Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, αλλά με αλμυρό επιτόκιο, με την κυβέρνηση να χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών της για να μην πληρώσει ακόμη πιο ακριβά το «μάρμαρο».
Κούρεμα στις προσδοκίες. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε δύο φορές να μειώσει το ύψος των αποδεκτών προσφορών και να περιορίσει την κλίμακα των προσδοκιών του για να μην πληρώσει ακόμη υψηλότερο κόστος. Πράγματι, από νωρίς χθες το πρωί φαινόταν ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί και όντως το ύψος των προσφορών έφθασε τα 6,5 δισ. ευρώ έναντι των 4 δισ. ευρώ που αναζητούσε αρχικά η κυβέρνηση. Ομως, το μέσο επιτόκιο που προέκυπτε από τις προσφορές αυτές ανερχόταν στο σχεδόν απαγορευτικό επίπεδο του 4,875%, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να αναγκαστεί να μειώσει τις αποδεκτές προσφορές στα 3 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο για να περιορίσει το επιτόκιο. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν αποδεκτές προσφορές ύψους μόνο 1,6 δισ. ευρώ έναντι προσφορών 2 δισ. ευρώ από τους κατόχους του ομολόγου της έκδοσης του 2014, ενώ περιορίστηκαν ανάλογα στο 1 δισ. ευρώ και οι αποδεκτές προσφορές από τους νέους επενδυτές.
Προσεχώς τρίτη αξιολόγηση. Ο δανεισμός της Ελλάδας έγινε δεκτός με θετικά σχόλια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως από τη Γερμανία, η οποία, ωστόσο, επέλεξε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, θα πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση. Διά μέσου εκπροσώπου του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκφανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν και είναι ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε το ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές βήμα βήμα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία έχουν μεγάλη σημασία για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Το ποδήλατο των μεταρρυθμίσεων. Για την έξοδο στις αγορές υπερθεμάτισε από την πλευρά του ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έστειλε το μήνυμα η Ελλάδα πρέπει «να παραμείνει στο ποδήλατο» των μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος, όμως, έκανε σαφές ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί από το 2019, έναν χρόνο νωρίτερα, η μείωση του αφορολογήτου που ζητεί το ΔΝΤ.
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για ΠτΔ – Κριτική στην κυβερνητική πολιτική
- Βατικανό: Κάπως… ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο