Μετά το «Kiss me Kate» και το «West Side Story» ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής ανεβάζουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το τρίτο τους έργο από το αμερικανικό μουσικό θέατρο, το μιούζικαλ «Sweeney Todd: Ο δαιμόνιος κουρέας της οδού Φλιτ», με την ηθοποιό Νάντια Κοντογεώργη και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό στους κεντρικούς ρόλους. Πρόκειται για μια παραγωγή με 26μελή θίασο που αποτελείται από ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές, καθώς και 35μελές συμφωνικό σύνολο.

Το μιούζικαλ. Ανέβηκε το 1979 στο Μπρόντγουεϊ και το 1980 στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου και είναι βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Κρίστοφερ Μποντ που κυκλοφόρησε το 1973. Το μιούζικαλ, σε μουσική και στίχους του Στίβεν Σοντχάιμ, πήρε βραβείο Τόνι στην κατηγορία Καλύτερο Μιούζικαλ και βραβείο Ολιβιέ για Καλύτερο Νέο Μιούζικαλ. Τους βασικούς ρόλους είχαν τότε ο Λεν Κάριου και η Αντζελα Λάνσμπερι. «Οπως ο ίδιος ο συνθέτης είπε, το “Sweeney Todd” είναι μια “ταινία για το θέατρο”. Ο στίχος στη λεπτομέρειά του έχει απόλυτη σημασία για την κατανόηση και την εξέλιξη της δραματουργίας» λέει ο Γιώργος Πέτρου που υπογράφει τη μουσική διεύθυνση, απόδοση και σκηνοθεσία. «Επρεπε λοιπόν να μεταφραστεί όλο το έργο στα ελληνικά. Κάτι το οποίο αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση και παρουσίασε μεγάλες δυσκολίες, εφόσον έπρεπε όχι μόνο να μείνουμε πιστοί στο νόημα και το πνεύμα των στίχων του Σοντχάιμ, αλλά να διατηρηθεί ακόμα και ο ήχος των φθόγγων, που είναι κι αυτός μέρος της μουσικής, αποφεύγοντας παράλληλα την εύκολη λύση της παράφρασης. Είναι ένα έργο σκοτεινό και φωτεινό μαζί. Ενα έργο στο οποίο η συνύπαρξη του τραγικού και του κωμικού γίνεται με τον πιο ευφυή τρόπο, ενώ οι έννοιες του μίσους και της εκδίκησης παίζουν κρυφτό με την πατρική αγάπη, τον έρωτα και το τυφλό πάθος. Για πολλούς, ένα έργο που μιλάει για την εμμονή. Για άλλους, μια πολιτική αλληγορία για την αιώνια πάλη των τάξεων».

