Ανοιχτές σε φορολογικό έλεγχο θα είναι όλες χρήσεις από το 2006 και μετά οι οποίες αφορούν τις περίφημες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων κ.λπ.), αποφάνθηκε το Νομικό Συμβουλίου του Κράτους με γνωμοδότησή του προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με την απόφαση για το όριο 5ετίας στην παραγραφή των υποθέσεων.

Ειδικότερα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στη γνωμοδότησή του αναφέρει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποφασίσει για τον αν θα έχει γενική εφαρμογή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το όριο 5ετίας στην παραγραφή.

Επίσης, ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν πλήττει την προθεσμία 10ετούς παραγραφής που προβλέπεται όταν έρχονται υπόψη της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία, όπως είναι οι διάφορες λίστες φορολογουμένων με εμβάσματα στο εξωτερικό.

Παραγραφές. Ολες οι χρήσεις που η παραγραφή τους παρατάθηκε με διατάξεις που ψηφίστηκαν έως και το 2016 έχουν ήδη παραγραφεί, καθώς οι σχετικές διατάξεις παράτασης κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Αυτό όμως ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η 10ετής προθεσμία παραγραφής με την επίκληση νέων στοιχείων. Παραμένει μέχρι να κριθεί από τη Δικαιοσύνη η 20ετής παραγραφή για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις χρήσεις μετά την 1/1/2014, ενώ η απόφαση του ΣΤΕ, ακόμη και για παραγεγραμμένες χρήσεις, δεν δημιουργεί υποχρέωση του Δημοσίου να επιστρέψει ποσά που έχει εισπράξει.

Τέλος, όσοι φορολογούμενοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και δεν έχουν ακόμη πληρώσει τα σχετικά ποσά θα τα πληρώσουν κανονικά.

Η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον ερχόμενο Οκτώβριο που θα κρίνει οριστικά αν τα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία των τραπεζών για τα εμβάσματα εξωτερικού μπορούν να διατηρήσουν τις υποθέσεις αυτές ανοιχτές για τον έλεγχο.