Επιφυλακτικές εμφανίζονται, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι Βρυξέλλες απέναντι στην ελληνική πρόταση για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ. Πρόκειται για το σχέδιο που απέστειλε προ δύο εβδομάδων η κυβέρνηση στην Κομισιόν, το οποίο προβλέπει την πώληση του 36% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και του 42% των ορυχείων της, με βάση τη θερμογόνο τους δύναμη. Εν προκειμένω, η ελληνική πρόταση αφορά την πώληση συνολικά τριών λιγνιτικών μονάδων, της Μελίτη Ι στη Φλώρινα (330 MW) –μαζί με την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ (450 MW) –συν τις δύο μονάδες του Αμυνταίου (550 MW), καθώς και των ορυχείων που τις τροφοδοτούν, δηλαδή του Αμυνταίου –που κατέρρευσε πρόσφατα -, της Λακκιάς και της Βεύης.
ΤΙ ΕΙΔΑΝ. Σύμφωνα λοιπόν με την εικόνα που μεταφέρουν κάποιες κοινοτικές πηγές, η πρόταση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό καθώς αφορά σε μεγάλο βαθμό μονάδες, εν προκειμένω εκείνες του Αμυνταίου, που για να λειτουργήσουν πέραν της κανονικής τους διάρκεια ζωής, δηλαδή το 2020, απαιτούν δαπανηρές επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Εκτός των μονάδων του Αμυνταίου, και η περίπτωση της Μελίτη ΙΙ αφορά 450 MW που είναι αδειοδοτημένα, δηλαδή όχι κατασκευασμένα και εγκατεστημένα.
Ενα λοιπόν θέμα που εξετάζουν οι Βρυξέλλες είναι κατά πόσο η πρόταση ανταποκρίνεται στα βασικά προαπαιτούμενα της μνημονιακής συμφωνίας (που δεν αφορούσαν μόνο το 40% της ισχύος του δυναμικού της ΔΕΗ, αλλά και αν το προς πώληση πακέτο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά ως προς την απόδοση και τη διάρκεια ζωής με το εναπομείναν δυναμικό της ΔΕΗ).
Εφόσον οι Βρυξέλλες το απαιτήσουν, η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί να προβεί σε αλλαγές στο μείγμα μονάδων που έχει προτείνει. Αλλωστε είναι σαφές ότι η πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι είναι «διαπραγματεύσιμη». Αλλες πηγές θεωρούν πολύ πιθανό ότι το τελικό σχέδιο θα έχει διορθώσεις, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι θα οδηγηθούμε σε ένα plan Β, κάτι που είχε αρχικά διαρρεύσει ότι εξετάζεται ως εναλλακτικό σενάριο. Τέτοιο πλάνο περιελάμβανε –σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες –τις μονάδες της Μεγαλόπολης, ακόμη και την υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα V.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ. Πάντως, τόσο οι μονάδες, όσο και τα ορυχεία που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση-επιστολή, αποτελούν κοινά συμπεράσματα των δύο συμβούλων που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, δηλαδή της McKinsey από πλευράς ΔΕΗ και της Lazard από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το ερώτημα κατά πόσο ένα τέτοιο μείγμα έχει πιθανότητες να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον θα απαντηθεί μόνο όταν θα τεθεί και επίσημα υπόψη των ενδιαφερόμενων παικτών, πολύ δε περισσότερο κατά τη διάρκεια του market test του προσεχούς Οκτωβρίου.