Η ιστορία. «Ο φονικός κουρέας που σκότωνε τους πελάτες του με ξυράφι και κατόπιν τους προμήθευε στη συνεργό του κυρία Λόβετ, προκειμένου να γίνουν γέμιση για τις… πεντανόστιμες κρεατόπιτές της, διασκέδαζε ή και τρόμαζε γενιές ανθρώπων. Οσο μακάβριο κι αν ακούγεται αυτό το σενάριο, είναι τελικά το μαύρο χιούμορ αυτό που επικρατεί. Γιατί σε όλο αυτό το “παιχνίδι” με τις κρεατόπιτες δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς στοιχεία καρτούν ή comicbook» σημειώνει ο Γιώργος Πέτρου. «Φυσικά, η ουσία της ιστορίας του Σουίνι δεν είναι οι κρεατόπιτες της κυρίας Λόβετ, αλλά το κίνητρο που έδωσε στον κουρέα της οδού Φλιτ ο συγγραφέας Κρίστοφερ Μποντ με το ομώνυμο θεατρικό του “μελόδραμα” του 1973, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή για τη δημιουργία του μιούζικαλ από τον Σοντχάιμ».
Η ταινία. Ο σκηνοθέτης Τιμ Μπάρτον ήθελε να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη από το 1980 που το είχε δει ως φοιτητής στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου. Αρχικά επρόκειτο να το σκηνοθετήσει ο Σαμ Μέντες, τελικά ο Μπάρτον σκηνοθέτησε τον διαβολικό κουρέα της οδού Φλιτ, με τον Τζόνι Ντεπ και την Ελενα Μπόναμ Κάρτερ ως κυρία Λόβετ. Οι συμβουλές του Σοντχάιμ στάθηκαν καίριες για την ταινία, η οποία απέσπασε βραβεία όπως Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία ή μιούζικαλ), Χρυσή Σφαίρα α’ ανδρικού ρόλου (κωμωδία ή μιούζικαλ) –Τζόνι Ντεπ -, Οσκαρ καλύτερης καλλιτεχνικής διεύθυνσης (art direction), ενώ οι δύο ηθοποιοί ήταν υποψήφιοι για Οσκαρ ανδρικού ρόλου και Χρυσή Σφαίρα γυναικείου ρόλου αντίστοιχα.
Η κυρία Λόβετ. «Η κυρία Λόβετ είναι μια πολύ διαβολική γυναίκα που φαίνεται χαριτωμένη και αστεία, μια απλή λαϊκή γυναίκα, που μόνο απλή και λαϊκή δεν είναι, αφού καταστρώνει ένα ολόκληρο σχέδιο συνεχών δολοφονιών, ούτως ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί υπέρ της επιχείρησής της» λέει η Νάντια Κοντογεώργη.
«Καταφέρνει λοιπόν να γίνει πλούσια σε μια δύσκολη εποχή για το βικτωριανό Λονδίνο και πατάει επί πτωμάτων κυριολεκτικά (σ.σ.: καθώς έχει κατάστημα που πουλάει κρεατόπιτες για τις οποίες χρησιμοποιεί το κρέας των ανθρώπων που της προμηθεύει ο Σουίνι) για να κάνει αυτά που είχε ως όνειρα, με κάθε κόστος. Πράγμα που οδηγεί στην αυτοκαταστροφή της και αυτό είναι το ευτυχές τέλος για το κοινό. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος ρόλος για μένα –συνήθως οι ρόλοι μου μέχρι στιγμής ήταν κοντά στην πιο χαριτωμένη πλευρά της γυναίκας ή την τρυφερή, τη θετικά θηλυκή και όχι τη δηλητηριώδη, γι’ αυτό και είναι τόσο γοητευτικός. Είχα δει παλιά την ταινία του Τιμ Μπάρτον, αλλά περισσότερο είχα έρθει σε επαφή με το θεατρικό μέσα από παραστάσεις που είχα δει μέσω YouTube στο Λονδίνο και στο Μπρόντγουεϊ. Ετσι ήξερα ότι το θεατρικό είναι ακόμα πιο μαγικό. Οπότε, όταν μου προτάθηκε αυτός ο ρόλος και όταν συνειδητοποίησα ότι θα γίνει στην Ελλάδα, τρελάθηκα γιατί ήταν σαν μακρινό όνειρο. Ενα τόσο δύσκολο μουσικά έργο γίνεται με τις ιδανικές συνθήκες και από μουσικής πλευράς και από θεατρικής απόδοσης, γι’ αυτό όπου μου δοθεί η ευκαιρία λέω ότι είναι καλό που έχουμε την Καμεράτα γιατί είναι σημαντικό να ανεβαίνει με αυτόν τον τρόπο ο Σοντχάιμ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα μεγάλο κεφάλαιο του μουσικού θεάτρου. Οπότε υπάρχει η Καμεράτα, που είναι μια ορχήστρα που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, για να παίξει Στίβεν Σοντχάιμ στο Ηρώδειο και έχουμε τους λυρικούς μας τραγουδιστές που είτε είναι πρωταγωνιστές εδώ και χρόνια στη Λυρική Σκηνή είτε ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή ηθοποιούς όπως η Αννα Κουτσαφτίκη, ο Αρης Πλασκασοβίτης που έχει κάνει πολύ μουσικό θέατρο. Είναι ιδανική συνθήκη και συμβαίνει σπάνια. Τώρα, αν θα συμβεί η μαγεία της σκηνής δεν μπορώ να το εγγυηθώ, αλλά έχει υπάρξει τόσο πολλή δουλειά, τόσο μεγάλη παραγωγή και τόσος κόσμος και όλοι στη δουλειά τους είναι τεχνικά άρτιοι, που είναι ευχής έργον».

INFO

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Σάββατο 29/7, στις 21.00. Η παράσταση είναι πιθανόν να επαναληφθεί στα τέλη Αυγούστου. Μουσική διεύθυνση – απόδοση – σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου. Σκηνικά: Πάρις Μέξης. Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού. Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος. Πρωταγωνιστούν οι Χάρης Ανδριανός, Νάντια Κοντογεώργη, Αρης Πλασκασοβίτης, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Γιάννης Καλύβας, Γιάννης Χριστόπουλος, Αννα Κουτσαφτίκη, Χρήστος Κεχρής, Δήμητρα Κώνστα. Συμμετέχουν οι: Λητώ Μεσσήνη, Χριστίνα Μιχαλάκη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Μαρία Μουρκούση, Αναστασία Κότσαλη, Μιράντα Μακρυνιώτη, Αθηνά Καστρινάκη, Βαγγέλης Αγγελάκης, Σταύρος Ζουλιάτης, Χρήστος Χριστοδούλου, Γιάννης Μανιατόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Νικόλας Μπογιατζής, Σωτήρης Τριάντης, Αντώνης Δήμου, Αγγελος Χονδρογιάννης.