσθέτει, οι Γερμανοί σήμερα «δεν θέλουν πολιτικούς που χτυπούν το χέρι στο τραπέζι». Ισως να είναι και αυτή μια εξήγηση για τη μεγάλη δημοφιλία της Μέρκελ.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τα γκάλοπ δείχνουν καθαρή εικόνα. Μεγάλο προβάδισμα της Χριστιανικής Ενωσης της Μέρκελ, είσοδο και της AfD στην ομοσπονδιακή Βουλή. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των πέντε μεγάλων δημοσκοπικών ινστιτούτων της χώρας (Allensbach, Emnid, Forsa, FGW, Infratest dimap) τα ποσοστά των κομμάτων εμφανίζουν την εξής εικόνα:

Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU) 38-40%

Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 22-26%

Πράσινοι (Gruene) 7-8%

Αριστερά (Die Linke) 8-9%

Φιλελεύθεροι (FDP) 8-9%

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 7-9%