Ο πρωθυπουργός μιας χώρας καταθέτει στο δικαστήριο επί δύο ώρες, σε μια δίκη για μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το κόμμα του. Είναι κάτι σπάνιο στα διεθνή χρονικά. Ο Μαριάνο Ραχόι έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας που κατέθεσε για το περίφημο «σκάνδαλο Γκουρτέλ», ένα παράνομο σχέδιο χρηματοδότησης του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, προκαλώντας φωνές για την παραίτησή του. Η υπόθεση αφορά πολιτική και οικονομική διαφθορά, διπλά βιβλία του κόμματος, μαύρο χρήμα με το οποίο αμείβονταν τα υψηλόβαθμα στελέχη του, εκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία και σε φορολογικούς παραδείσους του πρώην ταμία του κόμματος Χοσέ Λουίς Μπάρθενας, φοροδιαφυγή, παράνομα τιμολόγια και πολλά άλλα.
Η εμφάνιση του Ραχόι –που αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση για την όλη υπόθεση –φέρνει και πάλι στο προσκήνιο μια σειρά μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς στο κυβερνών κόμμα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, καθώς πλέον δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο ίδιος ο Ραχόι δεν κατηγορείται για κάτι, όμως η μαρτυρία του θεωρήθηκε σημαντική και για έναν άλλο λόγο. Είχε στενή σχέση με τον Μπάρθενας και μάλιστα όταν έγινε γνωστή η υπόθεση, το 2007, του είχε στείλει μήνυμα στο τηλέφωνο που έγραφε: «Χοσέ Λουίς, να είσαι δυνατός. Αύριο θα σε πάρω τηλέφωνο». Στην αρχική του κατάθεση ο Μπάρθενας είχε αναφέρει πως ο Ραχόι γνώριζε τόσο για την ύπαρξη διπλών βιβλίων όσο και για τις μυστικές καταθέσεις στο εξωτερικό, καθώς και για τα μαύρα λεφτά που πήγαιναν σε πολλά στελέχη. Μάλιστα είχε κάνει αναφορές ότι ο Ραχόι είχε δεχθεί κάποια «μπόνους» από το 1990 έως το 2004, κάτι που αργότερα ανασκεύασε και για το οποίο δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις.
Κατηγορούνται συνολικά 37 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων αντιμετωπίζουν μεγάλες ποινές κάθειρξης. Κατά τη διάρκεια της δίωρης κατάθεσής του ο Ραχόι δέχθηκε αρκετές φορές παρατηρήσεις από τους δικαστές για το ύφος του. Αρνήθηκε ότι ο ίδιος έλαβε ποτέ παράνομες πληρωμές. «Δεν είχα ακούσει κάτι σχετικό επειδή ποτέ δεν ήμουν υπεύθυνος για τα οικονομικά του κόμματος» είπε με έντονο ύφος. Και σε αυτό επέμεινε μέχρι το τέλος, τονίζοντας τον πολιτικό του ρόλο στο κόμμα είτε ως γενικού γραμματέα είτε ως επικεφαλής των προεκλογικών εκστρατειών, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν θεωρείται ότι λειτουργούσε το κύκλωμα αυτό. Πάντως, όπως σχολιάζουν αναλυτές σε αρκετές ισπανικές εφημερίδες, ο Μαριάνο Ραχόι εμφανίστηκε σαν να απολογείται και όχι απλά να καταθέσει ως μάρτυρας.
Στους μυστικούς λογαριασμούς που άνοιξε ο Λουίς Μπάρθενας στην Ελβετία, το όνομα του Μαριάνο Ραχόι εμφανίζεται ως εγγυητή. Οι συνήγοροι τον ρώτησαν εάν είχε δώσει την έγκρισή του. «Οχι, ποτέ» απάντησε. «Δεν γνωρίζω τίποτα για τους λογαριασμούς αυτούς, έμαθα την ύπαρξή τους μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος. Ειλικρινά δεν ξέρω κάτι».
Η δίκη ξεκίνησε τον Οκτώβριο, έπειτα από έρευνες επτά ετών. Αφορά την υπόθεση που έγινε γνωστή ως «Γκουρτέλ», από το όνομα ενός από αυτούς που φέρεται να ήταν εγκέφαλοι του κυκλώματος μεταφοράς μαύρου χρήματος από επιχειρηματίες σε πολιτικούς, του Φρανσίσκο Κορέα. «Κορέα» στα ισπανικά σημαίνει «ζώνη» και οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση χρησιμοποίησαν τη γερμανική λέξη για τη «ζώνη», προκειμένου να δώσουν την κωδική ονομασία στην όλη υπόθεση. Ο Κορέα πριν από λίγους μήνες καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 13 ετών από δικαστήριο της Βαλένθια για την οργάνωση του κυκλώματος που έστηνε συμβόλαια σε δήμους αναθέτοντας έργα σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι με τη σειρά τους έστελναν μίζες στον ταμία του κόμματος, ο οποίος κατόπιν μοίραζε τα χρήματα στα στελέχη.