Ηταν το γεγονός που περίμενε ο επικοινωνιακός βραχίονας του Μεγάρου Μαξίμου. Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η οποία αναμένει πλέον τις αναλύσεις των ειδικών, ολοκληρώθηκε στο οικονομοτεχνικό επίπεδο, αλλά μόλις ξεκινάει στο επικοινωνιακό. Ενα επιτόκιο –4,625% –και 481 μονάδες βάσης (τα γνωστά μας πλέον spreads) ήταν αρκετά για να φέρουν την άνοιξη στην ελληνική οικονομία τώρα που επιστρέφει πλησίστια στο 2014. Οι πανηγυρισμοί περνούν μέσα από τις ρωγμές του Μεγάρου Μαξίμου και είναι ζήτημα χρόνου να κατακλύσουν τα πάνελ της πρωινής και μεταμεσονύχτιας τηλοψίας.
Υστερα από τη μετωπική σύγκρουση με τους ανώτατους δικαστές, την έκθεση του συγκυβερνήτη Καμμένου και την περιπέτεια των ΑΕΙ ελέω Γαβρόγλου, ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε παρά να ζητωκραυγάσει. Αλλά ακόμη και από αυτή την ιαχή μέχρι το «τέλος των Μνημονίων» που κήρυξε, μεσολαβεί ένα εθνικό ψυχόδραμα ακόμη. Μεσολαβεί σίγουρα και η απαραίτητη ψυχραιμία για ένα γεγονός θετικό, όπως η άντληση 3 δισ. ευρώ από τις αγορές.
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να συνδέσει αυτό το γεγονός με τη συνολικότερη πορεία της χώρας και της οικονομίας ανακαλύπτοντας φως στην άκρη του τούνελ. Η έκδοση πενταετούς ομολόγου ταυτίστηκε με λαϊκή νίκη μιας περίκλειστης ομάδας: «Εμείς σκεφτόμενοι και ως κυβέρνηση που στηρίζεται σε αριστερές και λαϊκές δυνάμεις, αλλά και ως κυβέρνηση η οποία εκπροσωπεί τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας, λέμε ότι ιδιαίτερα εν όψει των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής, η χώρα αυτή πρέπει να έχει βαθμούς χάραξης αυτόνομα της πολιτικής της μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, σεβόμενοι τους ευρωπαϊκούς κανόνες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο ίδιος επανέφερε στο τραπέζι το χαρτί της εξωτερικής υπονόμευσης: «Θεωρώ βέβαιο ότι θα υπάρξουν δυνάμεις που θα κοιτάξουν πάλι να βάλουν τρικλοποδιές όπως έγινε και στην πρώτη και στη δεύτερη αξιολόγηση… Δεν θα έχουμε πορεία ανέφελη, χωρίς αντιπάλους…». Σε περίπτωση, προφανώς, που οι 481 μονάδες βάσης αποδειχθούν λίγες –πολύ λίγες –για την έξοδο από τα Μνημόνια.