Τα τελευταία οργανωτικά βήματα πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού κάνει σήμερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία ανακοίνωσε το πρώτο της συλλογικό όργανο, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων μέσα στη ΔΗΣΥ κάνοντάς την πιο ανοιχτή –η αλήθεια είναι πως δεν έλειπαν οι γκρίνιες για τις κλειστές συσκέψεις των αρχηγών, στις οποίες αποφασίζονταν τα μετέπειτα βήματα της Συμπαράταξης. Το Κεντρικό Συμβούλιο, όπως ονομάζεται, χαρακτηρίζεται ως «το ανώτερο όργανο της ΔΗΣΥ» και αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά σήμερα μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους ευρωβουλευτές, με τους οποίους οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται από κοινού όταν επίκεινται αποφάσεις για σημαντικά πολιτικά ζητήματα.

Το Κεντρικό Συμβούλιο αρχικά θα είχε 50 συμμετέχοντες, ωστόσο στην πορεία ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 70, με σκοπό να χωρέσουν εκπρόσωποι θεσμικών θέσεων. Παράλληλα, οι ηγεσίες των κομμάτων αποφάσισαν να συμπεριλάβουν μέσα στους συμμετέχοντες όσους υπήρχαν στη λίστα της Επιτροπής Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, η οποία σχηματίστηκε το 2016 –μια κίνηση που έγινε στρατηγικά, με σκοπό να διευκολυνθεί το άνοιγμα της ΔΗΣΥ προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου, Το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων.

Γκρίνιες για κάποιες απουσίες. Η απουσία κάποιων ονομάτων, όπως αυτά του Παύλου Γερουλάνου, του Δημήτρη Καρύδη και εκείνων που στήριξαν τον Στέφανο Ξεκαλάκη στη διαμάχη του με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ –όλοι τους με βασικές διαφωνίες με τη Φώφη Γεννηματά -, προκάλεσε γκρίνιες και μπηχτές για «δήθεν ενότητα». Κάτι τέτοιο θεωρείται αναμενόμενο από τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία τονίζει πως δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο όργανο όσοι διαφωνούν με την πορεία που έχει πάρει ο χώρος –ειδικά για τον Γερουλάνο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή του στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Τα ονόματα. Πέρα από τις ηγεσίες του κάθε κόμματος που συμμετέχει ex officio, μερικοί από τους συμμετέχοντες είναι γνωστοί για τη δράση τους στον χώρο. Από το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, όπως ο Μανώλης Οθωνας, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Παύλος Χρηστίδης. Από εκεί και πέρα, η λίστα του κόμματος περιλαμβάνει πρώην βουλευτές, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Κατερίνα Μπατζελή, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Τόνια Αντωνίου, η Συλβάνα Ράπτη και η Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και τον γενικό διευθυντή του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη. Αλλοι συμμετέχοντες είναι οι Χαράλαμπος Βαρδίκος, Κώστας Ζώγας, Παντελής Καμάς, Μιχάλης Κατρίνης, Ασπα Παπαηλιού, Αντώνης Σαουλίδης, Στέλιος Τσιάκαλος και Θύμιος Φωτεινός.

Από τη ΔΗΜΑΡ συμμετέχουν οι πρώην βουλευτές Γιάννης Αμοιρίδης και Νίκος Τσούκαλης καθώς και οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Φωτεινή Αναστασίου, Γιάννης Αργυρός, Τάσος Δαρσινός, Χάρης Μοβσενιάν, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Εφη Παγκάλου, Γιώργος Σιακαντάρης, Δημήτρης Στάμου, Δημήτρης Χαλαζωνίτης και Θωμάς Ψύρρας. Από το ΚΙΔΗΣΟ ορίστηκαν οι γνωστοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Πεταλωτής και Γιώργος Ελενόπουλος, οι πρώην βουλευτές Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης και Πωλίνα Παπαθανάση, καθώς και οι Κωνσταντίνος Αλεξάκος, Ελένη Ζωντήρου, Κατερίνα Κολτσίδα και Πωλίνα Λάμψα. Οι Κινήσεις Πολιτών συμμετέχουν με την τριανδρία τους (Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Νίκος Διακουλάκης, Γιάννης Τούντας), αλλά επίσης με τους Χριστόφορο Εδιάρογλου, Ιριδα-Ελένη Ζαχμανίδου, Θεόδωρο Καρούνο, Μιχάλη Χάλαρη και Γρηγόρη Ρίσβα, όπως προέκυψαν από εσωτερική, ηλεκτρονική ψηφοφορία. Από τη νεότευκτη ΕΔΕΜ στο Κεντρικό Συμβούλιο θα βρεθούν οι Νίκος Ιωσήφ, Γωγώ Καζά, Δημήτρης Κοτρόγιαννος, Ιάκωβος Ζουρνατζής, Κωνσταντίνος Παπαγιαννάκης, Δημήτρης Ρολόγης και Αθανάσιος Σακκάς.

Παράλληλα, στο όργανο συμμετέχουν με τον θεσμικό τους ρόλο οι Παναγιώτης Αβραμόπουλος (Δήμος Θεσσαλονίκης), Γρηγόρης Αλεξόπουλος (αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας), Δημήτρης Ασημακόπουλος (ΓΕΣΕΒΕ), Αχμέντ Μοάβια (Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών), Ιωάννης Βαρδακαστάνης (ΕΣΑμεΑ), Ανδριανός Μιχάλαρος (ΒΕΠ), Γιάννης Πούπκος (ΓΣΕΕ) και Παύλος Ραβάνης (ΒΕΑ). Από την πάλαι ποτέ Επιτροπή Διαλόγου συμμετέχουν επίσης η Λίνα Μενδώνη, ο Απόστολος Πανάς και ο Νίκος Κανελλόπουλος. Στο Συμβούλιο το «παρών» δίνουν και ο ανεξάρτητος Νίκος Μπίστης, αλλά και στελέχη του χώρου που χαρακτηρίζονται για τις εκσυγχρονιστικές τους απόψεις, όπως ο Γιάννης Νικολάου και η Λέλα Παπαγιαννοπούλου.