Στη ραγδαία αναπτυσσόμενη κινηματογραφική οικονομία της χώρας και στις υπηρεσίες οφείλεται η οριακή αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο τομέας των υπηρεσιών, δηλαδή το λιανικό εμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός, σε συνδυασμό με τη δυναμική που δείχνει ο τομέας της κινηματογραφικής βιομηχανίας ήταν οι μοναδικοί τομείς που συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ. Ενδεικτικό είναι ότι ο τζίρος της κινηματογραφικής βιομηχανίας στη Βρετανία έχει αυξηθεί κατά 72% από το 2014 και συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτατα.

Στον απόηχο των απαισιόδοξων για φέτος προβλέψεων του ΔΝΤ για τη Βρετανία, η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας διαμορφώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο σε 0,3%, έναντι 0,2% κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Υπηρεσίες και κινηματογράφος ήταν οι μόνοι κλάδοι που συνέβαλαν σε αυτή την έστω μικρή αύξηση. Σε ετήσια ωστόσο βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας υποχώρησε στο 1,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο έναντι 2% στο πρώτο τρίμηνο.

Η ΣΤΕΡΛΙΝΑ. Σύμφωνα με αναλυτές, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αρχή της χώρας συντηρούν τις προσδοκίες για διατήρηση του βρετανικού επιτοκίου στα τωρινά, ιστορικά χαμηλά, επίπεδά του. Σημειωτέον ότι πέρυσι η βρετανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% – ανάμεσα στους ταχύτερους των χωρών-μελών του G7 – παρά την πληθώρα των προβλέψεων για ύφεση μετά την ψήφο υπέρ του Brexit. Αλλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε ως αποτέλεσμα η στερλίνα να χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της, οδηγώντας φέτος σε αύξηση του πληθωρισμού και σε συνεπακόλουθη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι ενδείξεις για περαιτέρω αποδυνάμωση του Σίτι ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βρετανικό ΑΕΠ. Τρεις κορυφαίοι τραπεζίτες που μίλησαν στο Reuters δήλωσαν ότι οι τράπεζες που διαχειρίζονται τον δανεισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μπορεί να αναγκαστούν να μεταφέρουν ορισμένες υπηρεσίες εκτός Λονδίνου λόγω του Brexit. Το γεγονός δεν είναι ήσσονος σημασίας, καθώς μεγάλο μέρος των εκδόσεων κρατικού χρέους στην Ευρώπη γίνεται μέσω μεγάλων επενδυτικών τραπεζών που έχουν ως έδρα το Λονδίνο. Εφόσον η Βρετανία αποχωρήσει τελικά από την ΕΕ, οι τράπεζες πιθανότατα να χάσουν το δικαίωμα να προσφέρουν υπηρεσίες στις χώρες-μέλη της κοινότητας.