Δέκα από τις 20 περιφέρειες της Ιταλίας ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω φυσικής καταστροφής. Η στάθμη του Πάδου, από τον οποίο εξαρτάται η Ιταλία για το 35% της γεωργικής παραγωγής της, έχει πέσει τόσο χαμηλά που το αγροτικό συνδικάτο Coldiretti φοβάται πως οι ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα ξεπεράσουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Η στάθμη της λίμνης Μπρατσιάνο, η οποία καλύπτει το 8% των αναγκών της Ρώμης σε νερό, έχει πέσει τόσο πολύ που ο περιφερειάρχης του Λάτσιο, Νικόλα Ζινγκαρέτι, έδωσε εντολή να διακοπούν οι λήψεις νερού.
Αυτό το ιδιαίτερα ξηρό καλοκαίρι, εκτιμούν οι ειδικοί, λείπουν από την Ιταλία κάπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, το ισοδύναμο της λίμνης Κόμο. Ειδικά η Ρώμη αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τη «Repubblica», τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 200 ετών. Κι αν δεν αλλάξει κάτι, αν δεν βρεθεί μια λύση, οι 1,5 εκατ. κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης καθώς και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της κινδυνεύουν να βρεθούν από το Σάββατο αντιμέτωποι με διακοπές νερού που μπορεί να φτάνουν έως και τις οκτώ ώρες ημερησίως. Η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Μπρατσιάνο, καμιά τριανταριά χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ρώμης, είναι επί του παρόντος 1,5 μέτρο κάτω από το φυσιολογικό. Μια λογική εικόνα αν αναλογιστεί κανείς πως τον φετινό Ιούλιο έβρεξε κατά 72% λιγότερο σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο, τον Ιούνιο είχε βρέξει κατά 74% λιγότερο σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο είχε βρέξει κατά 56% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η απόφαση την οποία έλαβε το Σάββατο ο Νικόλα Ζινγκαρέτι, να σταματήσει η άντληση νερού από τη λίμνη, έγινε δεκτή με διαμαρτυρίες από το δίκτυο που διαχειρίζεται την τροφοδότηση της Ρώμης με νερό, το ACEA. Το τελευταίο είχε ήδη περιορίσει τις λήψεις νερού από την Μπρατσιάνο τις τελευταίες εβδομάδες, εξακολουθούσε ωστόσο να αντλεί 1.100 λίτρα ανά δευτερόλεπτο, 95.000 κυβικά μέτρα την ημέρα. Για μια «αθέμιτη, υπερβολική και ανωφελή όσον αφορά τον στόχο της προστασίας της λίμνης πράξη» έκανε λόγο ο επικεφαλής του, Πάολο Σακάνι –κι ας επικαλέστηκε ο Ζινγκαρέτι τον κίνδυνο μιας οικολογικής καταστροφής.
Κάποια σιντριβάνια στη Ρώμη έχουν ήδη σταματήσει να λειτουργούν. Στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, τα λιοντάρια εξακολουθούσαν χθες να «ξερνούν», όπως συνήθως, μεγάλες ποσότητες νερού, λίγο πιο πέρα ωστόσο η φοντάνα του Ποσειδώνα είχε ήδη στερέψει. Το Βατικανό αποφάσισε τη Δευτέρα να κλείσει όλα τα σιντριβάνια του μέχρι νεωτέρας.
Για λόγους οικονομίας, η πίεση του νερού στις βρύσες έχει ήδη μειωθεί, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές υδροδότησης σε συνοικίες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπως το Παριόλι ή το Μόντε Μάριο. Οι κάτοικοι των ζωνών αυτών, όπως και αρκετών περιφερειακών συνοικιών της Ρώμης, σπεύδουν να εφοδιαστούν με φιάλες μεταλλικού νερού. Οι συσκέψεις στο Καπιτώλιο δίνουν και παίρνουν προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τη Ρώμη. Προς το παρόν, όμως, μόνο οι προειδοποιήσεις πέφτουν βροχή –από τους ξενοδόχους και τους εμπόρους που φοβούνται πως οι καθημερινές διακοπές υδροδότησης θα επέφεραν ανυπολόγιστες ζημιές στην πόλη. Ο μοναδικός λόγος αισιοδοξίας μοιάζει να είναι στην πραγματικότητα το ημερολόγιο: τέλη Ιουλίου, όπως κάθε χρόνο, η Ρώμη θα αδειάσει και η ζήτηση θα πέσει.
Μπορεί οι μετεωρολογικές συνθήκες – και πίσω από αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή, η ίδια κλιματική αλλαγή που απορρίπτουν ως «ανοησίες» άνθρωποι όπως ο Ντόναλντ Τραμπ – να προσφέρουν μια πρώτη εξήγηση για την κατάσταση στη Ρώμη, ευθύνες όμως φέρει και το δίκτυο της υδροδότησης, που βρίσκεται κατά γενική ομολογία σε τραγική κατάσταση: αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως από κάθε 100 λίτρα νερού που μπαίνουν στο δίκτυο, τα 44 δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους. Το αντίστοιχο ποσοστό των απωλειών στο Μιλάνο μόλις που ξεπερνάει το 16%.
Ο Δήμος της Ρώμης, κάτοχος του 51% του ACEA, ενδιαφερόταν πάνω από όλα τα τελευταία χρόνια να αντλήσει το υψηλότερο δυνατό κέρδος, ώστε να καλύψει κάποιες μαύρες τρύπες από τα συνολικά 15 δισ. ευρώ του ελλείμματός του. Το ίδιο το διαχειριστικό δίκτυο ουδέποτε μέχρι σήμερα έθεσε το ζήτημα της βελτίωσης των σωληνώσεων. Και αυτό το λάθος, όπως επισημαίνει η «Monde», ήταν κοινό σε όλες τις πολιτικές ομάδες που έχουν παρελάσει από το Καπιτώλιο, θα ήταν ανέντιμο να το επιρρίψει κάποιος μόνο στην προερχόμενη από το Κίνημα Πέντε Αστέρων νυν δήμαρχο, τη Βιρτζίνια Ράτζι, που ανέλαβε τα ηνία το καλοκαίρι του 2016.
Ενα άλλο «τέκνο» του Μπέπε Γκρίλο πάντως, η Σαμπρίνα Ανσέλμο, δήμαρχος της Ανγκουιλάρα, στις όχθες της Μπρατσιάνο, είπε στην εφημερίδα «La Stampa» πως είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως τη ρωμαία συνάδελφό της κι εκείνη ουδέποτε θέλησε να συμμετάσχει στις συσκέψεις για το μέλλον της λίμνης.