Ο Θοδωρής Βλάχος ανδρώθηκε στο κολυμβητήριο του Βόλου, μία εποχή που το ελληνικό πόλο είχε συνεχόμενες παρουσίες σε μεγάλες διοργανώσεις, χωρίς όμως να καταφέρει να φτάσει στις κορυφαίες θέσεις.

Ισως ούτε ο ίδιος να μην μπορούσε να φανταστεί, την εποχή που ακόμα αγωνιζόταν στον ΝΟΒΑ, ότι ως προπονητής της εθνικής ομάδας θα την οδηγούσε στις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος. Στη διετία που είναι στον πάγκο της Εθνικής, ο 48χρονος τεχνικός έχει καταφέρει να τη διατηρεί σε τροχιά μεταλλίου. Με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, όπου η Εθνική κατέλαβε την 6η θέση, σε όλες τις υπόλοιπες διοργανώσεις είναι στην τετράδα.

Ο αποψινός ημιτελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με την Ουγγαρία δίνει στην ελληνική ομάδα την ευκαιρία να διεκδικήσει για ακόμη μια φορά τη συμμετοχή της σε έναν τελικό. Δεν τα κατάφερε πριν από δύο χρόνια στο Καζάν, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, αλλά ούτε και στο Γουόρντ Λιγκ στην Κίνα, το 2016, όταν και πάλι ανέβηκε στο βάθρο με την τρίτη θέση.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, όταν το 1998 έπαψε να φοράει το σκουφάκι ύστερα από εννέα χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό, αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική. Η διοίκηση των Ερυθρολεύκων τον κράτησε ως μέλος του προπονητικού τιμ και ο Βλάχος είχε την ευκαιρία να μάθει πολλά από κορυφαίους προπονητές. Ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να περιμένει καλύτερο σχολείο με δασκάλους όπως ο Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς, ο Ζόλταν Κάσας, ο Βέσελιν Τζούχο. Ετσι, ως συνεργάτης του Κάσας αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2002 στη Βουδαπέστη. Στην πόλη που φιλοδοξεί απόψε να οδηγήσει την Εθνική στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην άμυνα. Αυτό το στοιχείο έχει περάσει τόσο στον Ολυμπιακό, στον πάγκο του οποίου είναι από το 2011 (ύστερα από μία επιτυχημένη θητεία στο Παλαιό Φάληρο), όσο και στην Εθνική.

«Ολα τα παιχνίδια τα κερδίζεις από την άμυνα. Κι όταν η ομάδα είναι δυνατή αμυντικά, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο» σχολίασε μετά τον θρίαμβο στον προημιτελικό επί του Μαυροβουνίου. Μετά το ματς έγινε περιζήτητος από τους εκπροσώπους του Τύπου, καθώς η ελληνική ομάδα είχε αποκλείσει –και με χαρακτηριστική ευκολία –μία σημαντική δύναμη του παγκόσμιου πόλο την τελευταία δεκαετία.

Είχε έτοιμη και την απάντηση όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να είναι η Ουγγαρία αντίπαλος στον ημιτελικό: «Προφανώς θα είναι πιο δύσκολος αντίπαλος, αλλά στο κολυμβητήριο θα υπάρχει πολύς κόσμος και θα είναι μια γιορτή. Κι αυτό ίσως μας κάνει να αγριέψουμε πιο πολύ, κι έτσι να τους πιέσουμε και να κλέψουμε κάποια πράγματα».

Ο ίδιος δηλώνει υπερήφανος που βρίσκεται στην Εθνική. Γνωρίζει τους παίκτες πολύ καλά, καθώς ο βασικός κορμός προέρχεται από τον Ολυμπιακό. Ετσι, έχει καταφέρει να έχει την ελληνική ομάδα στην τετράδα σε δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ένα Ευρωπαϊκό και ένα Γουόρλντ Λιγκ, με απολογισμό δύο χάλκινα. Ενα άσχημο παιχνίδι, σε εκείνο τον προημιτελικό με την Ιταλία στο Ρίο, στέρησε την τετράδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.