Κοινό μέτωπο Κομισιόν – Βερολίνου εναντίον της Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του Κογκρέσου για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Εφτασαν μάλιστα χθες οι Βρυξέλλες, μέσω του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, να απειλήσουν ανοικτά τις ΗΠΑ με αντίποινα, εφόσον εκείνες προχωρήσουν στις νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Και αυτό καθώς φοβούνται ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε ματαίωση των ρωσοευρωπαϊκών ενεργειακών σχεδίων, αφού θέτουν σε απειλή τα συμφέροντα της Ευρώπης και την ενεργειακή της ασφάλεια.

Εν προκειμένω, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις μπορεί να επισύρουν ποινές σε όσες εταιρείες συνεργάζονται με τη Ρωσία προκειμένου να οικοδομήσουν δίκτυα φυσικού αερίου, όπως το γερμανικών συμφερόντων φαραωνικό σχέδιο «Nord Stream 2», αξίας 9,5 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το νομοσχέδιο που ενέκρινε προ ημερών με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με ψήφους τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεμπουμπλικανών, παρά τις αντιρρήσεις του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις με τον Πούτιν, όχι μόνο δεν θέλει να επιβληθούν νέες κυρώσεις, αλλά επιδιώκει να αρθούν και οι υφιστάμενες. Παρ’ όλα αυτά, οι Ρεπουμπλικανοί, προκειμένου να αποστασιοποιηθούν από το σκάνδαλο των σχέσεων πρώην συνεργατών του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους (για το οποίο ήδη διεξάγεται επίσημη έρευνα), ψήφισαν μαζί με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο το επίμαχο νομοσχέδιο για τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Εκτός των Βρυξελλών, και το Βερολίνο εκδήλωσε δημόσια χθες την ανησυχία του. Αφενός προειδοποίησε την Ουάσιγκτον πως είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής, αφετέρου ζήτησε να υπάρχει πρώτα συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ κάθε φορά που πρόκειται να συζητηθούν νέα μέτρα κατά της Μόσχας. «Το Βερολίνο θέλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την άσκηση βιομηχανικής πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του έπειτα από συνεδρίαση των ευρωπαίων επιτρόπων ότι «το αμερικανικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει μονομερείς επιπτώσεις που επηρεάζουν τα συμφέροντα ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ». Αυτός είναι και ο λόγος, συνέχισε ο Γιούνκερ, που «η Κομισιόν συμπέρανε πως αν οι ευρωπαϊκές ανησυχίες δεν ληφθούν επαρκώς υπόψη, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε αναλόγως εντός ημερών».

Προειδοποιήσεις ότι το νομοσχέδιο με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αφήνει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, παρά θα μπορούσε να τις οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά, έστειλε από την πλευρα του και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.