Αξονας της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στον Αντώνη Σρόιτερ ήταν βέβαια και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, που για το τωρινό αφήγημα της κυβέρνησης μοιάζουν με μια διαρκή κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπου δικαιολογούνται τα μέτρα, η συνθηκολόγηση, η φοροκαταιγίδα.
Παρότι δε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν συγκρατημένος όσον αφορά την έκδοση πενταετούς ομολόγου, δεν δίστασε να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη διαρκή της «καταστροφολογία», ενώ επισφράγισε και την αποδόμηση του Γιάνη Βαρουφάκη («καλές πωλήσεις» του ευχήθηκε) και των αποκαλύψεών του για το πρώτο επτάμηνο της κυβέρνησής του στο τελευταίο του βιβλίο «Ενήλικοι στο δωμάτιο».
Οι ελπίδες. Οχι, δεν πανηγύρισε, αλλά έριξε το βάρος της ρητορείας του στην έξοδο στις αγορές. «Περάσαμε δυσκολότερες στιγμές, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» είπε και υπογράμμισε τα θετικά μηνύματα του διεθνούς Τύπου και τον τρόπο που ανταποκρίθηκαν στην έξοδο της χώρας στις αγορές. Εχουμε επανάκαμψη της εμπιστοσύνης δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ είπε πως το ζητούμενο είναι σε έναν χρόνο από τώρα –τον Αύγουστο του 2018 –«να βγούμε από το πρόγραμμα». «Οι πολίτες» είπε «δεν θα δουν βέβαια άμεσα τις αλλαγές, αλλά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας».
Βρείτε τις διαφορές. Ερωτώμενος αν το δικό του ομόλογο είναι ίδιο με του Αντώνη Σαμαρά είπε πως τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας του 2014 δεν είναι ίδια με του 2017. «Τότε», είπε, «το πρόγραμμα ήταν εκτός τροχιάς», τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχαν μπει ως στόχος ήταν πολύ υψηλά, δεν υπήρχε ρευστότητα, ενώ δεν υπήρχε θετική πνοή και ρεύμα επενδύσεων. «Ούτε πανηγυρίζουμε ούτε κάνουμε διθυράμβους». Εχει ενδιαφέρον πως περιέγραψε τη συγκυρία ως «αρχή του τέλους μιας περιπέτειας», ενώ επισήμανε πως η εμπιστοσύνη επανακτάται. Xαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου, αφού –σύμφωνα με τα λεγόμενά του –άλλαξε ο αλγόριθμος του χρέους και άρα η αποπληρωμή του γίνεται πλέον σε συνάρτηση με την ανάπτυξη. «Κάναμε τους εταίρους μας συνεταίρους μας στην ανάπτυξή μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο στόχος της υπαγωγής της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει, όπως υπογράμμισε, και μάλιστα «έχει έλθει πιο κοντά μετά την έκδοση ομολόγου». Κάτι που φαίνεται πως μεταβάλλει το αφήγημα της κυβέρνησης που όλο το προηγούμενο διάστημα ήθελε την υπαγωγή σε αυτό (QE) ως άμεση, ενώ τώρα τη μεταθέτει. «Ο στόχος βέβαια ήλθε πιο κοντά αφού πια είμαστε στις αγορές» όπως είπε.
Εχει κουπί ακόμα. Επανέλαβε το αφήγημα της οικονομίας – «ασθενούς». «Αν το 2018 βγούμε από τα Μνημόνια, τότε θα κριθεί αν ήταν σωστά τα μέτρα που πήραμε, αν δηλαδή ο ασθενής συνεχίσει να είναι κλινήρης» τόνισε. «Δεν χρεοκοπήσαμε εμείς τη χώρα», δήλωσε, «αλλά την παραλάβαμε λεηλατημένη». Στόχος, είπε, είναι η Ελλάδα της επόμενης μέρας, που θα εορτάσει το 2021 τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το 1821, εκτός Μνημονίων…
Χαρακτήρισε τομή την έξοδο στις αγορές, ενώ για το αν θα πάρει μέτρα πίσω είπε πως πρώτα θα δει αν οι εταίροι υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους. «Αναμένουμε εφαρμογή μέτρων για το χρέος και βλέπουμε για τα μέτρα που θα πάρουμε» –μετά τον Αύγουστο του 2018. Το θέμα, είπε, είναι να μην ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έλθουν γρηγορότερα τα λεγόμενα αντίμετρα και οι στοχευμένες ελαφρύνσεις όπως η 13η σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2016. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τον νόμο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, λέγοντας πως το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερες εισφορές και πως ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός ως Ταμείο. Παρομοίασε μάλιστα τη χώρα με καράβι σε τρικυμία, όπου«οι πιο δυνατοί πρέπει να πιάσουν το κουπί για να σωθούν όλοι. Το πρόβλημα είναι πως κάποιοι δυνατοί κάνανε λούφα και ηλιοθεραπεία στο κατάστρωμα το προηγούμενο διάστημα», συμπλήρωσε, «βγάζοντας τα λεφτά τους έξω και κάνοντας φοροδιαφυγή».
Η Βαρουφακιάδα. «Εδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να μην προδώσω την εντολή του λαού για διαπραγμάτευση με τους δανειστές» είπε ο Τσίπρας σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2015. «Αν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτάναμε μέχρι τέλους» είπε και συμπλήρωσε πως «η μεγάλη μας διαφορά με τους προηγούμενους είναι πως πήγαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι». Για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη είπε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών θέλει να κάνει καριέρα ως «συγγραφέας» και του ευχήθηκε «καλές πωλήσεις». Στην ερώτηση αν έκανε λάθος με την επιλογή Bαρουφάκη είπε πως η Ιστορία το έχει αποδείξει και το έχει καταγράψει.
Η Δικαιοσύνη. «Δεν υπάρχει σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη» είπε, ενώ υπογράμμισε πως «άλλο η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο η ανεξέλεγκτη», δίνοντας τον τόνο στην κόντρα με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και το ΣτΕ. Υπερασπίστηκε μάλιστα την επιλογή του να τοποθετήσει τη Βασιλική Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπενθυμίζοντας πως και κάποιοι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν τοποθετήσει συνταξιούχους δικαστές ως συμβούλους τους.
Πυρά από την αντιπολίτευση. «Βλέπει γύρω του χαμογελαστά πρόσωπα… Είναι προφανώς από τη χαρά που υποδεχόμαστε όλοι οι πολίτες τα εκκαθαριστικά της Εφορίας αυτές τις μέρες. Ισως κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι η ζωή στον γυάλινο πύργο του Μαξίμου έχει ημερομηνία λήξης, όσες ώρες συνεντεύξεων και αν κάνει» απάντησε η Νέα Δημοκρατία σε όσα είπε ο Τσίπρας.
«Ο κ. Τσίπρας αυταπατάται αν νομίζει ότι μπορεί να συνεχίζει να πουλά νέες, ψεύτικες ελπίδες στον ελληνικό λαό, θεωρώντας ότι οι εκλογές “παραγράφουν” τις ευθύνες για τα ψέματα , την ανευθυνότητα και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό που επέδειξε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση», ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για τη συνέντευξη Τσίπρα.
Οξύτατη ήταν η απάντηση και του Ποταμιού: «O κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ξανά με το γνωστό κοκτέιλ ψεμάτων και λαθρεμπορίου ελπίδας. Ψέματα όσον αφορά στο παρελθόν, λαθρεμπόριο ελπίδας όσον αφορά στο μέλλον» ανέφερε η Σεβαστουπόλεως.